Hirdetés
Hirdetés

Itt a nagy kefirteszt: ezek a legjobbak és legegészségesebbek

2017. július 14., 09:24

Rengeteg szempontból vizsgálták a kefireket a Szupermentán.

A Nébih tesztsorozatának következő állomása a kaukázusi kefirek vizsgálata volt, ahol összesen 18 natúr terméket teszteltek laboratóriumi körülmények között. Jó hír, hogy a vizsgáltak közül csak 1-et készítenek Magyarországon kívül, ám számos termék nem felelt meg a szigorú Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak, igaz, egyik sem veszélyes az egészségre, ezt közölte a Nébih a Privátbankár.hu-val.

A szakemberek laboratóriumban mérték a minták fehérje és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő káros anyag kioldódást is. Ezeknek a szempontnak maradéktalanul megfeleltek a vizsgált kaukázusi kefirek. Ugyan konkrét szabályozás nincs a kefir alkoholtartalmára, a 18 kaukázusi kefirből 7-ben magasabb volt az etil-alkohol tartalom. Ettől berúgni még nem fogunk, de ha sokat iszunk belőle, érdemes számolni vele.

Hirdetés

Az a fránya élőkultúra

Nagyon szigorú szabályozás írja elő azt is, hogy a savanyú tejtermékekben, így a kefirben is milyen speciális mikrobatenyészetet tartalmazhat, illetve, hogy élőflórás termék esetében mennyi a minimális, kultúrából származó élő tejsavbaktériumok és élesztők száma. Ebben a tekintetben vegyes lett az eredmény, maradéktalanul csak 2 termék felelt meg a teszten, a maradék 16-ban a tejsavbaktériumok száma alacsonyabb volt az előírtnál. A kötelező, minimális mennyiségű élelmiszerbaktérium azonban mindenhol megvolt.

A terméktesztnek megfelelően ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol laikus és profi kóstolók értékelték a termékeket. A külső megjelenés, szín, illat, íz, állomány pontozása alapján alakult ki a Szupermenta rangsora, amelynek nyertese a Danone kaukázusi kefir lett. Másodikként végzett a Milli, míg harmadikként a Sissy márkajelzésű termék.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Szakértők szerint idén akár az elmúlt évek legnagyobb árvizére számíthatunk, a rekordmennyiségben felhalmozódott hó és az enyhe időjárás miatt felgyorsult olvadás következtében. Bár a szakértők óvatos feltételezésekbe bocsátkoznak csak, a biztosítók figyelmeztetik a lakosságot: érdemes még most átnézni és frissíteni a biztosítást, hogy badott esetben garantáltan fizessen a biztosító.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?