3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
A Takarékbank neve és logója, valamint egy plüssméhecske a pénzintézet ideiglenes székházában, a budapesti Margit Házban, a II. kerületi Tölgyfa utcában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Takarékbank Zrt. december 17-ei rendkívüli közgyűlése hagyta jóvá, hogy a hitelintézet 23,4 milliárd forint értékű ingatlanapporttal tőkét emeljen a Tihasz Takarék Ingatlanhasznosító Zrt.-ben – derül ki a bank hivatalos tájékoztatásából, amely a Magyar Nemzeti Bank tőkepiaci közzétételekre fenntartott honlapján jelent meg. A közgyűlési határozat szerint az apport 10 százaléka a Tihasz alaptőkéjébe, míg 90 százaléka, azaz közel 21,1 milliárd forint annak tőketartalékába kerül.

Csak viszonyításként: a 2013-ban elkezdődött takarékszövetkezeti integráció végére megmaradt 11 regionális takarék és a Takarék Kereskedelmi Bank egyesüléséből idén november 6-ától létrejött Takarékbank összvagyona, azaz saját tőkéje 120 milliárd forint, amelynek ezek szerint közel egyötöde szunnyad ingatlanokban.

A Tihasz-t idén szeptember végén hozta létre a Takarékbank, egy részvénytársaság alapításához minimálisan szükséges 5 millió forinttal, amelyet november 4-én 46,6 millióval, 51,6 millióra emelt. Ezt követte a mostani apportos tőkeemelés.

A rendkívüli közgyűlés áldását adta a Takarékbank ingatlankezelési koncepciójára, amely egyúttal kijelölte a Tihasz feladatkörét. Eszerint a Takarékbank és kapcsolt vállalkozásai tulajdonában lévő és a hitelintézet által használt banküzemi ingatlanokat kell fenntartania, kezelnie és bérbe adnia az anyabankbanknak.

Arról is döntött a Takarékbank közgyűlése, hogy a használaton kívüli és a nem banküzemi ingatlanokat az ugyancsak szeptember végén, szintén 5 millió forint alaptőkével általa létrehozott Tifor Takarék Ingatlanforgalmazó Zrt.-be apportálják. E cég feladatául a közgyűlés azt szabta meg, hogy a rá bízott ingatlanokat kezelje és azokat a piacon értékesítse. Szemben a Tihasz-szal, a Tifor-apport értékét nem határozták meg – legalábbis összeg a közgyűlési határozatokban nem szerepel. A nyilvánosan elérhető céginformációkból mindössze az derül ki, hogy a Takarékbank a Tifor alaptőkéjét október 25-én 68,6 millió forinttal, 73,6 millióra emelte.

A Takarékbank december 17-ei közgyűlése arra is felhatalmazta a hitelintézet – Vida József vezérigazgató által elnökölt – igazgatóságát, hogy az apport értékét saját hatáskörben a független könyvvizsgáló által auditált egyesülési vagyonmérleg szerinti apportérték alapján pozitív vagy negatív irányba legfeljebb 5 százalékos mértékben módosíthassa.

Mindkét takarékbankos ingatlancég, a Tihasz és a Tifor vezérigazgatója is Réti László, aki korábban szekszárdi rendőrfőkapitány-helyettes, valamint zuglói rendőrfőnök is volt, az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. igazgatóságában is szerepelt, illetve a 2015 februári brókerbotrány első áldozata, a Buda-Cash Brókerház felszámolójaként is tevékenykedett, s ezek mellett még bűnügyi regényeket is írt – emlékeztetett a HVG cikke.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
Vállalatok Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja
Székely Sarolta | 2019. december 15. 12:52
Ha a sportról van szó, elég gyorsan őrölnek a minisztériumi malmok, hiszen alig egy hónap alatt összeállt az állami sportakadémiák működési keretrendszere - derült ki a rendeletből. Körvonalazódik a kormány elképzelése a hazai minőségi utánpótlás-neveléssel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG