Hirdetés
Hirdetés

Mikrocsippelt dolgozók: egyre nagyobb a riadalom Angliában

2018. november 12., 09:11
Cimkék
chip
, mikrocsip

Az új trend csorbíthatja a magánélethez való jogot, és túl nagy hatalmat ad a főnökök kezébe a dolgozói érdekvédelmi szervek szerint.

Egy beültethető mikrocsip. (Forrás: Flickr)
Egy beültethető mikrocsip. (Forrás: Flickr)

Ahogy terjed a nyugati világban az emberek megcsippelésének a gyakorlata, úgy fokozódik az emiatt érzett aggodalom is.

Az egyre népszerűbb tech-trendben a rizsszem méretű szerkezetet a mutató- és hüvelykujj közti puha bőrrészbe ültetik be, ajtók nyitására alkalmas például, de az autót is be lehet indítani vele, és egészségügyi adatok tárolására is alkalmas.

Hirdetés

Egy amerikai cégnél nyáron a dolgozók harmada ültettetett a bőre alá mikrocsipet, Svédországban már több mint négyezren élnek megcsippelve, és most már Nagy-Britanniában is egyre többen követik a kiborg-trendet. A brit BioTeq 150 emberbe ültetett miniatűr jeladót, a svéd Biohax pedig több brit jogi és pénzügyi céggel folytat tárgyalásokat a beültetésekről, köztük egy nagyvállalattal, melyek több százezer embernek ad munkát.

Most több munkás érdekvédelmi szervezet is aggodalmának adott hangot a csippelési gyakorlat terjedése miatt. A 190 ezer brit vállalkozás érdekeit képviselő Confederation of British Industry szóvivője szerint bár a technológiai fejlődés elkerülhetetlenül megváltoztatja a munkamódszereket, a csippelés "kényelmetlen" kérdéseket vet fel. Szerintük sokkal égetőbb problémák is vannak a munkaerőpőiacon, melyek hamarabb várnak megoldást. Az Egyesült Királyság Szakszervezeti Kongresszusa (UK Trades Union Congress) pedig attól tart, hogy a cégek kényszerítéssel vehetik rá a dolgozóikat a csippelésbe. Az érdekvédelmi szerv szóvivője szerint a cégek már most is arra használják a technológia különböző vívmányait, hogy mikromenedzseljék a beosztottakat, és elvékonyítsák a magánélethez való jogukat, a csippelés pedig tovább erősítené ezt a hullámot.

A BioTeq alapító tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy a 150 csipjük java részét egyedi kérés alapján ültették be, de ügyfeleik között vannak pénzügyi és mérnöki cégek, melyek a beosztottjaiknak intézték a beültetést. A BioTeq terméke iránt egyre nagyobb az érdeklődés nemzetközi szinten is, már Spanyolországba, Franciaországba, Németországba, Japánba és Kínába is szállítottak a csipjeikből, melyek elég nagy szórással 70-260 fontba kerülnek.

A Biohaxnál egységesen 150 font az ár. Itt a cégalapító úgy látja, a csippelést a nagyvállalatok önkéntes alapon vezethetik majd be. A négyezer svéd kuncsaftjuk java része egyébként a vasúti bérletet váltja ki a beültetett csippel.

(Guardian)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39781.83+0.52%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?