Hirdetés
Hirdetés

Késett a webáruház, hibás a termék? Külföldről is visszaszerezhetjük a pénzünket!

2019. augusztus 17., 16:10

Az internetes kereskedelem gyors és kényelmes, ugyanakkor kockázatokkal is jár. Ahogy egyre többen vásárolnak a világhálón, úgy jelentősen megnőtt a panaszok száma is: késve érkezik a termék, hibás, sérült árut küldenek, vagy nem a megrendelt terméket, gyakran pedig nem fizetik vissza a pénzt a visszaküldött áru után. A webáruházakra ugyanakkor a fogyasztók védelme érdekében a hagyományos boltoktól részben eltérő szabályok vonatkoznak. Ha valamelyik cég nem tartja be ezeket, és nem tudjuk rávenni, hogy megtérítse vagy visszafizesse a nekünk járó pénzt, akkor a fizetési meghagyásos eljárás indítása gyors és hatékony módszer, és az egész EU-ban, Dánia kivételével használható intézmény.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

Van gondolkodási idő

Kényelmes, gyors, egyszerű, nagy a kínálat, és gyakran még olcsóbb is a hagyományos boltoknál – ezek lehetnek a neten történő vásárlás előnyei. Megállíthatatlanul növekszik a webáruházak forgalma, tavaly 17 százalékos volt a bővülés, 425 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a magyar webshopok.

Persze vannak hátrányai is: nem tudjuk megfogdosni, felpróbálni a terméket, látatlanban rendeljük meg. Bár a megrendelések jelentős részét rendben megkapja a vevő, gyakoriak a problémák. Sokszor késve érkezik a termék (és nem csak a karácsonyi roham idején), nem mindig ugyanaz a szín, a méret. Sérülhet a csomag és a termék is a szállításnál. Ezekért pedig mind a webáruház üzemeltetője felel.

Hirdetés

Ezen felül egyre több az álwebáruház, amely nem szállítja ki az árut a fizetés után, erre már a rendőrség és a bankszövetség is felhívta a figyelmet.

Érdemes azzal is tisztába lenni, hogy az online kereskedelemben van „gondolkodási idő”, azaz legkésőbb az átvételtől számított 14 napig elállhatunk a vásárlástól, és visszakérhetjük a pénzt, akkor is, ha hibátlan a termék, és azt kaptuk, amit megrendeltünk.

Végső esetben sor kerülhet helyszíni foglalásra

Mit tehetünk akkor, hogy ha – akár problémás volt a vásárlásunk, akár egyszerűen csak meggondoltuk magunkat – a webshop üzemeltetője elérhetetlen, egy idő után nem válaszol a leveleinkre, tőle független hibára hivatkozik, vagy egyszerűen csak nem akarja visszafizetni a vételárat?

Ilyenkor van egy egyszerű megoldás, amellyel gyorsan, pereskedés nélkül hozzájuthatunk a jogosan nekünk járó pénzhez. Attól függően, hogy az adott webáruháznak Magyarországon vagy egy másik uniós tagállamban van a székhelye, illetve a képviselete, indíthatunk fizetési meghagyásos eljárást (FMH), vagy európai fizetési meghagyásos eljárást (EU FMH). Fizetési meghagyásos eljárást bárki, bármely magyarországi közjegyzőnél kezdeményezhet, nem szükséges hozzá se ügyvédi közreműködés, se bizonyítékok csatolása.

Az FMH gyors eljárásnak tekinthető. A közjegyző, ha mindent rendben talál a kérelemben, 15 napon belül – elektronikus úton beadott kérelem esetén 3 munkanapon belül – kibocsátja a fizetési meghagyást. Az FMH megindításához szükséges űrlapokat le lehet tölteni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapjáról. Ha a webshop üzemeltetője a kézbesítéstől számított 15 napon belül nem fizet, de nem is vitatja a követelés jogosságát, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik.

