Hirdetés
Hirdetés

Külföldiek szállták meg a Balatont - nagyot drágult a nyaralás

2017. október 11., 09:23

A vendégéjszakák száma is emelkedett, a bevétel azonban ennél sokkal jobban - ez pedig csak masszív áremelést jelenthet a hazai szálláshelyeken. Augusztusban 10 százalékkal megugrott a külföldi turisták száma a Balatonon, miközben a magyarok kevesebbet nyaraltak a tengerünknél, mint tavaly.

Komoly áremelkedés augusztusban is

2017. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A bevételek ennél lényegesen nagyobbat nőttek: 15 százalékkal kerestek többet a szálláshelyek a turistákon, mint tavaly. Ez pedig nem jelenthet mást, csak masszív áremelést: országos szinten 12, Budapesten 21 százalékkal került többe egy éjszaka a szállodában, mint tavaly nyáron.

A külföldiek megrohanták a Balatont

Az ország összes régiójában emelkedett a külföldi és belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma, egyetlen kivétellel: a Balatonra idén valamivel kevesebb magyar utazott augusztusban. Ez annak fényében meglepő, hogy eközben a külföldi turisták száma jelentősen, 10 százalékkal megugrott ebben a régióban egyetlen év alatt.

Hirdetés

A külföldiek a vendégéjszakák felét Budapesten töltötték el, 21 százalékkal a Balaton a második. A magyar turisták körében a kis visszaesés ellenére is a Balaton a legnépszerűbb a vendégéjszakák 36 százalékával, Észak-Magyarországon a forgalom 12 százalékát regisztrálták augusztusban.

Ha az év első 8 hónapját egyben nézzük, a szálláshelyek 6,9 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,9 százalékkal, a belföldi vendégek 5,1 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 310 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2017 január és auguszuts között, mint egy éve.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?