4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Évente átlagosan 72 ezer forinttal lehet alacsonyabb az egy főre jutó informatikai költsége egy olyan cégnek, amely az adatait felhőben, vagyis külső adatközpontban tárolja (x)

A felhő – amit Ön is használ, még ha nem is tud róla

Privát emailfiókok, közösségi oldalak, képmegosztó alkalmazások vagy egy online tárhelyszolgáltatás – ezek a megoldások egytől-egyig felhőtechnológiára épülnek, és olyan eszközök, amik nélkül mindennapi életünket ma már nehezen tudnánk elképzelni. A működésüket biztosító informatikai infrastruktúrától (egy külső adatközponttól) általában fizikailag távol vagyunk, mégis az interneten keresztül ez a nap 24 órájában, bárhonnan elérhető számunkra. Ezt a technológiát pedig nem csak a magánéletben, de a céges környezetben is jól hasznosíthatjuk.

A modern felhő a gyakorlatban: ilyen a Microsoft adatközpontja

Alacsonyabb költségek, egyszerűbb üzemeltetés

Miért érdemes egy vállalatnak felhőszolgáltatást használnia? A felhő használata azonnali pénzbeli megtakarítások mellett hatékonyabb munkavégzést és egyszerűbb üzemeltetést is nyújt. Nincs szükség jelentős kezdeti IT beruházásra, helyette jól tervezhető havi költségek jelentkeznek, ezzel jelentősen javítva a cég likviditását. Az olyan felhőmegoldások, mint a komplett céges IT infrastruktúránknak platformot nyújtó Microsoft Azure vagy a Microsoft új irodai szoftvercsomagja, az Office 365, a hagyományos telephelyi megoldásoknál könnyebben skálázhatók, így szükség esetén egyszerűen módosítható az igénybe vett szolgáltatás mennyisége – és ami a legfontosabb: az ügyfél csak azért fizet, amit valóban igénybe is vesz.

A felhő további fontos előnye az egyszerűbb IT üzemeltetés, hiszen nincs szükség helyi szerverpark fenntartására – ezt megoldja az ügyfél helyett a Microsoft. Ha egy cég már kiépített IT rendszerrel rendelkezik, akkor is élvezheti a felhő előnyeit: a hibrid felhőmegoldások révén a cég meglévő szerverei is kiegészíthetők az éppen szükséges felhőkapacitással. Végül nem elhanyagolható az adatbiztonság sem: a Microsoft felhőszolgáltatásainak adatvédelmi megfelelőségét nemzetközi szabványok és az EU adatvédelmi hatóságainak jóváhagyása garantálja.

Milyen esetekben éri meg felhőszolgáltatást választani?

Az EU-ban tavaly már majdnem minden ötödik cég használt felhőszolgáltatást, ezek fele pedig az egészen fejlett technológiákat (mint például egy CRM rendszer) is bevezette már. (Eurostat, 2014.)

Lássunk néhány példát arra, hogy mikor teljesít jobban a felhő, mint a hagyományos rendszerek! Sokan emlékezhetünk arra az esetre, amikor fekete péntek alkalmából egy webáruház nagy akciókat hirdetett, viszont a generált hatalmas rohamot már képtelen volt kiszolgálni, és weboldala elérhetetlenné vált – ezzel vásárlók tömegeit és jelentős bevételt veszítve el. Ha ez a vállalat az IT infrastruktúráját felhőn üzemelteti, ez nem történik meg, ugyanis a felhőben gyakorlatilag pár kattintással növelhető az éppen szükséges erőforrások mennyisége, így a hirtelen nagy kapacitásigény sem jelenthet problémát.

Vagy nézzünk egy könyvelőcéget. A vállalkozásnak az adóbevallás időszakában biztosan megnövekedett IT kapacitásra van szüksége. Ilyenkor az év többi részében alacsonyan tartott felhős erőforrásfelhasználást erre az időszakra egyszerűen feljebb tekerheti. A startupok is jó példával szolgálhatnak: ezek a cégek nem vágnak bele költséges hardvervásárlásba, hiszen nem tudják, mekkora kapacitásra is tervezzenek. A felhő a startupokat jellemző exponenciális növekedéseket is jól ki tudja szolgálni.

A havidíjas Office 365 szolgáltatás olcsóbb megoldást nyújthat a már jól ismert Office termékekkel szemben is. Vegyünk példának egy utazási irodát, ami a főszezonra időszakos munkatársakat vesz fel: nekik már 1-2 havi előfizetési díjért is ugyanolyan irodai környezetet tud biztosítani, mint állandó kollégáinak. (x)

Címkék: Vállalatok
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG