Hirdetés
Hirdetés

Ha eddig nem szívesen ültél taxiba, mostantól pláne nem fogsz

2018. június 30., 08:40

A taxizás eddig sem volt olcsó mulatság Budapesten, vasárnaptól pedig még drágább lesz - 10-20 százalékkal többet fizetünk egy útért.

Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen demonstráló taxisok Budapesten, az Erzsébet hídon 2016. május 17-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése nyomán a korábbi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal (280-ról 300 forintra), a percenkénti várakozási díj pedig 5 (70-ről 75 forintra)forinttal nő.

A rendeletet a taxisok javaslatára módosították. A döntés előtti vitában Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta: az elmúlt fél évben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a fuvarszervező cégek és a taxis érdekképviseletek képviselői között rendszeres tárgyalások zajlottak, és olyan konszenzus született, amelyet a taxisok döntő többsége elfogad.

Hirdetés

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke akkor megerősítette, a javasoltnál kicsivel magasabb emelést szerettek volna. A tizenkét nagy budapesti fuvarszervező cégből csak egy nem értett egyet a tarifaemeléssel.

Mennyivel lesz drágább?

A Főtaxi online kalkulátora szerint Óbudáról a Liszt Ferenc repülőtérre a mostani tarifák alapján nagyjából 7800 forintért vinne ki a taxis egy utast. Az új tarifákkal erre rájön még 250 forint az alapdíj emelése miatt, a 24 kilométeres út pedig az emelt árakkal nagyjából 500 forintal kerülhet többe. Az így kalkulált 8540 forintos díj (aminek pontos összege persze nem csak a pontos felvételi címtől, hanem a forgalmi helyzettől is függ) 9,5 százalékos emelkedést jelent. Rövidebb utakon nagyobb mértékű lesz a drágulás (mivel a fix, most 55,5 százalékkal emelkedő alapdíj itt nagyobb részét képezi az útnak), összességében elérheti a 15-20 százalékot is.

Tarlós: legfeljebb majd nem taxizunk

A döntésről korábban Tarlós István főpolgármester azt mondta: 2013-ban emelkedett legutóbb a tarifa, így ez az emelés öt év után túlzónak nem mondható. A díjemelés nem a főváros érdeke volt - mondta a főpolgármester, megjegyezve: arra gondoltak, hogy ha az utazóközönség túl drágának találja a szolgáltatást, akkor majd sokkal kevesebben veszik igénybe, ez pedig a taxisok kockázata.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadok merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank új ügyfél kedvezménnyel felvehető személyi kölcsönét havi 16 595 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhetjük, a THM 13,86 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne kicsivel marad el, itt 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM 13,69 százalék és csak pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?