Hirdetés
Hirdetés

A Balatonra megy? Újabb trükkös áremelés a MÁV-nál

Eidenpenz József, 2015. július 06., 19:30

Siófokig 14 százalékkal drágult a jegy annak, aki az expresszvonatokat választja. A helyjegy váltása ugyanis kötelező lett, igaz, gyakoriak a helyjegy nélküli járatok is. A felújításnak vége, de az aszfaltot újra bontják. A költség csillagászati volt.

 

Alig több mint két évvel ezelőtt már trükközött kicsit a MÁV, hogy ne kelljen bevallani, tulajdonképpen árat emelt: akkor gyorsvonati pótjegyet vezetett be országosan, a legtöbb távolsági vonatra. Most a Balaton déli partjának frissen felújított vonalán történt hasonló.

Hirdetés

 

Az eddig is kétóránként közlekedő, egyes kocsikban Intercity, más kocsikban normál gyorsvonati utazást kínáló vonatokra pár hete rányomták a „Balaton expressz” címkét, és kötelezővé tették a helyjegy váltását. Egyébként ugyanazokat  a vagonokat használják, mint eddig, és a menetidő sem csökkent feltűnő mértékben.

 

 

Plusz 300 forint kiadás

Ez a Budapest Déli-Siófok viszonylatban azt jelenti, hogy 2200 forint lenne a két évvel ezelőtti vonatjegy (illetve most is ennyi a normál személy, csak az alig van). Emellett 2375 forint a két éve megemelt pótjegyes verzió, amivel még június elején is utazni lehetett. A 300 forintos kötelező helyjeggyel együtt pedig 2675 forint az új jegyár. Ez mintegy 13 százalékos emelés június elejéhez képest.

Vannak ugyan szép számmal, a nyári menetrend alapján szintén két óránként olyan sebes vonatok, amelyekre nem kell helyjegy, ám ezeknek a menetideje általában hosszabb: van úgy, hogy csak tíz perccel, de gyakoribb, hogy Siófokig fél órával. Fonyódig már jellemzően 50 perc a különbség.

Befedték, felbontották

Zamárdiban nemcsak az állomást és a síneket újították fel, egy vasúti átkelőt is áthelyeztek. Ezt azonban átadás után nem sokkal ismét fel kellett bontani, állítólag tervezési hibák és egy kábel lefektetésének elfelejtése miatt. A helyi lakosok és a turisták egyaránt sűrűn emlegetik a tervezőket a kánikulában.

Sok utas csak az állomáson szembesül azzal, hogy a helyjegy kötelező, így az is előfordulhat, hogy a vonat megtelik és nem fér fel. Így fokozatosan érvényes, hogy lehetőleg váltsuk meg előre a jegyüket, például az interneten.

9999

Önök bíznak abban, hogy egy 9999 forintba kerülő termék árképzése tisztességes? Hogy a termék árára ráraktak egy fair haszonkulcsot, és véletlen éppen ennyi jött ki? Vagy úgy érzik, hogy pont annyiért próbálják rájuk sózni az adott dolgot, amennyiért úgy gondolják, még megveszi a nép? Avagy amennyiért még nem szégyellik?

Ha erre a kérdésre válaszoltak, nézzék meg a következő fotót, amelyen a Lepsény–Szántód-Kőröshegy vasútvonal felújításának ára szerepel. Hogy, hogy nem, a tisztességes vállalkozó pont 29 milliárd 999 millióért vághatott bele.

 

Építhetnénk sorházat is

Az már csak hab a tortán, hogy ezt a szakaszt a MÁV rendszere szerint egyes vonatok 33, mások 37 kilométer alatt teszik meg. Pedig nincs rövidebb út az erdőn keresztül.

De tegyük fel, hogy a vonal 37 kilométeres (37 ezer méter). Hogy megértsük, mennyibe került a felújítás, képzeljük el, hogy a sínek mellé végig családi házakat építünk. Legyen egy telek 37 méter széles, ebben az esetben ezer családi ház férne oda, simán meg lehetne építeni ennyiből a teljes sort, egy házra ugyanis így is 30 millió forint jutna. De feleakkora telkekkel és 15 milliós házankénti költséggel is reálisan számolhatnánk.

 

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Banknál 16 595 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 13,86 százalék, míg  a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyon kevés fizetést kapnak idehaza a kezdő tanárok

Nagyon kevés fizetést kapnak idehaza a kezdő tanárok

Hiába az elmúlt időszakban végrehajtott béremelés a pedagógusok körében, nemzetközi viszonylatban elkeserítően alacsony a kezdő fizetés és még mindig a megkérdezettek zöme a bérfejlesztést látja az egyik legfontosabb kérdésnek - derül ki az OECD egy friss felméréséből.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?