Hirdetés
Hirdetés

Mi a terheléses vizsgálat és miért hasznos?

2019. június 17., 09:52

A terheléses vizsgálatot (vagy más néven teljesítmény-diagnosztikai / spiroergometriai / laktát terheléses vizsgálatot vagy terheléses tesztet) elsősorban sportolókon végzik, és a legfőbb célja a túlzott terhelés és az általa okozott élettani kockázatok elkerülése. A vizsgálat az állóképesség felmérésére irányul, és a szív-keringés-légzésfunkciók működését ellenőrzi.

Sportolói karrierterv esetén célszerű részt venni a vizsgálaton, mert minőségi sporttevékenységet kizárólag megfelelő élettani állapotban lehet végezni.

Mire jó a terheléses vizsgálat?

A vizsgálatot megelőzően megállapításra kerül a kívánatos testtömeged, azaz a relatív izom- és zsírtömeg a testalkat, nem és életkor alapján. Ezek függvényében kézhez kapsz egy ideális, személyre szabott edzéstervet, amellyel károsodás nélkül hozhatod ki magadból a maximumot.

Hirdetés

A Mitsportoljak.hu szakértői a terheléses vizsgálatot követően kielemzik neked, hogy mennyi a testtömegedben a csont, izom, zsír és a belső szervek tömegének mennyisége, mekkora a tested erősíthetősége. Választ kaphatsz arra is, hogy hajlamos vagy-e a hízásra, ajánlást kapsz arra, hogy miként tudod hatékonyan és hosszú távon megőrizni az ideális testsúlyodat.

Milyen paramétereket határoz meg a vizsgálat?

  • maximális szívfrekvencia (HR 1/min: maximális pulzusszám 1 percre lebontva)
  • maximális ventilláció (V’E L/min: felvett és kifújt levegő maximum értéke L/perc értékben kifejezve)
  • maximális légzésszám (BF 1/min: az elért legnagyobb légzésszám 1 percre kimutatva)
  • maximális CO2/O2 arány (RQ)
  • maximális oxigénfelvétel (VOsL/min)
  • terhelés utáni vérnyomás és tejsav érték: optimális testtömeg eléréséhez ideális pulzusszám és az optimális élettani intenzitás tartomány

Mi a vizsgálat menete?

A vizsgálatot megelőzően megállapításra kerül az elérendő percenkénti pulzusszám. Ezután EKG-elektródákat helyeznek fel a testedre, a karodra vérnyomásmérő mandzsettát. A mozgást futópadon kell végezni. Az EKG készülék papírszalagra nyomtatja a szív elektromos jeleit. A futószőnyeg sebessége a vizsgálat során egyre növekszik, fokozatosan emelve ezzel a terhelést. Az arcra erősített maszk segítségével mérni lehet az oxigénfelvevő kapacitásodat is, ami az állóképesség egyik fő mutatója.

Amint az előre kalkulált pulzusszámodat eléred, a vizsgálat már véget is ér. Természetesen, ha az EKG görbe menetközben bármikor is kóros elváltozást jelez, vagy esetleg a mellkasodban szorító fájdalom jelentkezne, netán a vérnyomásod jelentősen megemelkedne, a vizsgálatnak azonnal vége szakad. A teszt végén még nagyjából 10 percig szemmel tartanak, amíg a pulzusszámod visszaesik egy normális értékre.

Minőségi munka - legyen szó sporttevékenységről vagy akár civil foglalkozásról - kizárólag csak optimális élettani állapotban végezhető, így rendkívül fontos, hogy ismerd meg a tested korlátait és lehetőségeit.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlet, a THM 18,48 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Te is használod. A jegybankelnök, az alsóház, a felsőház, valamint az ország elnöke is ekézi, mégis emelkedik, mi az? Hát a Facebook részvénye. Elképesztő módon annak ellenére ért éves csúcspontra, hogy úgy nagyjából mindenki utálja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?