5p
Miközben a gyártók milliárdokat kaszálnak a gyerekjátékokon, a törvénytelenül túlóráztatott gyári munkások ebből csak filléreket látnak. Papíron az etikus játékgyártásra esküsznek a cégek, a gyakorlat azonban mást mutat: oknyomozók épültek be az éneklő Ariel babát előállító munkások közé, akiket keményen kizsákmányolnak a munkáltatók. A szülők jobb ha tudják: nem karácsonyi csoda, hanem rabszolgamunka teszi széppé a gyerekeik ünnepét.

A Solidar Suisse és a China Labor Watch jogvédő szervezetek által a The Guardian napilap közreműködésével végzett nyomozás eredményeit csütörtökön tették közzé. A lap azt írja: a Disney-nek, a Fisher Price-nak és más multiknak dolgozó, kínai munkásokat (nagyrészt nőket) agyonhajszolják, törvénytelen túlórákra kényszerítik, szabadság és táppénz nélkül - mindössze 300 forintnak megfelelő órabérért. Többen arról számoltak be, hogy aki 3 napnál többet van betegszabadságon, azt megbüntetik vagy kirúgják.

Fillérekért dolgoznak rengeteget

A kínai Heyuan városában található Wah Tung gyár dolgozói elmondták: havonta 175 túlórájuk van és egyetlen szabadnapjuk - ez a kínai tötrvényekkel és a játékipari magatartási kódexekkel is szembemegy. Az alap órabér 7,5 jüan, mintegy 300 forint - ez még éppen legális, de annyira alacsony, hogy gyakorlatilag túlórákra kényszeríti a dolgozókat. A nemek közti egyenlőtlenség is jelentős: a menedzsmentben kilencszer több a férfi, a munkások 80 százaléka viszont nő.

A Kuangtung tartományban található Heyuanban 3 millióan élnek, a Wah Tung játékgyártónál 2000 ember dolgozik, főként műanyag játékokat és elektronikai cikkeket állítanak elő. Itt készül a Disney éneklő, fürdethető Ariel babája is, ami 35 fontért kapható a briteknél (Magyarországon 10 ezer forint körüli áron találtunk ilyet). Sok brit webáruházban kifogyott a termék, és új szállítmányra várnak. A nyár végén, csúcsidőszakban naponta 2400 baba került ki a gyárból.

A Disney óriásit kaszál, a dolgozók morzsákat kapnak

A Disney fogyasztói termékekkel kereskedő osztálya a legutóbbi negyedévben 264 millió fontnak (96 milliárd forintnak) megfelelő működési nyereséget ért el, 880 millió fontos (320 milliárd forintos) árbevétel mellett. Ehhez képest a költségek lebontásából kiderül: ebből egy gyári dolgozó babánként 1 penny értékben részesedik.

Egy hónapra épültek be a nyomozást végző szervezetek az éneklő Ariel-baba gyártósorán dolgozók közé. Naponta 2-5 órát kellett túlórázniuk, a hétvégékkel együtt így jött össze időnként a havi 175 túlóra - ez a jogszabályban engedélyezett 36 óra közel ötszöröse. Miközben a kínai havi átlagbér 7665 jüan volt tavaly (mintegy 315 ezer forint), a gyár dolgozói a termeléstől függően havi 2-3 ezer jüant kaptak, kevesebbet az átlagbér felénél.

Ez nem karácsonyi csoda, hanem rabszolgamunka

A Solidar Suisse jogvéd szervezet azt írja: a gyerekek tényleg imádják a Disney játékait, de fontos, hogy a szüleik tudják: nem karácsonyi csoda történik a háttérben. Ezeket a játékokat fillérekért dolgozó nők készítik el, törvénytelenül rájuk kényszerített túlmunkával. Nem azért dolgoznak éjjel-nappal a gyárban, mert szívesen csinálják, hanem mert máshogy nem tudnak megélni.

Szerintük a Disney simán megengedhetné magának, hogy többet fizessen a dolgozóknak - itt lenne az ideje, hogy valamit visszaadjanak azoknak az embereknek, akik hozzásegítik őket a bevételhez. Ha egy kicsivel drágábban adnák el a babákat vagy egy kicsivel kevesebbet tartanának meg a bevételből, akkor normális fizetést biztosíthatnának a munkásoknak.

Messze az elmélet és a gyakorlat - a cégek hárítanak

A legnagyobb játékgyártók - így a Disney és a Mattel is - tagjai a Játékgyártók Nemzetközi Tanácsának, ami a játékgyárakban meglévő munkakörülmények javítása érdekében meghatározza az ipari sztenderdeket az etikus játékgyártáshoz. A Wah Tung gyár rendelkezik is a tanács által kibocsátott minősítéssel; a tanács szóvivője szerint a most közzétett jelentés megállapításai szembemennek az alapelveikkel, ezért saját vizsgálatot is indítottak az ügyben. Azt ígérik, gyorsan és hatékonyan feltárnak minden olyan problémát, ami megszegi az alapvető elveiket.

A tanács azt állítja, már eddig is jelentős eredményeket értek el az etikusabb munkakörülmények megteremtésében a kínai és más játékgyáraknál. Emelkedtek a fizetések, biztonságosabbak a körülmények és a munkaórák száma csökken; a kínai játékgyárakban kevesebbet kell dolgoznia egy embernek, mint a ruházati és elektronikai üzemekben.

A Disney szóvivője úgy reagált: a társaság tagja az etikus játék programnak; a tanács egy állásfoglalására is hivatkoznak, amely szerint üdvözölnek minden olyan nagyszabású vizsgálatot, amely hozzásegít a játékgyárakban meglévő munkakörülmények megismeréséhez.

A Mattel azt mondta, jelenleg nem gyártatnak az említett üzemekkel; elkötelezettek amellett, hogy a játékaikat és termékeiket előállító minden egyes dolgozóval fair módon és tisztelettel bánjanak, számukra biztosított legyen a biztonságos és egészséges munkakörnyezet.

A cikkben használt képeket a Solidar Suisse készítette a kínai játékgyárakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG