Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Űrkolóniákra telepítene minket az Amazon ura

Tiszai Balázs, 2019. május 10., 15:24

Jeff Bezos bemutatta az űrjárművet, mellyel 2024-ig visszatérhetnénk a Holdra. A Blue Moonra keresztelt eszköz azonban nem egyszerűen csak egy újabb holdra szállást tenne lehetővé: a milliárdos tervei szerint a segítségével űrben lebegő, gyűrűszerű kolóniákat hozhatnánk létre, melyek megoldást nyújtanának a Föld túlnépesedésére.

Jeff Bezos bemutatja a Blue Moon makettjét. (Fotó: Reuters)
Jeff Bezos bemutatja a Blue Moon makettjét. (Fotó: Reuters)

Egy teljesen új űrjárművet és egy igazán nagyszabású látomást is bemutatott csütörtökön az Amazon első embere, Jeff Bezos. A Washingtoni Kongresszusi Központban a NASA szakemberei és üzletemberek számára tartott prezentációján Bezos űrvállalata, a Blue Origin fejlesztéséről lebbentette fel a fátylat.

Ember a Holdon

A Blue Moonra keresztelt űrhajó - melynek a makettje előtt zajlott a prezentáció - olyan rugalmas leszállóegység, amely kis, közepes és nagy rakományokat is szállíthat, és képes arra, hogy nagyon pontosan és simán landoljon és felszálljon a Hold felszínén. Ez a technikai háttér lehetővé teszi az ember fenntartható jelenlétét a Holdon, mondta Bezos.

Hirdetés

A Blue Moont egy teljesen új, BE-7-nek nevezett hajtómű repíti majd. A rakéta tolóereje eléri a 10 ezer fontot, azaz a 4535 kilogrammot, tesztelése nyáron kezdődik. A tervek szerint a Blue Moon űreszköz négy önvezető holdjárót visz majd magával, és műholdakat lő Hold körüli pályára. 33 ezer fontot (15 tonnát) nyom majd üzemanyaggal teljesen feltöltött állapotban. Majdani expedícióján a Hold déli sarkán kell landolnia, ahol a kráterekben jelentős jégtartalék található.

Égi kirándulások

Bezos elmondása szerint azért ez lesz a leszállás célpontja, mert a holdjeget majd felolvasztják, kinyerik belőle a hidrogént, mellyel újra lehet tankolni az űreszközt, és a Holdról lehet majd további űrexpedíciókra indulni, megspórolva a Földről történő üzemanyag-transzportot. Bezos szerint a Hold már csak azért is megfelelő kiinduló-állomás az űripar elindítására, mivel az égitest forrásainak kitermelése számításaik szerint 24-szer kevesebb energiát igényel, mint a Földön, a kisebb gravitáció miatt.

Bezos bejelentése a NASA holdraszállási terveinek felújítását követte: az amerikai űrhivatal korábban azt közölte, hogy 2024-ig ismét űrhajósokat küld a Holdra. Mike Pence alelnök pedig arra tett javaslatot, hogy ha a NASA nem tudná teljesíteni a kitűzött célt, gondolkodjanak kereskedelmi alternatívákban. Bezos hangsúlyozta, hogy tetszik neki Pence elképzelése a holdraszállással kapcsolatban, és emlékeztetett rá, hogy mivel vállalata már három éve dolgozik a terven, képes lesz azt 2024-ig megvalósítani.

"Vissza kell térnünk a Holdra, és ezúttal ott is maradni. Készek vagyunk támogatni a NASA-t, hogy a Blue Moonnal 2024-ig eljusson a Holdra"

- erősítette meg a magán űrvállalat a Twitteren is.

A Holdra való visszatérés azonban csak az első lépcsőfoka Bezos nagyszabású projektjének, mely végső célja az lenne, hogy az égitestről indulva űrkolóniákat hozzunk létre, megoldást mutatva a Föld túlnépesedésére.

Gyűrűk az űrben

Míg Elon Musk és az ő saját űrcége, a SpaceX a Marsra telepítene minket, Bezos víziója nem egy új bolygó belakását célozza, hanem az úgynevezett O'Neil-henger megvalósítását tűzte ki célul. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Föld körül, az űrben lebegő hatalmas gyűrűket, melyek folyamatos forgással csiholnak magukban gravitációt, és a belsejükben emberek élhetnének. Néhány évvel ezelőtt a Csillagok között című mozifilm ábrázolt ilyen űrkolóniákat, de korábban egy változata a Babylon 5 című sorozatban is szerepelt, és megjelentek a 2001 Űrodisszeiában is.

A bezosi űrkolóniák rögtön három verzióban érkeznének: lennének olyan hengerek, melyen csak ipari termelés folyna, olyanok, melyeken egyéb munkák, és olyanok is, melyeket kimondottan pihenésre terveztek. Utóbbi variánsokat Bezos úgy festette le, hogy olyanok lennének, mint Maui (a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete - a szerk.) a legszebb napokon. Bezos a Földet kizárólag a könnyűiparnak hagyná meg, illetve továbbra is élhetnénk itt, hiszen az űrkolóniák megoldanák a túlnépesedés problémáját.

Rakéta már van

A Blue Origint Bezos 2000-ben alapította - két évvel korábban, mint Elon Musk a SpaceX-et - , és két éve jelentette be, hogy minden évben elad 1 milliárd dollárnyi Amazon-részvényt, hogy a befolyó összegből az űrcéget támogassa.

A vállalat mára már megépítette New Shepard nevű újrahasznosítható rakétáját, mellyel űrturistákat lőne fel - a tervek szerint az első utat még az év vége előtt megejtik. Emellett olyan űrjárművön is dolgoznak, amellyel rutinszerűen lehet embereket és rakományt is szállítani Föld-körüli pályára és vissza. A New Glenn elnevezésű nehézűrhajót 2021-ben akarják elindítani.

(Financial TimesBBC, MTI)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

A BUX a nap elején, közepén soha nem látott szinten mozgott, de az amerikai nyitás után visszaesett. Az MNB kamatdöntése nyomán viszont erősödött a forint, majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró. Az USA-ban a hagyományos kiskereskedelmi cégek nagy pofonokat kaptak, volt, amelyik majdnem 19 százalékkal esett.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43618.78-0.57%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?