Hirdetés
Hirdetés

Egy korszak vége: már nem turkálóból öltözködnek a magyarok

2018. január 17., 12:02

Megállt a használtruha-piac növekedése.

Komoly fordulat rajzolódik ki a magyarországi használtruha-piacon. A piac növekedése folyamatos volt, évről évre gyarapodtak a turkálok. 2016-ig megállt a növekedés, 2017-ben pedig már nem mozdult előre a korábbiakhoz képest - írja a blokkk.com.

Leáldozott a turkálóknak

A portál cikke szerint a használt ruhás boltok száma 2000 környékén ötezer felett volt. A boltszám 2012-ben érte el a csúcsot, 7 400 üzlettel, ezt követően viszont olvadozni kezdett a használt ruha boltok hálózata. A legutóbbi boltszámláláskor, 2017-ben már csak 6100 használt ruhás butik volt az országban. A legtöbb turkáló  Budapesten van, több mint 1200 üzlet.

Hirdetés

A használtruhás-piac megtorpanása összefügg azzal, hogy főleg az elmúlt egy-két évben nagyot nőttek a bérek, és ennek egyik hozadékaként megugrott az újruhás boltok piaca. Tíz évvel ezelőtt 400 milliárd forintot költöttünk új ruhákra, 2017-ben ennek a kétszerese, több mint 800 milliárd forintot költöttünk ruhás áruházakban, butikokban és cipőboltokban.

A Hádáé a magyar piac harmada

A legnagyobb használt ruhás hálózat a Háda, aki még a plázákba is betört 10 milliárd feletti forgalmával, félezer emberével, a piac nagyjából harmadát viszi is. A többiekre a százmilliárdos nagyságrendű árbevétel jellemző, bár akad még milliárdközeli is.

Míg a legnagyobb használt ruhás nagykereskedő a székesfehérvári TexTrade, évi 4-5 milliárd körüli árbevétellel, több mint 300 dolgozóval.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?