6p
A New York Times szerdán közölt tényfeltáró anyagot arról, hogy a Facebook pr ügynökséget fogadott fel a kritikus hangok lejáratására. Az ügynökség a többi közt Soros-ügynököknek állította be a céget támadó csoportokat. A techóriás vezére most azt mondta, hogy csak a sajtóból értesült minderről, és azonnal kirúgták az ügynökséget. Soros Györgyöt pedig amúgy nagyon tiszteli.
Mark Zuckerberg. Kép forrása: EPA

Konferenciahívást tartott Mark Zuckerberg a Facebook legfrissebb botránya kapcsán. Mint ismert, a New York Times szerdai cikkében feltárta, hogy a közösségimédia-óriás pr ügynökséget fogadott fel a vele kritikus hangok lejáratására. A republikánus gyökerű Definers Public Affairs nevű ügynökség Magyarországon is jól ismert eszközökkel dolgozott. Egyik módszerük az volt, hogy a Facebookot támadó csoportokat Soros György ügynökeinek állította be, és számos újságírót igyekezett arra kapacitálni, hogy vegye át ezt a narratívát.

Kirúgták az ügynökséget

A Facebook a cikk megjelenését követően azonnal megszakította a kapcsolatot a Definers Public Affairs-szel, egy facebookos forrás pedig később azt állította lapnak, hogy a sorosozós módszerről a vállalat két vezetője, Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg nem is tudott. Ezt visszhangozta aztán maga a techóriás vezére is, aki csütörtökön, konferenciahívás keretében igyekezett tisztázni magát az ügyben.

A Guardian beszámolója szerint a techvezér azt mondta, hogy csak a New York Times-cikkből értesült a dologról, és amint elolvasta az írást, már hívta is a csapatát, hogy szakítsák meg a kapcsolatot a pr ügynökséggel.

"Az a lényeg, hogy a cél nem egy egyén megtámadása volt, hanem azt akartuk megmutatni, hogy egy csoportot, ami alulról szerveződőnek állította be magát, azt valójában támogatta... az valójában nem is egy spontán, alulról szerveződő erőfeszítés volt. Szörnyen tisztelem Soros Györgyöt."

- mondta Zuckerberg. A kérdésekre, hogy a botrány hatására elbocsátják-e a felelősöket a cégtől, nem válaszolt. Annyit mondott, hogy a Defierst biztosan "valaki a kommunikációs csapatunkból" bérelte fel.

A cikkre reagálva Soros alapítványának, az Open Society Foundationak az elnöke, Patrick Gaspard levelet küldött Sheryl Sandbergnek, a Facebook köz- és politikai ügyekért felelős igazgatójának. Ebben "elítélendőnek" és "őszintén megdöbbentőnek" írta le, hogy a Facebook bekapcsolódott abba a "világszintű, összehangolt jobboldali erőfeszítésbe, hogy démonizálják Sorost és alapítványait." Gaspard szerint "nem kétséges", hogy Sandberg tudott arról, hogy mennyi gyűlölködő, hamis és antiszemita információ terjed a Facebookon.

Zuckerberg a konferenciahíváson megvédte Sandberget. Állítása szerint ő is csak az amerikai lap cikkéből értesült a Definers módszereiről.

Az orosz ügy

A konferenciabeszélgetésen felhozták azt is, hogy a cikk szerint Zuckerberg és Sandberg meglehetősen rosszul kezelte a 2016-os amerikai elnökválasztásba való facebookos, orosz beavatkozás ügyét. Állítólag túl lassan ismerték fel a manipulációs kísérleteket, és abban sem tudtak megegyezni, hogy a felderített ügyet mikor és miképpen kommunikálják a nyilvánosság felé.

A szöveg azt is sugallja, hogy Zuckerberg és Sandberg nem ismerhették fel az ügy fontosságát, vagy azt, hogy mennyire lényeges lett volna mindenről a lehető legrövidebb idő alatt tájékoztatást adni.

"Hogy nem érdekelt minket az igazság, vagy hogy el akartuk rejteni azt, amit tudtunk, vagy hogy elejét akartuk venni a nyomozásoknak, az egyszerűen nem igaz."

