Hirdetés
Hirdetés

Mi lett a nagy áfacsökkentésből? Miért lett drágább a hal?

Gáspár András, 2018. december 16., 08:47

Amikor 27-ről 5 százalékra csökkent januárban a halhús áfája, mindenki a fogyasztás növekedését jósolta - valami azonban nagyon kisiklott év közben, és mire észbe kaptunk, a karácsonyi ponty idén decemberre 5-7 százalékkal drágább lett, mint a tavalyi - hiába esett ötödére az áfatartalom.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Az év elején 27-ről 5 százalékra csökkent a halhús áfája - az európai átlagtól lényegesen elmaradó a magyar halfogyasztás bővülését, az ágazat fellendülését várta az intézkedéstől a minisztérium. Erre nagy szükség is lenne: a Népszavának Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke beszélt nemrég arról, hogy egy magyar állampolgár átlagosan 6-6,5 kiló édesvízi és tengeri halat, rákot, kagylót, egyéb tenger gyümölcseit fogyaszt, de ebből mindössze 1-1,6 kiló a hazai tógazdaságokból származó hal; európai összehasonlításban a sereghajtók közé számítunk a 18-22 kilós európai átlaghoz mérve.

Az éves halfogyasztásunk harmadát százalékát karácsonykor "tudjuk le", az év eleji áfacsökkentéskor 17-22 százalékos árcsökkenést prognosztizáltak a halhúsnál a szakértők - ebből azonban semmi sem lett - sőt.

Hirdetés

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az MTI-nek arról beszélt a hétvégén: az árak tavalyhoz képest mintegy 5-7 százalékkal emelkedtek. Lévai Ferenc szóvivő szerint a drágulás hátterében több tényező áll. Példaként említette a termelési költségek emelkedését, a dráguló takarmányt, az aszályt, a kötelező béremelést és a súlyadórendelet kedvezőtlen hatását. Ennek ellenére az áremelkedés mértéke az országban sehol nem haladja meg a 10 százalékot - mondta a szóvivő.

Az Mfor.hu korábbi összeállítása szerint emellett egy, a pontyokra veszélyes vírus tizedelte Európában az állományt, ami a hazai árakat is megdobhatta.

Áfacsökkentés nélkül óriásit ugrottak volna az árak?

A helyzet tehát hasonlít ahhoz, amit a tojásnál láthattunk tavaly: az áfacsökkentés csak arra volt elég, hogy a piaci (az áremelkedés irányába ható) folyamatokat mérsékelje. A tojás esetében a madárinfluenza illetve az európai rovarirtószeres botrány miatt szöktek akkor az egekbe az árak, végül mostanra, 2018 végére rendeződött a helyzet, és az év végén már a 2016-os áraknál is lejjebb járunk, nagyjából épp egy áfacsökkentésnyivel (erről friss Árkosár-felmérésünkben írtunk bővebben).

Mekkora a magyar halpiac?

A MA-HAL szóvivője szerint idén a tógazdaságokból 13-14 ezer tonna hal kerül ki, az intenzív telepekről pedig mintegy háromezer tonna, amelynek 90 százaléka afrikai harcsa. Az ágazat éves árbevétele 12-13 milliárd forint körül van, ezt várhatóan idén is stabilan tartja majd. Az ágazat édesvízi halból importot nem bonyolít, az export tavaly 3-3,5 ezer tonna volt, ez idén az aszályos időszak és az élénk belföldi halpiac miatt kevesebb lesz.

Ami a halat illeti: a karácsonykor értékesített halhús 65-70 százaléka ponty, ebből is a legtöbben a feldolgozott, szeletben árult változatot veszik. Az év elején, az áfacsökkentés hatályba lépése után 1900-2000 forintért is hozzá lehetett jutni a pontyszelethez. Ennél a hipermarketekben most magasabb, 2100 és 2200 forintos kilónkénti árat mértünk a legutóbbi árkörképünkben. A KSH korábbi adatai alapján az látszik: bár a pontyszelet ára az első negyedévben valóban csökkent mintegy 5 százalékkal, októberben újra a tavaly téli szintekre emelkedett vissza - mostani mini-körképünk alapján pedig karácsony előtt is ennyiért adják.

Nyugodtan fagyasszuk le - nem kell az utolsó pillanatban vásárolni

A szóvivő az MTI tudósítása alapján azt javasolja a fogyasztóknak, hogy ne hagyják a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást, mivel a konyhakész, friss halak nagy választékban már december elejétől beszerezhetők, a néhány hetes mélyhűtés nem árt a halaknak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzései minimális hiányosságokat tártak fel az elmúlt három évben, a magyar hal biztonságos és kifogástalan minőségű élelmiszer.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,86 százalék. a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dagad az Epstein-botrány: rejtélyes végrendeletet írt a milliárdos halála előtt

Dagad az Epstein-botrány: rejtélyes végrendeletet írt a milliárdos halála előtt

A halála előtt két nappal írta alá végrendeletét Jeffrey Epstein milliárdos, akit emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával helyeztek előzetes letartóztatásba, és aki a hivatalos jelentés szerint öngyilkos lett a börtönben. Minden vagyonát egy ismeretlen összetételű társaságra hagyta. A hivatalos jelentés szerint felakasztotta magát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?