Hirdetés
Hirdetés

Halrudacskákat teszteltek – nincs minden rendben a gyerekek kedvencével

2017. október 12., 08:53

Harminc vizsgált termékből a felével kapcsolatban indult hatósági eljárás.

A Nébih rendszeresen végez teszteket különböző élelmiszerekkel kapcsolatban, a Szupermenta termékteszten ezúttal a halrudacskákat vették górcső alá. A gyerekek körében igen népszerű termékeket laboratóriumban is vizsgálták, egyebek mellett a halrudacskák só- és fehérjetartalmát, valamint a nehézfém-szennyeződések mértékét is. A termékek többé-kevésbé megfeleltek a biztonsági kritériumoknak, egyéb problémák miatt azonban 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás, 12 esetben pedig bírságot szabtak ki, aminek összértéke 600 ezer forint lehet, ezt közölte a Nébih a Privátbankár.hu-val.

A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is laikus és szakértő kóstolók vettek részt, akik a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján így az első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett.

Hirdetés

Azok a fránya jelölések

A halrudak esetében lényeges tulajdonság ugyanis, hogy milyen hal-alapanyagból állítják elő. A termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piaci kínálatban, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Ezért súlyos hibának számított, ha ez a megnevezés nem megfelelő vagy hiányos volt, de kisebb hiányosságot jelentett a nem megfelelő tápérték-jelölés vagy az adalékanyagok pontatlan megjelenítése.

A halfaj feltüntetése a halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékek esetében nem kötelező, a vizsgált 30 halrudacska többségénél mégis szerepeltették. A szakemberek 13 terméknél tudták elvégezni a fajazonossági vizsgálatot és mindössze egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?