4p
Ma már egyre több család számítógépén, tabletjén vagy telefonján vannak videojátékok. Ezek azonban amellett, hogy korosztálytól függetlenül hoznak némi szórakozást az unalmas hétköznapokba, a bűnözőknek is kedvelt célpontjává vált, rendkívül sok adathalász programot álcáznak ugyanis játéknak, kiváltképp, ha ahhoz nem hivatalos forrásból jutunk hozzá. Adunk egy pár tippet, hogy hogyan kerüld el a szervizelést és védd meg a személyes adataidat.

A játékipar már nem csak a gyerekeknek szól, sőt, talán sosem ők voltak az elsődleges célpont. Az biztos, hogy az előrejelzések szerint a játékipar forgalma 2017-ben eléri a 105 milliárd dolláros értéket, a stabil iparági növekedés miatt azonban a szektor aktív felhasználói a digitális bűnözők célpontjaivá váltak. Habár néha úgy tűnik, csupán egy mellékes iparágról van szó, az igazság az, hogy a videojátékipar globális szinten az egyik legfontosabbá nőtte ki magát, ezt közölte a Sophos a Privátbankár.hu-val. A forgalom magasabb, mint más, nagyobb lefedettséggel rendelkező szórakoztató ágazatoknál, mint például a film- és a zeneiparnál. A magyar videojáték ipar kb. 96 millió dollár forgalmat produkált 2016-ban, idén pedig nagyságrendileg 109 millió körüli összegre számítanak.

Közösségi élményben a veszély?

Manapság majdnem minden játékot azzal a céllal fejlesztik, hogy azokat online játsszák – ezt jól mutatja a mobiljátékok népszerűsége is, amik a bevételek felét adják (mint például a Pokemon Go is). A játékkonzolok és számítógépek esetében a felhasználók egyre inkább a virtuális áruházakat választják a fizikai megfelelőikkel szemben. Erre jó példa a Steam, amelyet úgy használhatnak, hogy ki sem kell lépniük a preferált online üzemmódból, amelynek segítségével a világ más tájain lévő játékosokkal kommunikálhatnak. A folyamatos online jelenlét miatt azonban a veszélyeknek való kitettség is nő.

Itt is érvényes: ne kattints semmire ész nélkül!

A "mobilos játékok" ágazatában a legáltalánosabb problémát a szoftveráruházakban - mint például az Androidhoz tartozó Google Playen vagy az Apple App Store-jában - feltöltött vírusok jelentik. Habár mindkét cég állítja, hogy e felületek "tiszták", a digitális bűnözők folyamatosan arra törekszenek, hogy vírusokat csempésszenek a rendszerekbe, olykor sikerrel. A kockázat ráadásul sokszorosára növekszik, ha ezeket az alkalmazásokat nem az említett szoftveráruházakból tölti le a felhasználó, hanem külső forrásból, ilyenkor ugyanis tényleg nem lehet tudni, mit telepítünk a telefonunkra.

A számítógépek felhasználóira más veszélyek is leselkednek. A phishing, vagyis az adathalászat személyes adatok, jelszavak és ehhez hasonló információk eltulajdonítására szolgál és legtöbbször akkor fordul elő, amikor bejelentkezünk vagy profilt készítünk egy játék vagy játékplatform használatához. Még olyan népszerű címekkel kapcsolatban is történtek visszaélések, mint a FIFA vagy a World of Warcraft. Leggyakrabban a csalók emailekben vagy közösségi hálózatok posztjain keresztül irányítják át a felhasználókat hamis URL címekre és arra biztatják őket, hogy adják meg bejelentkezési vagy személyes adataikat a hozzáféréshez.

A kalózokat gyakrabban elkapják

A videojátékok, lévén drága termékek, igen népszerűek a kalózok körében. Ma több ezer weboldal kínál feltört verziókat a népszerű játékokból, amik olyan fájlokat tartalmaznak, amelyek "elméletileg" arra szolgálnak, hogy korlátozás nélkül, ingyen használhassák az adott programot. Ezek a feltörő alkalmazások/fájlok vagy kódgenerátorok azonban nagyon gyakran trójai programok vagy vírusok is lehetnek, amelyek befolyásolják a számítógép rendszerének működését. Nem ritkák az úgynevezett "keylogger" programok sem, amelyek a felhasználói tevékenységeket és billentyűleütéseket rögzítenek, hogy személyes információkhoz, felhasználónevekhez és jelszavakhoz juttassák a digitális bűnözőket.

Hogyan védekezzünk? Adunk pár tippet:

    • Ne használj ismeretlen vagy nem megfelelő visszajelzésekkel rendelkező forrást!
    • Csak hivatalos áruházakba regisztrálj, mint a Google Play vagy az Apple App Store, és figyelj a vírusokra! Sokat elárul, hogy az adott játék és fejlesztője milyen értékeléseket kap.
    • Tölts le egy olyan antivírust, ami megakadályozza a káros tartalmú játékok telepítését, ezekből rengeteg fajta van az interneten.
    • Ne tölts le "tört" verziójú játékokat, vagy hozzájuk tartozó "crackeket", bármilyen típusú számítógépről is van szó!
    • Legyél szkeptikus minden gyanús eredetű, emailen vagy közösségi hálózaton terjedő posztokon keresztül terjedő "ajánlattal" szemben! Nagyon fontos ellenőrizni, hogy a videojátékcégek hivatalos csatornáiról származnak- e.

      LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

      Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
      Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
      Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


      Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

      Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
      A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
      Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
      Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
      Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
      Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
      Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
      Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
      Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
      Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
      Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
      Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
      Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
      Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
      Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
      Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
      Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
      Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
      Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
      Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
      Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
      Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
      Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
      Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
      Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
      Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
      Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
      Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
      Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
      hírlevél
      Ingatlantájoló
      Együttműködő partnerünk: 4iG