Ezután a közjegyző kérelemre elrendelheti a végrehajtási eljárást, így néhány héten belül pénzhez juthat a vásárló. A végrehajtási eljárás iránti kérelem formanyomtatványa is megtalálható a kamara honlapján. Ezt a kérelmet ugyanahhoz a közjegyzőhöz kell benyújtani, mint aki a fizetési meghagyást kibocsátotta.

Végrehajtási eljárás esetén a végrehajtó először a pénzintézeteket keresi meg, azt vizsgálva, vajon van-e az adós bankszámláján elegendő pénzösszeg, ami fedezi a tartozást. Sikertelenség esetén a végrehajtó betekinthet az ingatlan-nyilvántartásba, hogy az adósnak van-e végrehajtás alá vonható ingatlana, illetve sor kerülhet az úgynevezett helyszíni foglalásra – magyarázza dr. Losonczi Eszter a MOKK jogi irodájának munkatársa. Mint mondja, nem szükséges, hogy a foglalás a webáruház üzemeltetőjének tulajdonában történjen, sor kerülhet rá ott, ahol az illető lakik vagy irodáját működteti; lehet az éppen egy bérelt lakás is.

A magyar közjegyzők keze Európába is elér

Az európai FMH hasonlóan működik, egy magyar nyelvű formanyomtatvány kitöltésével bármelyik magyar közjegyzőnél kezdeményezhető. A közjegyző harminc napon belül megvizsgálja a kérelmet, és kézbesíti az európai fizetési meghagyást az adósnak. Ha a cég nem vitatja a követelést – erre a kézhezvételt követően 30 napig van lehetősége –, a közjegyző végrehajthatóvá nyilvánítja az európai fizetési meghagyást.

Ha a fizetési meghagyás kézbesítését követően az internetes áruház üzemeltetője vitatja a tartozást (ellentmondással él), akkor a vásárló döntésén múlik, hogy folytatja-e az ügyet a bíróságon. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fizetési meghagyás kibocsátása – annak ismert és súlyos következményei miatt – önmagában jelentősen növeli a fizetési hajlandóságot. Mindenesetre csak olyan ügyben érdemes eljárást kezdeményezni, ha a követelésünk jogosságában biztosak vagyunk, és rendelkezünk az annak bizonyításához szükséges dokumentumokkal is.

A termék átvételekor ellenőrizzük, mit igazolunk aláírásunkkal

Vásárlás előtt célszerű megtekinteni a webáruházak jogsértéseit nyilvántartó kormányzati adatbázis. Itt azok a webáruházak szerepelnek, melyek külön kormányrendeletben meghatározott ún. súlyos jogsértést követtek el. Javasolt lehet továbbá az előre utalás helyett, amennyiben arra lehetőség van, az utánvétellel történő fizetést választani arra az esetre felkészülve, ha mégse érkezne meg a kiválasztott termék. Minden internetes vásárlás előtt érdemes információkat szerezni továbbá a webáruház üzemeltetőjéről, aki köteles a nevét vagy cégnevét, címét, székhelyét, elérhetőségeit is feltüntetni a honlapon.

Érdemes arra is figyelni, hogy pontosan mit is tanúsítunk aláírásunkkal, amikor a megrendelt árut átvesszük a futártól. Gyakori panasz, hogy a futárok türelmetlenek és sietnének a csomag átadásával, így nincs elegendő idő arra, hogy ellenőrizzük, mit is igazolunk aláírásunkkal: azt, hogy a csomagolás, vagy, hogy maga a termék sértetlen-e. Ez utóbbit is érdemes ellenőrizni a csomag helyszíni megbontásával – magyarázza Losonczi Eszter. Mint mondja, ennek elmulasztása esetén is lehetőség van még jogorvoslatra, ha sérült árut vettünk át. Ekkor akár igazolhatja egy tanú, hogy az átvételkor nem volt elegendő idő és mód a tájékoztató végig olvasására, illetve szakértő közreműködését is igénybe lehet venni, aki igazolja, hogy mikor, minek a hatására történhetett a sérülés.

