Hirdetés
Hirdetés

Újabb őrült ötlettel állt elő Elon Musk - most a tömegközlekedést forradalmasítja?

2018. március 10., 17:16

A Tesla vezér bemutatta legújabb metrórendszerét, ami forradalmasíthatja a városi közlekedést.

Új területet forradalmasítana a milliárdos feltaláló, Elon Musk. Az elektromos/önvezető autózás jövőjéhez hozzájáruló Tesla,  és az űrutazást jövőjét átalakító SpaceX vezetője ezúttal a tömegközlekedést tervezi átalakítani új, földalattihoz hasonlító szolgáltatásával, amely örökre átalakíthatja a városok lakosainak utaztatását – írja a Bloomberg.

Elon Musk most konkrétabb részleteket is elárult új terveivel kapcsolatban, legutóbbi nyilatkozata szerint – bár a metrórendszerhez hasonlító rendszer szerelvényei autókat is el tudnak szállítani – az új tömegközlekedési megoldás elsősorban a gyalogosoknak és a bicikliseknek készült. Ez egyenlőségi kérdés, annak kell elsősorban biztosítani ezt, aki nem engedhet meg magának autót – mondta Musk.

Hirdetés

A Tesla-féle hyperloop

A tömegközlekedési rendszer a föld alá integrálható minden városban, az utasok egy nagyobb autóhoz hasonlító szerelvénybe szállnak, amely a föld alól emelkedik ki egy parkolóhelyen. Egy-egy szerelvénybe 10-20 ember fér be, a beszállást követően a kocsi a föld alát ereszkedik, hogy becsatlakozzon a föld alatti hálózatba. Itt egy légmentes térbe érkezik, ami segít a szerelvénynek, hogy költséghatékony magasabb sebességre tegyen szert biztonságosan (a tervek szerint kb. 200 km/h órával is képes közlekedni).

Elon Musk szerint ennek megoldásaként több ezer kisebb, személyiautó-parkoló méretű állomás telepítése szükséges, mivel így a technológia jobban beleolvad a város képébe, mint a nagy központokat igénylő metróállom0ások. A feltaláló még 2013-ban mutatta be terveit, akkoriban viszont még azt nyilatkozta, nem akarja megvalósítani – utóbbi hírek szerint azonban meggondolta magát.

A Boring Co. máris elkezdte a teszthez szükséges fúrásokat a SpaceX központjának közelében, Musk azonban szeretne egy útvonalat építeni Los Angelesben is. A cég jelenleg engedélyezésre vár, hogy megkezdhesse a munkálatokat. A vállalat korábban már megszerezte engedélyét egy Baltimore-t és Washingtont összekötő szakaszra, itt azonban még nem kezdődtek munkálatok.

A Tesla vezér új cége, a lángszórók forgalmazásáról is híressé vált Boring Co. nevében múlt héten mutatta be a látványterveit az újdonsággal kapcsolatban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Totális patthelyzettel fenyeget az EU és Nagy-Britannia vitája a Brexit feltételeiről. Brüsszel továbbra sem hajlandó újratárgyalni a novemberben kötött egyezményt, amit azonban a brit parlament szinte biztosan nem fog elfogadni. A kétnapos EU-csúcson a feszültség tapintható volt, amiről Theresa May és Jean-Claude Juncker fagyos találkozója is árulkodott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40125.72+0.21%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?