Hirdetés
Hirdetés

Elüldözhetetlen kis dögök – ezek keserítik meg a magyarok életét

2018. február 07., 20:30

Egy rovarirtással foglalkozó cég felmérése szerint bár borzalmasan utáljuk a nyári időszakban mindent ellepő büdösbogarat, az csak a középmezőnyben végzett, ha a gyűlölt rovarokról van szó. A csótányoktól már szinte alig rettegünk, a bolháktól és a kullancsoktól viszont kilel minket a frász. A listavezetőtől pedig van, aki inkább elköltözik, semmint újra találkoznia kelljen vele – mutatjuk, melyik ez.

Az Abatox Kft. ügyvezető igazgatója, a Privátbankár.hu-nak elmondta: a magyarok leginkább a különféle emberen is megtelepedő parazitától félnek, a mintegy 10 ezer válaszadó fele ezekre adta le a voksát. Így az első három helyezést olyan bogarak szerezték meg, amelyek emberi vérrel táplálkozva fejlődnek és maradnak életben. Ezen élősködők valamelyikével szinte már a legártalmatlanabb hétköznapi szituációban is találkozhatunk, legyen szó kirándulásról, munkába buszozásról, moziról, vagy csak egy jónak ígérkező alvásról.

A szabadban élő kullancsok például a folyamatos enyhe téli időjárásnak, valamint a vegyszeres védekezés elmaradásának köszönhetően gond nélkül szaporodnak, és egyre gyakrabban bukkannak fel a lakókörnyezetben, akár belvárosi óvoda udvarán is lehet már kullanccsal találkozni, mondta el Szigeti Zsolt. Érdekes módon a sokszor cikkezett és meglehetősen gyűlölt poloska csak a voksok 3 százalékát nyerte el magának, ezzel a középmezőnyben végzett. A listában a pókoktól, a csótányoktól és a darazsaktól félünk csak kevésbé.

Hirdetés

Higiéniai gondok vannak

A lista harmadik helyezettjével, a bolhával leggyakrabban a háziállatot tartók találkozhatnak, az ágyi poloska viszont menthetetlenül terjed: minden negyedik válaszadó ettől a vérszívótól retteg a legjobban. A szakértők szerint a tájékozatlanság, a szégyenbe burkolózás, a lakóközösségek összefogásának hiánya, és a szigorú biocid szabályozás következtében az ágyi poloska el fogja árasztani az országot.

A fentiek alapján az alábbi öt rovar alkotja a lista toplistáját – érdekes, hogy szinte mindegyik a lakások, otthonok kártevője:

5. Büdös bogár:

Bár a szeptember másról sem szól, mint a hideg elől menekülő büdös bogarakról, ezek a Magyarországra is bevándorolt címeres-poloskafélék csak az ötödik helyet érték el. Invazív fajokról lévén szó az elmúlt években rendkívül elszaporodottak. Természetes ellenségük nincs, és a magyar klíma mellett tökéletesen jól érzik magukat. További problémát jelent, hogy amellett, hogy büdösek, komoly mezőgazdasági kártevők is, így a túlszaporodás nagy gondokat okozhat majd az agráriumban a szakértők szerint.

4. Hangya:

A házi hangya, gyepi hangya, és a vöröses színű fáraóhangya tavasztól őszig gyakori látogatói a családi házaknak és lakásoknak, ahová elsősorban élelem után kutatva kerülnek be. A tavaszi nászrepülési időszakban sokszor szárnyas hangyák milliói feketíthetik be az eget, hogy egymással párosodjanak. Rendkívül intelligens állatok, és rendkívül nehéz megszabadulni tőlük.

3. Bolha:

A bolha elsősorban háziállatokkal rendelkező háztartásban a gyakori. Csípése jellemzően az alsó lábszárakon jelenik meg, de akár comb magasságban is szúrhat. A csípés helye rendkívül viszket, ráadásul több napon át, ami az elvakarást követően könnyen be is gyulladhat. A rovarok világában nemcsak a leggyűlöltebbek listáján van dobogós helye, hanem a legjobb ugróként is: a bolha képes a testhossza százszorosát is megugrani. A bolhától való félelem egyébként jogos, egyebek mellett ez az élősködő felelt a fekete halál és számos, több milliók életét követelő kórság terjesztéséért is.

2. Kullancs:

Az egyik legveszélyesebb tömegesen előforduló állat, ami valójában nem sorolható a rovarok közé. A bolhához hasonlóan ez is egy ektoparazita (élősködő) élőlény, ami olyan betegségeket terjeszt, mint a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás. A tévhitekkel ellentétben nem magasról ugrik az emberre. A nyirkos, árnyékos területet kedveli, amit az alacsonyabban fekvő területeken jobban megtalál, mint a bokrok, fák napsütötte levelein. Érdemes megnézni a témában az alábbi videót:

(A csatornán található még több rész, valamint a bolhákról is egy jó összefoglaló!)

1. Ágyi poloska:

A lakótelepek, belvárosi tömbök, szálláshelyek legrettegettebb problémája, ráadásul a szegénynegyedektől a luxusszállodákig gyakorlatilag bárhol felbukkanhat. Mivel a magyar háztartások az Európai átlaghoz képest zsúfoltabbak, egy ilyen rejtőzködő életmódot folytató rovartól nagyon nehéz megszabadulni. Végső megoldásként sokan választják az elköltözést: felmondják az albérletet, eladják a lakásukat, csak hogy megszabaduljanak az ágyi poloskáktól. Gyakorlatilag kiirthatatlan.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlet, a THM 18,48 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

Eddig is feltételezni lehetett, hogy részben befektetési alapok eladásából szabadítottak fel pénzt befektetők a kormányzat által ezerrel propagált Magyar Állampapír (MÁP) Plusz jegyzéséhez, de a ma közzétett legfrissebb adatok ezt a vélekedést megerősíteni látszanak. Az alapokból júniusban kivont 179 milliárd forint jelentős része az új szuper államkötvényben landolhatott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?