3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egyre erősebb a nyomás az agresszív adótervezőkön, a MAZARS felhívása szerint ugyanis rövidesen ugyanis életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amellyel hatékonyan bezárhatók az ezt lehetővé tévő kiskapuk. Az egyezményt várhatóan Magyarország is hamarosan ratifikálja. Tényleg ez fehéríti majd a gazdaságot?

Rövidesen életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amely az eddigieknél is nehezebbé teszi az agresszív adótervezést, ezt közölte a MAZARS a Privátbankár.hu-val. Ez az adóalap-erózió és nyereségáthelyezés elleni nemzetközi küzdelem (úgynevezett „BEPS” projekt) globális szinten bezárhatja (vagy legalábbis csökkentheti) azokat a kiskapukat, amelyek kihasználásával erre jelenleg lehetőség van.

H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója szerint ezzel a multilaterális egyezménnyel több ezer kettős adóztatás elkerüléséről szóló kétoldalú megállapodás módosulhat világszerte. Az egyezménynek épp az a célja, hogy hosszas kétoldalú tárgyalások helyett egyetlen jogi aktus keretein belül módosítsa a csatlakozó országok kettős adózást elkerülő egyezményeit, fűzte hozzá a szakember.

A szomszédoknál már elfogadták

Szlovénia az elsők között már március 22-én ratifikálta is az egyezményt, ezzel pedig Ausztria, Jersey, a Man-szigetek és Lengyelország után az ötödikként erősítette meg ilyen módon elkötelezettségét a cél iránt. Az egyezmény tartalmaz minimum standardot is, amelyek kötelező érvényűek a csatlakozó országokra nézve. A BEPS céljai között elsősorban a kettős nem adóztatás elkerülése kap kiemelt hangsúlyt. Az új előírások nem mindenkire azonos érvényűek, az egyéb kérdésekben például az országok maguk dönthetnek, mely előírásokat tartják meg és melyeket nem.

A ratifikáló országoknak a csatlakozáskor kell meghatározniuk, hogy mely más államokkal kötött egyezményeikben szeretnék érvényesíteni a módosításokat. Az egyezmény miatti módosítások akkor lépnek életbe, ha mindkét ország megjelölte a másikat, és teljes egyetértés van köztük a részletekben is, fűzte hozzá az adószakértő.

Nagy pofon a multiknak?

Mindez azokat a vállalatokat érintheti leginkább, akik eddig tudatosan kihasználták az adóegyezmények gyenge pontjait, így pl. a telephelyekre vonatkozó szabályozást, és ezáltal elkerülték az adózást azokban az államokban, ahol jövedelmük eredetileg keletkezett – ezzel vádolták például a Google-t és az Apple-t is korábban, erről itt és itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n.

A tervek szerint Magyarország is rövidesen a ratifikáló országok sorába lép majd, hiszen mivel mi is egyek voltunk a 68 ország közül, amely Párizsban tavaly aláírta az egyezményt. A ratifikálás várhatóan ősszel történhet meg, az azonban még kérdéses, hogy pontosan milyen tartalommal fogadják majd el az egyezményt. A megállapodás konkrét jövedelmekre való tényleges alkalmazhatósága ráadásul már a jövő évre tolódik.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Penészedés, alkatrészcserék, horpadások a BYD-knél: minőségi gondokkal is küszködik Európában a magyar kormány új kedvenc autógyára
Litván Dániel | 2024. március 16. 17:44
Összességében tarolt tavaly a BYD, de Európában sántikálnak az eladások, és ebben a bosszantó minőségi gondok is szerepet játszanak. Az áraik sem elég alacsonyak ahhoz, hogy igazán nagy szeletet szakítsanak ki a piacból, segíthet mindezen a magyarországi gyár?
Vállalat Tőzsdéről szerezne 750 millió dollárt a közösségi platform, tavaly 90 milliót buktak
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 11:31
22 millió részvényt vinnének tőzsdére, de vajon megveszik majd a kívánatosnak tartott áron?
Vállalat Az MBH Bank szeretné lakossági ügyfeleit is minél inkább a zöld irányba terelni
Natív tartalom | 2024. március 12. 11:01
Az MBH a fenntarthatóság szempontjából szeretne a hazai bankpiac élmezőnyébe tartozni. Ez is kiderül a Puskás András vezérigazgató-helyettessel készült interjúból.
Vállalat Kirobbanó formában az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 11:13
Az OTP Bank a tavalyi utolsó negyedévben a várakozások átlagát meghaladva 229,987 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el, így éves szinten 1008,583 milliárd forinttal zárt.
Vállalat A Budapesti Értéktőzsde nem csak nőnapon támogatja a nők részvételét az üzleti életben
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:50
Az üzleti szférában a vezető testületek arányos összetételét, az esélyegyenlőséget és a nők részvételének támogatását szorgalmazza a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. (BÉT), amely ennek előmozdítására szándéknyilatkozatot írt alá több szakmai szervezettel - közölte az értéktőzsde csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat Beveszi Kolozsvárt a BMW
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:05
A BMW digitális átalakuását segítik majd a kolozvári központból. 
Vállalat Brüsszel megint lecsapott
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:52
Az Európai Bizottság ezúttal az Apple-t sújtotta 1,8 milliárd eurós bírsággal.  
Vállalat Nagy halat fogott ki az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:37
William Wells, a Rothschild & Co globális pénzügyi tanácsadó vállalat korábbi Közép- és Délkelet-Európáért felelős igazgatósági alelnöke és ügyvezető igazgatója csatlakozik a 4iG tanácsadóihoz.
Vállalat Nagy veszély leselkedik a DIGI-előfizetőkre
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:54
Bezárja és törli a céghez tartozó elektronikus postafiókokat a DIGI, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak, akik minden online fiókjukat ilyen e-mail-címmel használták.
Vállalat Ecserről szolgálják ki Szlovákiát, Szlovéniát, de még Boszniát is
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:02
Háromszáz ember dolgozik azon, hogy simán menjenek a dolgok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG