7p
A téli gumi szezon minden évben kihívás elé állítja az autósokat, hiszen se szeri, se száma a piacon lévő abroncsoknak, ráadásul mindenki próbálja a lehető legolcsóbban megúszni a vásárlást. Bár egy minőségi gumi használattól függően akár több szezont is kibírhat, sokan mégis inkább az egy telet még épp kihúzó, használt abroncsokat választják.

Ebben a bejegyzésben 8 tippet szedtünk össze a téli gumi használatához és vásárlásához, melyet akár minden évben átolvashatsz.

1. Vásárolj vadiúj téli gumit

Téli gumi vásárlásához egyértelműen az új beszerzése a legjobb megoldás, hiszen ekkor tiszta előéletű, jó minőségű darabokat kaphatsz. A vadiúj gumi átlagos használat mellett több évet is kihúz, s megbízhatóan az úton tartja az autódat, nagyságrendekkel jobb tapadással rendelkezik.

Ez utóbbi nem csak a kisgyermekes családok számára fontos, hanem minden közlekedőnek, hiszen baleset esetén hatalmas kiesést jelent a tönkre ment autó, a kórházi kezelés költségei és a kieső munkabér. Ráadásul, jó tudnod, hogy ha rossz minőségű abroncsokkal közlekedsz, azzal mentesítheted a kötelező biztosítódat a fizetés alól. Miután megtörtént a baj a biztosító megvizsgálhatja az okokat, s ha úgy találja, a baleset a nem megfelelő abroncsok miatt következett be, rád terhelheti a másik autósnak kifizetett kártérítés összegét.

2. Mindig megbízható forrást válassz

Természetesen mindenki a legolcsóbb téli gumit szeretné megvenni, azonban mindig érdemes megbízható helyről rendelned. Ha gyanúsan olcsó, zugboltokból szerzed be a téli garnitúrát, azzal két dolgot is kockáztathatsz.

Először is, a nagyon olcsó termékek lehetnek hamisítványok, amikor egy prémium gyártó neve mögé bújva silány minőségű utánzatot sóznak a nyakadba. Ezek közel sem működnek úgy, mint a nagy márkák abroncsai, így gyakorlatilag kidobod a pénzed.

A másik a garancia, ha noname boltokból szerzed be ezt a fontos téli kiegészítőt, akkor probléma esetén lehetséges, hogy nem tudsz hova fordulni. Nem lesz ügyfélszolgálati elérhetőség, a cég is megszűnhet, hiszen a zugboltok bizonyos időnként eltűnnek, hátrahagyva a garanciális problémákat.

3. Válassz a vezetési stílusodnak és feladatnak megfelelő abroncsokat

Nem mindegy, hogy minden nap feljársz a 150 km-re lévő munkahelyedre az autópályán, vagy csak a városban viszed a gyereket az óvodáig. Előbbi használathoz ne sajnáld a pénzt egy neves gyártó, nagy teljesítményű abroncsára, utóbbihoz viszont elég lehet egy kevésbé ismert ám megbízható gyártó négyévszakos gumiabroncsa is.

Ugyanez igaz a vezetési stílusodra, ha te szeretsz gyorsabban közlekedni, keményebben bevenni a kanyarokat, akkor mindenképpen olyan abroncsra van szükséged, mely bírja a nagyobb terhelést. Emellett figyelned kell a téli gumi mintázataira is, hiszen vannak olyan termékek, melyeket a havas jeges útfelületekre optimalizáltak, míg mások inkább a latyakos, nedves úton nyújtanak jobb teljesítményt.

4. Olvasd el a téli gumin lévő jelöléseket

A téli gumik oldalfalába minden gyártó beleüti a megfelelő információs jelöléseket, ezeket neked is ellenőrizned kell a rendelés előtt. Lassan már közismert az autósok között a DOT szám, mely a gyártás idejét mutatja meg 4 számjeggyel. Az első két számjegy a gyártás hete, a második kettő pedig az év, így már ránézésre láthatod, hogy melyik évben készült az abroncs.

Itt érdemes észben tartanod a webshopok vásárlási feltételeinek elolvasását, ahol gyakran említik a DOT számot is. Ha a vásárlói tájékoztatóban az olvasható, hogy a kereskedő nem vállal felelősséget a DOT szám iránt, akkor az már intő jel lehet. A legtöbb áruház ugyanis az aktuális évi vagy előző évi abroncsokat kínálja, melyet a DOT szám alapján te is azonosítani tudsz.

Fontos adat még az abroncson a névleges terhelési szám és a névleges sebességjel, ezek megmutatják, hogy mekkora tömeget bír el az abroncs, és mekkora maximális sebességgel használható. Például a 95T jelölés 690 kg-os terhelést jelent egy kerékre leosztva, és 190 km/h maximális sebességet támogat.