- állította Zuckerberg.

Ugyanezt kommunikálta a cég igazgatótanácsának közleménye, mely szerint valóban túl lassan szúrták ki az orosz beavatkozást, és túl lassan cselekedtek utána. És valóban nyomás alá helyezték Zuckerberget és Sandberget, hogy gyorsabban lépjenek, de azt feltételezni, hogy tudtak az orosz befolyásolásról, és szándékosan figyelmen kívül hagyták azt, vagy hogy akadályozták a nyomozást, "durván unfair."

A konferenciahíváson Zuckerberg bejelentette, hogy fel akar állítani egy "független szervet", amely a Facebookról törölt tartalmak ügyében beérkező fellebbezésekről döntene. Mint mondja, rá kellett jönnie, hogy a szólásszabadsággal és biztonsággal kapcsolatos ügyekben nem kellene ilyen sok döntést házon belül meghozniuk.

Ébred az ellenállás a munkaerőpiacon

A fiatal informatikusok egy része már egyáltalán nem akar a Facebooknál dolgozni, írja a New York Times újabb cikke. Hiába a programozó gyakornokok havi 8 ezer dolláros-  és a főállású fejlesztők évi 140 ezres fizetése, valamint a minden igényt kielégítő munkakörnyezet, az informatikushallgatók attitűdje megváltozott a vállalat irányába.

A lap fejlesztőjelölteket szólaltatott meg a Kaliforniai Egyetemen, ahol a legpiacképesebb informatikus diplomák egyikét adják. A Facebookhoz fűződő ellenérzéseket leginkább az oldallal megosztott személyes adatok kétes biztonsága és a széles körben terjedő fake news fűti. Volt olyan hallgató, akinek a leginkább az volt a baja a szájttal, hogy az egész lényege csak annyi, hogy minél több reklámot mutasson meg az embereknek.

Egy hallgató, akit a Facebook meghívott a kaliforniai központjában tartandó állásbörzéjére, azt hallotta, hogy az ott dolgozók egy része maga nem is használja az oldalt. Korábban "dicsóséges, varázslatos" dolog volt ott dolgozni, ma már mérgező a hírneve, mondta egy újabb megszólaló.

A Facebookhoz még mindig sok fiatal mérnök csatlakozik, de ma már nem nagy csinnadrattával, mint régen. Halkabban teszik, és van, aki felesküszik, hogy belülről fogja megváltoztatni a céget. Olyanok is vannak, akik valamilyen etikusabb pozícióba akarnak átevezni cégen belül.

Megváltoztak az állásinterjúk is: a pályázók ma már sokkal rámenősebben, keményebben kérdeznek. A cikk szerint megsokszorozódtak az olyan kérdések, mint: "Hogyan kerüljem el azt a projektet, amivel nem értek egyet?" vagy "Hogyan emlékeztessem a főnökeimet a cég irányelveire?". Régebben a jelentkezők irtóztak a csoportos interjúktól, ma már kifejezetten meg akarják ismerni a leendő csapatot. "Már nem fognak vakon csatlakozni egy céghez, csupán a neve miatt" - mondta a lapnak egy kaliforniai tech-munkaközvetítő vezetője.

A nagy techcégekkel szemben általános bizalmatlanság alakult ki, de ez egyiket sem sújtja annyira, mint a Facebookot. Egy San Francisco-i karrier-tanácsadó szerint a fiatalok aggódnak amiatt, hogy milyen irányba tart a demokrácia, valamint amiatt, hogy a közösségi média megosztja az embereket. Ők nem akarják ezt támogatni a munkájukkal.

Az egyik fiatal mérnök ugyanakkor rámutatott, hogy bár sok társa kritizálja a Facebookot, és arról beszél, hogy nem akar ott dolgozni, végül mégis csatlakozik a céghez. "Mindenki a tech etikusságával foglalkozik, egészen addig, míg meg nem kapják a szerződésüket." Bár szerinte ez is hamar meg fog változni, amint a Facebooknál dolgozás társadalmi stigmája nagyobb súllyal esik latba, mint a pénzügyi előnyei.

(mfor.hu)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG