Hirdetés
Hirdetés

Most már biztos, hogy rengetegen bukják el a mobilszámukat

2017. június 29., 08:59

Nem tolják ki a határidőt: az a feltöltőkártyás ügyfél, aki legkésőbb holnap nem egyezteti adatait mobilszolgáltatójával, elbukja a telefonszámát - kis szerencsével azonban egy ideig még vissza lehet majd szerezni. A mobilszolgáltatók megerősítették az ügyfélszolgálatokat az utolsó napokra - aki túlesik rajta, az készüljön: jövőre is kell adatokat egyeztetni.

A kormány nem tervezi módosítani a SIM-kártyák ellenőrzésére korábban előírt június 30-i határidőt – tudta meg a Világgazdaság. Pedig a tavaly elfogadott jogszabály több millió ügyfelet érint, akik közül sokan még nem fordultak adategyeztetés céljából a szolgáltatójukhoz.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság korábbi összesítése szerint a határidő előtt 3 nappal az ügyfelek körülbelül 60 százaléka végezte el a törvény által előírt azonosítást - bár nyilván az utolsó napokban jön a legnagyobb roham, biztosan lesznek olyanok, akik szeretnék tovább használni számukat, de kicsúsznak az egyeztetési határidőből.

Hirdetés

Két szolgáltató korábban már jelezte, hogy szükség lenne a határidő módosítására: a Vodafone az év végéig, a Telenor pedig októberig vagy legalább szeptemberig javasolta meghosszabbítani az adategyeztetésre nyitva álló időszakot.

Most indul az utolsó roham

A Világgazdaság azt írja: a Magyar Telekomnál megnövelt kapacitással készülnek a várhatóan megugró forgalomra: június 30-án, pénteken, valamint a határidőt követő időszakban üzleteikben ugyan a szokásos nyitva tartás szerint várják ügyfeleiket, de nagyobb létszámmal. A Telenor Magyarországnál is arra számítanak, hogy a június 30-i határidő előtti napokban rekordmennyiségű ügyfél keresi fel a cég honlapját és üzleteit, de azzal is tisztában vannak, hogy több tízezren nem fogják tudni elvégezni az ügyintézést.

Visszaszerezhetjük az elveszett számot

Az NMHH  keddi közleménye szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a megszűnt szerződéseket újrakössék, és így az ügyfelek - bizonyos ideig - visszakaphassák a hívószámukat és egyenlegüket. A Magyar Telekom és a Telenor már közölte, hogy ezt a lehetőséget is biztosítja előfizetőinek, a Világgazdaságnak a Vodafone is így nyilatkozott.

Ezzel még nincs vége: minden évben egyeztetni kell

Mi kell az egyeztetéshez?
Az elektronikus hírközlésről szóló törvény januári változásai miatt a mobilszolgáltatóknak az idén június 30-ig azonosítaniuk kell minden feltöltőkártyás előfizetőjüket, ha azok 2017. január 1. előtt kötöttek szerződést. Az adategyeztetési kötelezettség csak a beszélgetésre alkalmas kártyákra vonatkozik. Az adategyeztetéshez személyazonosításra alkalmas okmány szükséges, ezek érvényességét a szolgáltatóknak kell ellenőrizniük, az azonosítást pedig évente meg kell ismételni. Új szerződés megkötése előtt a szolgáltatók szintén kötelesek az új előfizetők megfelelő adatait előzetesen ellenőrizni és rögzíteni, ennek hiánya kizárja a szerződéskötést.

Csak közeli hozzátartozónak adhatjuk át a SIM-kártyát értesítés nélkül
A módosított jogszabály rendelkezik arról is, hogy az előre fizetett szolgáltatások előfizetője az előfizetését nem értékesítheti tovább, és másnak csak akkor adhatja át - a közeli hozzátartozó kivételével -, ha a beazonosításhoz szükséges adatokkal együtt a szolgáltatót előzetesen tájékoztatta. Ennek elmaradása esetén a szolgáltató 15 napos határidővel felmondhatja a szerződést.

Nem lehet akárhány SIM-kártyánk
A jogszabály alapján egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetett mobiltelefon SIM-kártyája, azaz feltöltőkártyás előfizetése lehet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új német-orosz barátság kezdődik

Új német-orosz barátság kezdődik

Múlt héten találkozott a német kancellár és az orosz elnök, az időzítés nem véletlen. Úgy tűnik, több tényező van, ami miatt a barátság felé kellene hajlania a két országnak, szemben az utóbbi évek időnként feszült viszonyával. Gazdaság, politika, történelem: mind ebbe az irányba mutatnak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?