Külön a téli abroncsokon használt jelzés még az M+S, mely az angol mud és snow szavakból ered. Az ilyen gumik jobb teljesítményt nyújtanak sáros és havas utakon, mint a normál abroncsok. Ez a minősítés nem értékekhez kötött, így viszonylag szubjektívnek nevezhető.

Az alpesi szimbólum egy hegyformába rajzolt csillagot jelent, ha ilyet látsz a téligumin, az is azt jelenti, hogy az adott termék többet tud, mint a kategóriájára meghatározott minimum. Itt viszont már pontosan bemért adatokkal támasztják elő a minősítést. A prémium gumikon szokott feltűnni Európában és Amerikában.

Végül gyakran találkozhatsz még a Studless felirattal, mely a szögnélküli gumikat jelzi. Fontos tudnod, hogy Magyarországon egyáltalán nem közlekedhetsz szöges gumikkal, még a legkeményebb téli időszakokban sem!

5. Figyeld a hőmérőt a téli gumi le- és felszereléséhez

Amikor a napi középhőmérséklet 7 fok alá csökken, ideje téli gumira váltanod. Ekkor a nyári gumi anyaga túl keménnyé válik és már nem biztosít megfelelő tapadást, megnőhet a féktávolság. A közhiedelemmel ellentétben tehát nem azért kell téli a hideg évszaknak megfelelő gumira váltani, mert a gumiabroncs gyárak így akarják magukat megszedni, hanem azért mert így nagyban csökkentheted a közúti balesetek számát.

Ugyanígy figyelned kell a tavaszi időjárást is, mert a téli gumi sokkal lágyabb anyagból készül. Épp emiatt nem keményedik meg télen, viszont a nyári aszfalton sokkal könnyebben kopik. Így az is előfordulhat, hogy egy nyáron elhasználod a vadiúj téli abroncsod futófelületét, s pont télre nem lesz már mivel közlekedned.

6. Ellenőrizd rendszeresen a guminyomást

Az autógyártó és a gumigyártó is előírja a megfelelő nyomást, amellyel a jármű és a téli gumi megfelelően teljesít. Ha a nyomás ennél kisebb, akkor nem csak kevésbé lesz biztonságosabb a közlekedés, hanem erőteljesebben is kophatnak az abroncsok.

Télen fokozottan kell ellenőrizned a guminyomást, mert a hideg levegő összemegy, s kevesebb helyet foglal el az autó kerekeiben. Emiatt azok laposabbak lesznek, s esetleg a nagyobb hidegek során extra levegőt kell pumpálnod beléjük.

7. Mindkét tengelyre szerelj téli gumit

Szintén a spórolás hozta el azt a szokást, hogy az autósok csak a meghajtott tengelyen lévő kerekekre szerelnek téli gumit. Ha így teszel, azzal kockáztatod a biztonságod! Az autógumik tervezésekor ugyanis az autót egy egységként kezelik, így számolva ki a megfelelő haladási és fékezési tulajdonságokat. Amennyiben teljesen eltérő tulajdonságú nyári és téli modellt párosítasz össze, azzal megkockáztatod, hogy haladás közben kitörjön az autó kevésbé tapadó része, vagy fékezés közben teljesen másképp viselkedjen, mint azt várod.

A spórolás vége így ismét tetemes anyagi kár vagy súlyos sérülés lehet!

8. Téli gumi ápolása és tárolása

Végül, érdemes megfelelően tárolnod és ápolnod a téli abroncsokat, hogy a következő szezonban is kifogástalan teljesítményt nyújtsanak. A legjobb, ha külön felniszettel rendelkezel a nyári és a téli gumi számára, mert a gyakori cserével járó feszegetés nem tesz jót egyiknek sem.

Ha felniken tárolod az abroncsokat, a leszerelés előtt fújtasd fel azokat a megadott értékre, s így helyezd el a szettet egy napfénytől védett helyen. Mosd át a felületeket, hogy a téli só és más szennyeződés ne tegyen kárt bennük, s igyekezz fektetve elhelyezni a kerekeket. A legjobb, ha nem is rakod a négy gumit egymásra, de ha ez nem megoldható, akkor legalább havonta rakd át őket. A legalsó kerüljön legfelülre, s a felsőket rakd alulra! Így elosztod a terhelést a pihenés időszaka alatt.

Ha ezeket a tanácsokat betartod, nem csak biztonságosabban közlekedhetsz, de a megvásárolt téli gumik sokáig ki fognak tartani még mindennapi használat mellett is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG