Hirdetés
Hirdetés

A hosszú távú, de kényelmes kerékpározás titkai

2019. június 17., 09:48

A kerékpározás világában is igaz, hogy érdemes a bringánkat és a felszereléseinket – amennyire csak lehetséges - saját magunkra igazítani. Ugyanis a hosszú távú, ám mégis biztonságos és komfortos kerékpározás kulcsa, hogy a biciklid maximálisan illeszkedik hozzád. Ebből az összeállításból most kiderül, hogy milyen tényezőkre és beállításokra kell figyelni, hogy ez teljesüljön.

Lássuk röviden:

A testünk három különböző ponton érintkezik a kerékpárral. Ezek a testrészek pedig a kéz, láb és a fenék. Ezeknek a testrészeknek az egymáshoz viszonyított helyzete adja meg a hajtás kényelmi fokozatát, valamint a tekerés hajtáshatékonyságát. A három elem tehát a kerékpáron, aminek a beállításaira igazán oda kell figyelni: nyereg, kormány és a hajtókar hossz.

Hirdetés

Nézzük végig részletesen:

Kormány

Alapvetően szubjektív beállításokon alapszik, hiszen a karok hosszúsága, a váll szélessége, a kerékpáros felsőtestének előredőlési terhelhetősége egyénenként eltérő. Ugyanígy lényeges tényező a kerékpár típusa is, hiszen egy országúti kerékpár esetén a súlypont elöl van, míg egy városi bicikli esetén a felsőtest majdnem függőleges. A kormány nyereghez képesti helyzetét a kormányszárral tudjuk korrigálni. A kormány szélessége is egy eleme a beállításoknak, ugyanis az irányíthatósági nehézséget szabályozza.

Nyereg

A nyereg magasságának beállítása szintén alapvető. A biciklis lábhossza meghatároz már egy hozzávetőleges beállítást, de az egyéni igényeknek megfelelően ezt még finomhangolni kell, hiszen akadnak olyan kerékpárosok, akik lábujjhelyen szeretnek tekerni például, mások pedig a talpuk közepével. Arra figyeljünk, hogy a lábunk ne legyen teljesen nyújtva tekerés közben, és a csípőnk pedig ne billegjen. Az ideális beállítást a hátratekerős teszttel végezhetjük el, azaz a nyeregben ülve a sarkunkkal tekerjük hátrafelé a pedált úgy, hogy a térdünk ne legyen teljesen kinyújtva. Mindkét lábbal ajánlott elvégezni a tesztet.

A nyereg magassága mellett a másik fontos beállítás a nyereg helyzetére vonatkozik. A rosszul pozícionált nyereg könnyen okozhat izommerevséget, ízületi problémákat. Az ideális beállításhoz a hajtókar legyen vízszintes helyzetben, az elöl lévő láb pedig a pedálon. Ott rögzítsük a nyerget, ahol a térdkalács eleje egy vonalba esik a pedáltengellyel.

A MaxBike webáruházában a kerékpáros kiegészítők széles választéka vár, amelyekkel tovább fokozható a kényelem. Továbbá a cég szakemberi örömmel segítenek, bármilyen kérdésed is merülne fel az ideális beállításokkal kapcsolatban.

Látható tehát, hogy az ideális testhelyzet eléréséhez számos beállításra van szükség, de erre igazán nem szabad sajnálni sem az időt, sem az energiát. Emellett időnként érdemes finomhangolni a korábbi beállításokat, hogy mindig a lehető legideálisabb pozícióban tekerjünk.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlet, a THM 18,48 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Te is használod. A jegybankelnök, az alsóház, a felsőház, valamint az ország elnöke is ekézi, mégis emelkedik, mi az? Hát a Facebook részvénye. Elképesztő módon annak ellenére ért éves csúcspontra, hogy úgy nagyjából mindenki utálja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?