Hirdetés
Hirdetés

Fegyverbiznisz: hatalmas hadiipari cég alakult

2019. június 10., 20:00

A Raytheon és a United Technologies vasárnap jelentette be egyesülését. Ezzel az Egyesült Államok legnagyobb és a világ egyik legnagyobb hadiipari vállalata jött létre.

US Air Force and Israeli Air force personnel next to a Patriot missile defense system at the Israeli Air Force Base of Hatzor, Israel, 08 March 2018 during a joint IDF-US military exercise 'Juniper Cobra 2018' (reissued 11 May 2019). The US sends warship USS Arlington and a Patriot air defence missile system to the Middle East amid escalating tensions with Iran. The USS Arlington, which transports amphibious vehicles and aircraft, will join the USS Abraham Lincoln strike group in the Gulf, according to media reports. EPA/ATEF SAFADI
Egy Patriot rakétaelhárító rendszer az izraeli Hatzor légibázison 2018. március 8-án, egy amerikai-izraeli hadgyakorlaton. EPA/ATEF SAFADI

A két cég szerint egymás tevékenységét kiegészítő portfólióval rendelkeznek a repülőgépgyártásban és a védelmi iparban. Az új vállalatot Raytheon Technologies Corporation néven vezetik be.

74 milliárd dollár

Hirdetés

A tranzakció lezárultakor a United Technologies részvényesei az új vállalat részvényeinek 57 százalékát, a Raytheon részvényesei pedig a 43 százalékát kapják meg. A cégek vezetői kiemelték: két egyenrangú vállalat egyesüléséről van szó.

Az új cég elnök-vezérigazgatója a United Technologies eddigi vezetője, Greg Hayes lesz, de a következő két évben az elnök-vezérigazgatói teendőket Thomas Kennedyvel, a Raytheon eddigi vezetőjével együtt látja el.

A két nagyvállalatnak együttesen mintegy 74 milliárd dolláros forgalma volt 2019-ben.

Patriot, Tomahawk

A Raytheon gyártja a többi között a Patriot típusú rakétaelhárító rendszereket és a Tomahawk robotrepülőgépeket, míg a United Technologies elsősorban a Pratt és Whitney motorok gyártásával szerzett tekintélyt. Ezeket a motorokat polgári és harci repülőgépekben egyaránt használják.

A The Wall Street Journal szerint a két nagyvállalat egyesülése nyomán szinte bizonyosan nem indul trösztellenes vizsgálat, mivel nem vetélytársai egymásnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi a baj az európai baloldallal és miért nem találják a kiutat?

Mi a baj az európai baloldallal és miért nem találják a kiutat?

Az új, meghódítani kívánt társadalmi csoportok csak a fejetlenséget növelik ezekben a pártokban, ahogyan azt jól láthatjuk napjainkban az amerikai Demokrata Párt esetében. Mivel a globális politikai elitek nem hajlandók a szükséges gazdasági és társadalmi paradigma-váltást levezényelni, a biztonságpolitikai hőmérséklet további ütemes emelkedésére lehet számítani az elkövetkező időszakban is – az pedig nem igazán a baloldal terepe. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40476.55-0.71%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?