Hirdetés
Hirdetés

Kisemmizte a riválisokat az Apple, mert az iPhone-függést csökkentették volna

2019. április 30., 20:30

A techóriás helyet adott az App Store kínálatában olyan alkalmazásoknak, melyekkel az okostelefonozással töltött időt lehetett csökkenteni - aztán megcsinálta ezen appok saját verzióját, és megnehezítette a többi program számára a piaci érvényesülést. Most több megkárosított appfejlesztő az Európai Unióhoz fordult jogorvoslatért.

A tavalyi év során az Apple a 17 legnépszerűbb telefonon töltött időt mérő és szülői felügyelet-alkalmazásből 11-et eltávolított az App Storeból vagy korlátozta a hozzáférésüket, illetve számos, kevesebb letöltéssel bíró alkalmazásra is lesújtott, írta meg a New York Times a Sensor Tower app-elemzőcég adatai alapján. Az Apple egyes esetekben arra kényszerített fejlesztőket, hogy távolítsák el azokat a funkciókat, melyek lehetővé tették a szülők hozzáférését a gyerekek telefonjához - okafogyottá téve így magát a szülőkontroll-appot - , máskor egyszerűen törölték a programot az App Storeból.

Nagytakarítás, nagy veszteségek

Hirdetés

Az akció következtében előfizetők ezreivel bíró alkalmazások tűntek el az App Store-ból, és ezzel esetenként egész cégek jövője vált kérdésessé. Például az OurPact-é, mely azonos nevű szülőifelügyelet-appját - ami 3 millió letöltéssel bír - februárban törölték az App Storeból, pedig onnan jött a bevételük 80 százaléka. Az OurPact vezetője, Amir Moussavian szerint az Applenél "módszeresen megölik az iparágat."

Az Apple-szóvivő Tammy Levine szerint azért töröltek appokat, illetve követeltek módosításokat rajtuk, mert azok túl sok iformációt nyerhettek ki a felhasználók készülékeiből. Azt mondta, az apptakarítás időzítése nem volt összefüggésben azzal, hogy ők saját, hasonló appokat indítottak. Philip W. Schiller, az Apple alelnöke ezt azzal egészítette ki, a "különösen felelősségteljesen" jártak el annak érdekében, hogy megelőzzék a programokkal való visszaéléseket, melyek céltáblái az appok jellege miatt a gyerekek lehettek.

A takarításnak áldozatul esett fejlesztők azonban úgy látják, azért kerültek célkeresztbe, mert programjaik árthatnak az Apple üzletének. A helyüket elfoglaló Apple-appok - aligha meglepő módon - ugyanis sokkal kevésbé szigorúak a kijelzőn töltött idő limitálásában, és nincs is bennük annyi opció, mint az eltüntetett programokban.

A Kidslox és a Qustodio, a legnépszerűbbek közé tartozó szülőikontroll-cégek az Európai Unióhoz fordultak, mivel az Apple olyan változtatásokra kényszerítette őket, melyektől az appjuk kevésbé lett hasznos, mint a techóriásé, és ez nagyban rontott az üzletükön. Az Applet a Kaspersky Lab is perbe fogta a trösztellenes szabályok megsértése miatt Oroszországban, és szóvivőjük szerint hasonló panasszal kívánnak élni Európában is, miután az Apple őket is arra kényszerítette, hogy kulcsmegoldásokat vegyenek ki a szülői alkalmazásukból.

Nem csak a gyerekblokkoló appok miatt szólalnak fel cégek az Apple ellen. Múlt hónapban a Spotify panaszolta be a vállalatot azzal, hogy az App Store nem fair módon előnyt adott az Apple Musicnak a Spotify-jal szemben. A cégeken túl már mások sem nézik jó szemmel ezt a gyakorlatot, az USA-ban Elizabeth Warren szenátor azt javasolta, hogy le kellene választani az App Store-t az Apple-ről, hogy megzabolázzák a techcéget.

Függéscsökkentés a függés csökkentése nélkül

Az Apple szülőifelügyelet-appjában nincs időzített készülékzárolás, és a felnőtt tartalmakat is csak a Safari böngészőben tiltja le, más felületen simán szembesülhetnek 18+-os tartalmakkal a gyerekek. Az Apple appjához ráadásul az kell, hogy a család minden tagja iPhone-t használjon: androidos telefonokon nem lehet velük korlátozni a hozzáférést, a többi, kisemmizett appal ellentétben. Nem csak a gyerekek, de a saját okostelefon-függésünk megzabolázására sem nyújt elégséges megoldást az Apple saját programja a cikk szerint. Míg például a Freedom appal a felhasználók ideiglenesen blokkolhattak más appokat és weblapokat, addig a helyette használható házi alkalmazás appok letiltására már nem alkalmas, és a weblapokat is csak a Safariban tudja blokkolni, más böngészőkben nem.

Az Apple ráadásul az ügy kezelésével se volt túl elegáns a kisemmizett appok fejlesztői szerint: kései értesítésekről, szűkszavú levelekről számolnak be, valamint arról, hogy kérdéseikre nem kaptak kielégítő választ, egy esetben pedig konkrétan az történt, hogy a kérdéseikre már csak annyi érkezett vissza, hogy az appnak megoldatlan problémája van, ezért eltávolítottuk az App Store-ból - minden további magyarázat nélkül.

(New York Times)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39519.58+0.32%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?