Hirdetés
Hirdetés

A karácsony sötét oldala: rabszolgák teszik széppé a gyerekek ünnepét

Gáspár András, 2018. december 06., 15:01

Miközben a gyártók milliárdokat kaszálnak a gyerekjátékokon, a törvénytelenül túlóráztatott gyári munkások ebből csak filléreket látnak. Papíron az etikus játékgyártásra esküsznek a cégek, a gyakorlat azonban mást mutat: oknyomozók épültek be az éneklő Ariel babát előállító munkások közé, akiket keményen kizsákmányolnak a munkáltatók. A szülők jobb ha tudják: nem karácsonyi csoda, hanem rabszolgamunka teszi széppé a gyerekeik ünnepét.

Hirdetés

A Solidar Suisse és a China Labor Watch jogvédő szervezetek által a The Guardian napilap közreműködésével végzett nyomozás eredményeit csütörtökön tették közzé. A lap azt írja: a Disney-nek, a Fisher Price-nak és más multiknak dolgozó, kínai munkásokat (nagyrészt nőket) agyonhajszolják, törvénytelen túlórákra kényszerítik, szabadság és táppénz nélkül - mindössze 300 forintnak megfelelő órabérért. Többen arról számoltak be, hogy aki 3 napnál többet van betegszabadságon, azt megbüntetik vagy kirúgják.

Fillérekért dolgoznak rengeteget

A kínai Heyuan városában található Wah Tung gyár dolgozói elmondták: havonta 175 túlórájuk van és egyetlen szabadnapjuk - ez a kínai tötrvényekkel és a játékipari magatartási kódexekkel is szembemegy. Az alap órabér 7,5 jüan, mintegy 300 forint - ez még éppen legális, de annyira alacsony, hogy gyakorlatilag túlórákra kényszeríti a dolgozókat. A nemek közti egyenlőtlenség is jelentős: a menedzsmentben kilencszer több a férfi, a munkások 80 százaléka viszont nő.

A Kuangtung tartományban található Heyuanban 3 millióan élnek, a Wah Tung játékgyártónál 2000 ember dolgozik, főként műanyag játékokat és elektronikai cikkeket állítanak elő. Itt készül a Disney éneklő, fürdethető Ariel babája is, ami 35 fontért kapható a briteknél (Magyarországon 10 ezer forint körüli áron találtunk ilyet). Sok brit webáruházban kifogyott a termék, és új szállítmányra várnak. A nyár végén, csúcsidőszakban naponta 2400 baba került ki a gyárból.

A Disney óriásit kaszál, a dolgozók morzsákat kapnak

A Disney fogyasztói termékekkel kereskedő osztálya a legutóbbi negyedévben 264 millió fontnak (96 milliárd forintnak) megfelelő működési nyereséget ért el, 880 millió fontos (320 milliárd forintos) árbevétel mellett. Ehhez képest a költségek lebontásából kiderül: ebből egy gyári dolgozó babánként 1 penny értékben részesedik.

Egy hónapra épültek be a nyomozást végző szervezetek az éneklő Ariel-baba gyártósorán dolgozók közé. Naponta 2-5 órát kellett túlórázniuk, a hétvégékkel együtt így jött össze időnként a havi 175 túlóra - ez a jogszabályban engedélyezett 36 óra közel ötszöröse. Miközben a kínai havi átlagbér 7665 jüan volt tavaly (mintegy 315 ezer forint), a gyár dolgozói a termeléstől függően havi 2-3 ezer jüant kaptak, kevesebbet az átlagbér felénél.

Ez nem karácsonyi csoda, hanem rabszolgamunka

A Solidar Suisse jogvéd szervezet azt írja: a gyerekek tényleg imádják a Disney játékait, de fontos, hogy a szüleik tudják: nem karácsonyi csoda történik a háttérben. Ezeket a játékokat fillérekért dolgozó nők készítik el, törvénytelenül rájuk kényszerített túlmunkával. Nem azért dolgoznak éjjel-nappal a gyárban, mert szívesen csinálják, hanem mert máshogy nem tudnak megélni.

Szerintük a Disney simán megengedhetné magának, hogy többet fizessen a dolgozóknak - itt lenne az ideje, hogy valamit visszaadjanak azoknak az embereknek, akik hozzásegítik őket a bevételhez. Ha egy kicsivel drágábban adnák el a babákat vagy egy kicsivel kevesebbet tartanának meg a bevételből, akkor normális fizetést biztosíthatnának a munkásoknak.

Messze az elmélet és a gyakorlat - a cégek hárítanak

A legnagyobb játékgyártók - így a Disney és a Mattel is - tagjai a Játékgyártók Nemzetközi Tanácsának, ami a játékgyárakban meglévő munkakörülmények javítása érdekében meghatározza az ipari sztenderdeket az etikus játékgyártáshoz. A Wah Tung gyár rendelkezik is a tanács által kibocsátott minősítéssel; a tanács szóvivője szerint a most közzétett jelentés megállapításai szembemennek az alapelveikkel, ezért saját vizsgálatot is indítottak az ügyben. Azt ígérik, gyorsan és hatékonyan feltárnak minden olyan problémát, ami megszegi az alapvető elveiket.

A tanács azt állítja, már eddig is jelentős eredményeket értek el az etikusabb munkakörülmények megteremtésében a kínai és más játékgyáraknál. Emelkedtek a fizetések, biztonságosabbak a körülmények és a munkaórák száma csökken; a kínai játékgyárakban kevesebbet kell dolgoznia egy embernek, mint a ruházati és elektronikai üzemekben.

A Disney szóvivője úgy reagált: a társaság tagja az etikus játék programnak; a tanács egy állásfoglalására is hivatkoznak, amely szerint üdvözölnek minden olyan nagyszabású vizsgálatot, amely hozzásegít a játékgyárakban meglévő munkakörülmények megismeréséhez.

A Mattel azt mondta, jelenleg nem gyártatnak az említett üzemekkel; elkötelezettek amellett, hogy a játékaikat és termékeiket előállító minden egyes dolgozóval fair módon és tisztelettel bánjanak, számukra biztosított legyen a biztonságos és egészséges munkakörnyezet.

A cikkben használt képeket a Solidar Suisse készítette a kínai játékgyárakban.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?