Hirdetés
Hirdetés

Van egy hely, ahol még a franciáknál is kevesebbet kell dolgozni

2018. február 07., 08:17

Azt hitted, a 35 órás munkahét elképzelhetetlen? Sikerült rákontrázni az egyik iparágban.

Németországban több hete sztrájkol a legnagyobb német szakszervezet, a mintegy 3,9 fém- és elektronikai ipari dolgozó érdekeit képviselő IG Metall. Mostanra sikerült megegyezniük, így 2019-től heti 35 óráról 28-ra csökkenthetik a munkaidejüket két évre, mindezt külön indoklás nélkül. Emellett a 2020 áprilisáig érvényes új bérmegállapodás alapján a dolgozók áprilistól 4,3 százalékos fizetésemelést kapnak, és egy évente járó külön juttatást, amely a havi fizetés 27,5 százalékának felel meg.

A gyermeket nevelő, hozzátartozót ápoló vagy váltott műszakban dolgozó munkavállalók ezt a juttatást akár szabadnapokra is beválthatják. Egyszeri juttatásként havi 100 euró (31 ezer forint) is jár még a 2018 január-márciusi időszakra, és további 400 euró, amit legkésőbb 2019 júliusában utal át a munkaadó. A megállapodás egyelőre csak Baden-Württemberg tartományra vonatkozik, de rövidesen kiterjeszthetik az egész országra, amennyiben mindenütt átveszik a munkaadói érdekképviseletek.

Hirdetés

Hosszú harc volt

Az IG Metall felhívására január eleje óta több hullámban sztrájkoltak az ágazat dolgozói, a leghosszabb épp egy hete volt, akkor mintegy félmillió dolgozó szállt ki 24 órára a munkából. A munkabeszüntetés elsősorban autógyárakat és autóipari beszállítókat sújtott, sztrájkoltak a többi között a BMW, a Daimler, a Ford és a Volkswagen, a beszállítók közül pedig például a Bosch, a Magma és a Schaeffler üzemeiben. A tiltakozó akció jelentőségét mutatja, hogy az autóipar állítja elő az Európai Unió legnagyobb gazdaságát működtető Németország hazai össztermékének (GDP) nagyjából 10 százalékát, így egy-egy nap kiesés is jókora visszavetést okozhat.

A Boschnak nem csak Németországban, de nálunk is tárgyalóasztalhoz kellett ülnie, Magyarországon sikerrel zárult a bérmegállapodás, ennek részleteiről itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX36770.93-2.04%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?