Hirdetés
Hirdetés

A halogatás hullámvasútja: a jó hangulattól a szorongásig

2019. június 20., 10:52

Biztosan te is ismersz a környezetedben notórius halogatókat, vagy te magad is közéjük tartozol. Az ilyen emberekre általában azt mondják, hogy nincs önuralmuk, hogy nem tudják beosztani a munkanapjukat, egyszerűen kifolyik az idő a kezük közül. Csakhogy a halogatás hátterében nem a felsorolt két ok áll, hanem valami egészen más. Mégpedig az, hogy nem tudjuk kezelni az adott feladattal kapcsolatban fellépő negatív érzelmeket.

Az a legironikusabb a dologban, hogy annak ellenére odázzuk el a teendőket, hogy tudjuk, emiatt később szorongani fogunk, stresszesek leszünk, de akkor mégis, miért teszünk így?

Hirdetés

A pillanatnyi öröm mindent felülír

A halogatás pszichológiáját többen is kutatják, többek között Dr. Fuchsia Sirois, a Sheffieldi Egyetem professzora. Tőle származik a fenti megállapítás is, miszerint a feladattal kapcsolatos rossz érzések tartanak vissza minket attól, hogy belevágjunk a munkába. Vagyis nem lustaságról vagy valamilyen jellemhibáról van szó, hanem arról, hogy nem hiszünk saját magunkban. Azt gondoljuk, hogy biztosan nem tudunk megfelelni az elvárásoknak, ezért inkább a közösségi médiát böngésszük vagy a kedvenc rendelős oldalunkat, esetleg nekilátunk átrendezni a szekrényt, amit szintén halogattunk már egy ideje.

A hátunk közepére kívánt teendő elhalasztása pillanatnyi megkönnyebbülést okoz, vagyis valamiféle jutalmat kapunk a tettünkért, ez pedig a behaviorista irányzat szerint arra sarkall minket, hogy újra és újra megismételjük ezt a fajta viselkedést. Persze az ezt követő extra stressz és az önostorozás visszatarthatna minket a rossz minta követésétől, de a pillanatnyi öröm mindent felülír.

A halogatás ráadásul egy idő után komolyabb következményekkel is jár: nemcsak a teljesítményünk csökken, hanem a mentális és a fizikai egészségünk is kárát láthatja. A pszichés problémák mellett akár magas vérnyomás, valamint szív- és érrendszeri betegségek is kialakulhatnak.

Hogyan lehet kitörni az ördögi körből?

Ha a halogatás problémáját meg akarjuk oldani, akkor nem lesz elég, ha önuralom tréningen veszünk részt, és az sem, ha letöltjük a legújabb időgazdálkodási appot. A probléma ugyanis az érzelmekben gyökerezik, ezért így is kell kezelni a helyzetet.

Először is érezzünk együtt magunkkal! Egy 2010-es kutatás készítői azt javasolják, hogy legyünk magunkkal szemben elnézőek a halogatásért, ez a megbocsátás ugyanis hatékonyabbá tesz minket a következő nekifutásnál.

Az is hasznos lehet, ha megpróbáljuk megtalálni az adott feladat pozitív oldalát, vagy arra gondolunk, milyen szuper lesz, amikor végre elkészülünk a munkával. Az is hasznos lehet, ha a kedvenc pótcselekvéseink elé akadályt gördítünk, például blokkoljuk a Facebookot, vagy töröljük a játékokat a telefonunkról.

És még valami: Dr. Pychyl szerint a motiváció a cselekvést követi, ezért csak bele kell vágni a feladatba, és az inspiráció is megjön!

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,90 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?