Hirdetés
Hirdetés

Óriási visszahívás: ha ilyen autód van, irány a szerviz!

2016. május 13., 11:43

Az erős jen mellett a gyilkos légzsákok miatti visszahívás fölözheti le a japán autógyártó teljesítményét.

A vállalat az éves előrejelzésében jelezte, hogy rosszabb teljesítményt vár a 2017 márciusában végződő üzleti évtől, a várható bevétel 390 milliárd jen (3,6 milliárd dollár) lehet ebben az időszakban, ami nagyjából harmadával marad el az elemzői várakozásoktól. Ennek egyik fő oka a yen menetelése mellett a lassan négy éve zajló Takata-botrány: a légzsákok miatt épp a napokban kellett újabb 21 millió autót visszahívnia a Hondának az utakról, írja a Bloomberg.  A 34 százalékos várakozás-visszavágás mellett erre a Hondának 267 milliárd jent kell költenie.

Halálos biztonság

A Takata légzsákjai eddig 10 ember halálát és száz ember sérülését okozták világszerte, mivel a felfúvódásért felelős robbanóvegyület instabilitása miatt (az idő múlásával nedvesség szivárog a keverékbe) a légzsák halálos erővel képes kirobbanni a helyéről, a sérüléseket elsősorban a leszakadó műanyag panelek okozzák. A botrány miatt eddig több mint 60 millió autót hívatott vissza az amerikai közlekedési felügyelet (National Highway Traffic Safety Administration). A visszahívások nem csak a japán márkákat érintik, a Mercedes mellett a Volkswagennek is vissza kellett hívni kocsikat.

Hirdetés

Hondát vezetsz? Itt a lista arról, hogy mely típusok érintettek a Takata-botrányban.

Meddig húzza még a Takata?

A botrány az imázsvesztés mellett rengeteg pénzbe került a vállalatnak, eddig összesen több, mint 500 milliárd jent vett ki a légzsákgyártó zsebéből, emlékeztetett Tetsuo Iwamura, a Takakta vezérigazgatója, ráadásul nem lenne meglepő, ha ezek után senki sem akarná beszállítónak, így kérdés, hogy meddig maradhat a piacon.

A témával korábban rengeteget foglalkoztunk, cikkeinket itt olvashatja! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41116.92+0.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?