3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több tagállam is ellenáll az átfogó teher bevezetésének, annak ellenére, hogy az unió majdnem fele ezzel egyidejűleg már a saját digitális adóján dolgozik.

Elbukhat az Európai Unió digitális adójának a terve, miután a keddi tárgyalásán több tagállam is kritikával illette, írja a Guardian.

Az Európai Bizottság még márciusban mutatta be javaslatát egy, az információtechnológiai nagyvállalatokat sújtó új teher bevezetésére, mely az unió minden tagállamában egységesen életbe lépne. Az előterjesztés szerint 3 százalékos adót vetnének ki az érintett cégek - köztük a Facebook és a Google - éves forgalmára.

Az adó a világszinten 750 millió eurós, az Európai Unióban pedig legalább 50 millió eurós bevételt elérő vállalatokat érintené, nekik az online reklámokból, a felhasználók adatainak értékesítéséből, illetve a digitális közvetítő tevékenységekből származó bevételek után kellene fizetniük. Bizottsági becslések szerint 3 százalékos adó esetén évente mintegy ötmilliárd euró adóbevétel keletkezne az EU-ban. Az adót a felhasználók tartózkodási helye szerinti uniós tagállam szedné be.

Az új, egyetemes sarc bevezetéséhez mind a 28 tagállamnak el kell fogadnia a tervezetet, de ez egyelőre nem történt meg, miután Írország, Svédország és Dánia is nyilvánosan kritizálta az előterjesztést. A dán pénzügyminiszter a keddi tárgyaláson arról beszélt, hogy a tervet az amerikai cégek ellen állították össze, és az "nyilvánvalóan válaszlépéseket váltana ki az USA-ból." A Facebook-, Google- és Apple-központoknak is otthont adó Írország pénzügyminisztere azt a kérdést vetette fel, hogy vajon miféle reakciót váltana ki ez a modell, ha az uniós országok lennének azok, akikre rákényszerítik? A szintén ellenkező svéd gazdasági miniszter pedig egyszerűen azt mondta, hogy még csak nem is tud elképzelni olyan svéd kormányt, melynek más lenne az álláspontja a témában.

Ugyan nem fordított hátat az adónak, de Németország is hátrébb lépett egyet, pedig eredetileg Franciaországgal közösen a támogatásáról biztosította az EB-t. Most a németek a teher bevezetésének halasztása, és az egész koncepció puhítása felé mozdultak, ami viszont a párizsi döntéshozók haragját vonta maga után.

A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire attól tart, ha a jövő májusi európai parlamenti választások előtt bukik el az uniós digitális adó, az óriási ajándék lesz az EU-ellenes populistáknak, köztük a Nemzeti Tömörülést vezető Marine le Pennek. Le Maire ugyanakkor azt mondta, Franciaország hajlandó belemenni a németek javasolta halasztásba azért, hogy megvárják az OECD átfogó javaslatát a témában.

Ugyanakkor Le Maire kritikával illette Németország tétovázását: szerinte nincs ok a lehetséges amerikai retorziók miatti késlekedésre, ha az USA legnagyobb európai szövetségese, Nagy-Britannia az unió lépését meg sem várva bevezeti a saját digitális adóját.

Az új adó terve Spanyolországban is terítéken van, ott már a parlament tárgyalja. Ha náluk is beindul a dolog, akkor a 28 tagállam közül már 12 lép az egyéni megoldás útjára.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG