Hirdetés
Hirdetés

A karácsony sötét oldala: rabszolgák teszik széppé a gyerekek ünnepét

Gáspár András, 2018. december 06., 15:01

Miközben a gyártók milliárdokat kaszálnak a gyerekjátékokon, a törvénytelenül túlóráztatott gyári munkások ebből csak filléreket látnak. Papíron az etikus játékgyártásra esküsznek a cégek, a gyakorlat azonban mást mutat: oknyomozók épültek be az éneklő Ariel babát előállító munkások közé, akiket keményen kizsákmányolnak a munkáltatók. A szülők jobb ha tudják: nem karácsonyi csoda, hanem rabszolgamunka teszi széppé a gyerekeik ünnepét.

Hirdetés

A Solidar Suisse és a China Labor Watch jogvédő szervezetek által a The Guardian napilap közreműködésével végzett nyomozás eredményeit csütörtökön tették közzé. A lap azt írja: a Disney-nek, a Fisher Price-nak és más multiknak dolgozó, kínai munkásokat (nagyrészt nőket) agyonhajszolják, törvénytelen túlórákra kényszerítik, szabadság és táppénz nélkül - mindössze 300 forintnak megfelelő órabérért. Többen arról számoltak be, hogy aki 3 napnál többet van betegszabadságon, azt megbüntetik vagy kirúgják.

Fillérekért dolgoznak rengeteget

A kínai Heyuan városában található Wah Tung gyár dolgozói elmondták: havonta 175 túlórájuk van és egyetlen szabadnapjuk - ez a kínai tötrvényekkel és a játékipari magatartási kódexekkel is szembemegy. Az alap órabér 7,5 jüan, mintegy 300 forint - ez még éppen legális, de annyira alacsony, hogy gyakorlatilag túlórákra kényszeríti a dolgozókat. A nemek közti egyenlőtlenség is jelentős: a menedzsmentben kilencszer több a férfi, a munkások 80 százaléka viszont nő.

A Kuangtung tartományban található Heyuanban 3 millióan élnek, a Wah Tung játékgyártónál 2000 ember dolgozik, főként műanyag játékokat és elektronikai cikkeket állítanak elő. Itt készül a Disney éneklő, fürdethető Ariel babája is, ami 35 fontért kapható a briteknél (Magyarországon 10 ezer forint körüli áron találtunk ilyet). Sok brit webáruházban kifogyott a termék, és új szállítmányra várnak. A nyár végén, csúcsidőszakban naponta 2400 baba került ki a gyárból.

A Disney óriásit kaszál, a dolgozók morzsákat kapnak

A Disney fogyasztói termékekkel kereskedő osztálya a legutóbbi negyedévben 264 millió fontnak (96 milliárd forintnak) megfelelő működési nyereséget ért el, 880 millió fontos (320 milliárd forintos) árbevétel mellett. Ehhez képest a költségek lebontásából kiderül: ebből egy gyári dolgozó babánként 1 penny értékben részesedik.

Egy hónapra épültek be a nyomozást végző szervezetek az éneklő Ariel-baba gyártósorán dolgozók közé. Naponta 2-5 órát kellett túlórázniuk, a hétvégékkel együtt így jött össze időnként a havi 175 túlóra - ez a jogszabályban engedélyezett 36 óra közel ötszöröse. Miközben a kínai havi átlagbér 7665 jüan volt tavaly (mintegy 315 ezer forint), a gyár dolgozói a termeléstől függően havi 2-3 ezer jüant kaptak, kevesebbet az átlagbér felénél.

Ez nem karácsonyi csoda, hanem rabszolgamunka

A Solidar Suisse jogvéd szervezet azt írja: a gyerekek tényleg imádják a Disney játékait, de fontos, hogy a szüleik tudják: nem karácsonyi csoda történik a háttérben. Ezeket a játékokat fillérekért dolgozó nők készítik el, törvénytelenül rájuk kényszerített túlmunkával. Nem azért dolgoznak éjjel-nappal a gyárban, mert szívesen csinálják, hanem mert máshogy nem tudnak megélni.

Szerintük a Disney simán megengedhetné magának, hogy többet fizessen a dolgozóknak - itt lenne az ideje, hogy valamit visszaadjanak azoknak az embereknek, akik hozzásegítik őket a bevételhez. Ha egy kicsivel drágábban adnák el a babákat vagy egy kicsivel kevesebbet tartanának meg a bevételből, akkor normális fizetést biztosíthatnának a munkásoknak.

Messze az elmélet és a gyakorlat - a cégek hárítanak

A legnagyobb játékgyártók - így a Disney és a Mattel is - tagjai a Játékgyártók Nemzetközi Tanácsának, ami a játékgyárakban meglévő munkakörülmények javítása érdekében meghatározza az ipari sztenderdeket az etikus játékgyártáshoz. A Wah Tung gyár rendelkezik is a tanács által kibocsátott minősítéssel; a tanács szóvivője szerint a most közzétett jelentés megállapításai szembemennek az alapelveikkel, ezért saját vizsgálatot is indítottak az ügyben. Azt ígérik, gyorsan és hatékonyan feltárnak minden olyan problémát, ami megszegi az alapvető elveiket.

A tanács azt állítja, már eddig is jelentős eredményeket értek el az etikusabb munkakörülmények megteremtésében a kínai és más játékgyáraknál. Emelkedtek a fizetések, biztonságosabbak a körülmények és a munkaórák száma csökken; a kínai játékgyárakban kevesebbet kell dolgoznia egy embernek, mint a ruházati és elektronikai üzemekben.

A Disney szóvivője úgy reagált: a társaság tagja az etikus játék programnak; a tanács egy állásfoglalására is hivatkoznak, amely szerint üdvözölnek minden olyan nagyszabású vizsgálatot, amely hozzásegít a játékgyárakban meglévő munkakörülmények megismeréséhez.

A Mattel azt mondta, jelenleg nem gyártatnak az említett üzemekkel; elkötelezettek amellett, hogy a játékaikat és termékeiket előállító minden egyes dolgozóval fair módon és tisztelettel bánjanak, számukra biztosított legyen a biztonságos és egészséges munkakörnyezet.

A cikkben használt képeket a Solidar Suisse készítette a kínai játékgyárakban.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadok merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank új ügyfél kedvezménnyel felvehető személyi kölcsönét havi 16 595 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhetjük, a THM 13,86 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne kicsivel marad el, itt 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM 13,69 százalék és csak pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?