Hirdetés
Hirdetés

Óriási technológiai áttörésre készül a VW - mindent feltesznek egy lapra

2018. augusztus 01., 18:08

A Volkswagen a nagy autógyárak közül elsőként óriásprojektet indít a következő generációs akkumulátorok gyártására. Ha tényleg sikerül leváltani a lítiumion-akkumulátorokat, az igazi technológiai áttörés lesz - de nagyot is lehet bukni a kockázatos projekten. Az ázsiai vonaltól mindenesetre érdemes lenne megszabadulni.

Hosszabb távon nem tehetjük ki magunkat néhány ázsiai beszállító kénye-kedvének - jelentette ki Herbert Diess, a konszern vezérigazgatója a féléves eredménybeszámoló alkalmából Wolfsburgban. 

Közölte: a konszern a kaliforniai Quantum Scape céggel létesített közös vállalatával az elkövetkező két-három évben a végére jár a jelenleg alkalmazott lítiumion-akkumulátorokhoz képest jelentős technológiai előrelépést képviselő szilárdtest-akkumulátorok kereskedelmi hasznosíthatósága problémájának. Amennyiben a tömeggyártás megvalósíthatónak bizonyul, 2022-23-ban beindítják a kísérleti üzemet és 2024-25-ben megkezdik a tömeggyártást. A fejlesztési eredmények bizakodásra adnak okot - mondta.

Jó lenne megszabadulni az ázsiai vonaltól - akár nagy kockázat árán is

Hirdetés
A Volkswagennek van honnan merítenie az önbizalmat: a társaság eladásai rekordszintet értek el 2018 első félévében - részletek >>

A német autógyárak jelenleg japán, kínai és dél-koreai gyáraktól szerzik be akkumulátor szükségletüket. Politikai és szakszervezeti vezetők egybehangzó véleménye szerint azonban a következő generációs akkumulátorok gyártásában már nem lenne ajánlatos távol-keleti beszállítókra hagyatkozni.

Herbert Diess a konszern eredménybeszámolója alkalmából fel is vetette egy szilárdest-akkumulátor gyár építésének a lehetőségét valahol Európában, "talán éppen Németországban". Csalódásának adott viszont hangot, hogy a lítium-ion-akkumulátorok tömeggyártása egyáltalán nem kezdődött meg Európában. "Ez valahol a beszállítók feladata lett volna" - mondta, hozzátéve, hogy a Volkswagen a következő lépést ezért már saját maga fogja megtenni. Ennek érdekében megemelte a Quantum Scape vállalatban tartott részesedését és 100 millió dollárt (85 millió euró) fektetett be a kutatási-fejlesztési munkák finanszírozásába.

Nagy pénzt tettünk kockára, de azt azért tudni kell, hogy startup vállalatról van szó és nem minden új ötlet jut el a tömeggyártásig - próbálta csillapítani a vezérigazgató a projekt megvalósításával kapcsolatos túlzott várakozásokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Volkswagen a maga részéről mindent meg fog tenni a siker érdekében.

A szilárdtest-akkumulátor technológia az elektromos mobilitásban várt áttörés egyik nagy reménysége. Az elektromos járműtechnológiában alkalmazott lítium-ion-akkumulátorok legnagyobb hátránya ugyanis a viszonylag kicsi hatótáv, valamint a gyulladásveszély. A szilárdest-akkumulátorok bevezetése mindkét problémát megoldaná. A járművek hatótávja a kisebb méretű és nagyobb energiasűrűségű és jobb gyorstöltési karakterisztikájú akkumulátorokkal egy csapásra megduplázódna.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

A minimálbér négyszeresénél indult volna a szankcionálás, de egy bizottsági módosító megsemmisíti Kásler Miklós javaslatát. Erőt mutat az ágazati lobbi.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX44640.38+0.98%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?