Hirdetés
Hirdetés

Nagyot kaszált a Rogánt és Kövért is reptető cég tavaly

Székely Sarolta, 2019. június 13., 06:01

Működésének legnagyobb árbevételét sikerült elkönyvelnie a Rogán Antal helikoptereztetéséről is ismerté vált társaságnak tavaly. Köszönhető ez főként egy zsíros közbeszerzésnek, az adatokat azonban nem részletezték túl a közzétett dokumentumokban.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Hatalmas gyarapodásról számol be a Rogán Antal helikoptereztetéséről ismerté vált társaság 2018-as beszámolója. A miniszterelnök kabinetfőnöke mellett a házelnököt, Kövér Lászlót és delegációját is Rómába utaztató társaság a 2017-es 915 millió forint után tavaly annak több mint dupláját, 2,2 milliárdot könyvelhetett el árbevételként. A kiegészítő mellékletből ugyan nem derül ki pontosan, hogy milyen tételnek, tevékenységnek köszönhető a látványos gyarapodás, a sajtóban megjelent hírek alapján azonban sejthető.

A kadarkúti Fly-Coop Kft. még 2017 decemberében nyerte el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 571 millió forintos tenderét. A megállapodás részletei azonban csak 2018 áprilisában kerültek nyilvánosságra. Eszerint az Országos Vérellátó Szolgálattal kötöttek szerződést, melynek értelmében készenléti díjként havi 25 millió forintot, vagyis évi 300 milliót kap a társaság akkor is, ha egyetlen alkalommal sem szükséges felszállnia a gépeknek a kadarkúti repülőtérről.

Az Országos Vérellátó Szolgálat mellett azonban már jelentős vevői is vannak még a társaságnak, mint az a kiegészítő mellékletből kiderül, az viszont ezekben az esetekben is rejtve marad, hogy nekik milyen mértékű gyarapodás köszönhető. A dokumentumban jelentős partnerként tüntették fel a vérellátó mellett:

 • az AOG Solution Kft.
 • és a Mangusta Invest SA.


A két társaság közül az utóbbi, luxemburgi székhelyű társaság az érdekesebb. A Rákosi Tamás tulajdonában lévő Mangusta Invest egészen mostanáig ugyanis a TV2 csoport műsorgyártó partnerének, az IKO Holdingnak volt 49 százalékban a tulajdonosa, illetve harmadrészét birtokolta a hazai televíziós hirdetési piac egyik legnagyobb reklámértékesítő vállalatának, az Atmedianak. Rákosi részét nemrég a Hunmedia Befektetési Zrt. vette meg.

Visszatérve a Fly-Coop tavalyi évére, a bevételek látványos növekedésével párhuzamosan a kiadások is emelkedtek. Anyagjellegűként a korábbi 762 millió után 1,6 milliárdot számoltak el, személyi jellegűként pedig 58 millió után 84-et. A kiegészítő melléklet szerint a cég alkalmazásában 28 fő állt tavaly, bérköltségük alapján az átlagos bérük meglehetősen szerény volt: 192 127 forint.

Mindezek eredményeként üzemi szinten is a korábbi többszörösére nőtt a társaság nyeresége: az elért 364 millió forint majdnem hétszerese a 2017-esnek. Ezt az adófizetési kötelezettség, valamint a pénzügyi műveleteken elért veszteség némileg csökkentette és végeredményben 347,7 milliós adózott nyereséget mutathatott ki a cég. A tulajdonosok azonban ezt az összeget a cégben hagyták, osztalékfizetésről nem határoztak.

A cég mérlege szerint némiképp emelkedett a kötelezettség-állomány, 464 millió után 534 milliót tartottak nyilván tartozásként. Emellett 100 millió forintos lekötött tartalékot is képeztek fejlesztési tartalék címén.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40005.90-0.03%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?