Az elállási jog nem korlátlan

Mivel az e-kereskedelemben a terméket a vásárlás előtt nincs lehetőségünk ténylegesen megnézni, a vásárlástól történő indokolás nélküli elállási jog illet meg minket. Erre a termék megrendelése és a kiszállítás közötti időtartamban is lehetőségünk van. Emellett a termék átvételétől számított 14 napunk van arra, hogy meggondoljuk magunkat, azaz éljünk az elállási joggal.

Ha a fogyasztó eláll az online kereskedővel kötött szerződéstől, köteles a terméket legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni, illetve a vállalkozásnak vagy a vállalkozás által a termék átvételére meghatalmazott személynek átadni, kivéve, ha a vállalkozás vállalta, hogy a terméket maga szállítja vissza. A fogyasztó kizárólag a termék visszaküldésének közvetlen költségét viseli.

Ha a fogyasztó eláll a szerződéstől, a vállalkozás legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított 14 napon belül visszatéríti a fogyasztó által vételárként megfizetett teljes összeget. Jó tudni, hogy az elállási jog nem korlátlan, vagyis egyes termékkörökre nem vonatkozik, pl. élelmiszerek, kibontott csomagolású CD/DVD/szoftver, letöltött programok, a fogyasztó egyedi utasításai alapján legyártott termékek, kibontott csomagolású higiéniai termékek. Erről a vásárlót előzetesen tájékoztatni kell. Továbbá online aukciós portálokon, apróhirdetéses oldalakon, közösségi médián keresztül magánszemélytől történő rendelésnél sem illeti meg a vásárlót az elállási jog.

A vásárlóknak pedig tudniuk kell, hogy az elállási határidő alatt a termék tényleges használata miatti (tehát nem a kipróbálás miatti) értékcsökkenést meg kell téríteniük az eladó részére.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,90 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

 • Karácsonyi nagybevásárlás: utolérte a magyar vevőket a sertéspestis

  Az év utolsó Privátbankár Árkosár-felméréséből kiderült, mennyivel drágábban tudhatjuk le idén a karácsonyi nagybevásárlást. Tovább

  Karácsonyi nagybevásárlás: utolérte a magyar vevőket a sertéspestis
 • Itt az 5G: nem a jövő technológiai csodája, hanem a hétköznapjaink része lesz

  Az 5G nem csak valami megfoghatatlan jövőbeli technológiai csoda: egy szimpla telefonálásban vagy élő közvetítésben is olyat tud már ma is, ami korábban elképzelhetetlen volt. Tovább

  Itt az 5G: nem a jövő technológiai csodája, hanem a hétköznapjaink része lesz
 • Mitől lett hirtelen méregdrága a téliszalámi?

  Bekövetkezett az, amitől eddig is tartottak: a sertéspestis miatt elszálltak az alapanyagárak. Tovább

  Mitől lett hirtelen méregdrága a téliszalámi?
 • Röviden a kick-bokszról és a hozzá illő ruházatról

  Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a küzdősportok. Míg a harcművészet különböző sportágai leginkább keletről szivárogtak be Európába, a kick-boksz Amerikában alakult ki az 1970-es években, így elég friss sportágnak számít. A kick-boksz több, különféle tradicionális harcművészeti ágazat elemeit ötvözve nyeri meg a küzdeni vágyókat. Összességében a keletről származó karate, taekwondo, kungfu és muay thai mozgásanyagát tartalmazza a boksz elemeivel ötvözve. Azonban az imént felsorolt sportágakkal szemben nem a harc művészi jellegét ragadja meg és a mögöttes szellemiséget képviseli, hanem a küzdelem és a másik fél legyőzése kerül középpontba Tovább

 • Az adattárolókban rejlő lehetőségek

  Napjainkban szinte minden háztartásban van már számítógép, amely merevlemezzel vagy SSD-vel felszerelt. Erre az adattároló eszközre menthetjük személyes dokumentumainkat, legyenek azok iratok, fényképek, videó felvételek akár a múlt emlékeivel, vagy a jelenkor történéseivel. A számítógép optimális működéséhez néha elkerülhetetlen az archiválás. Ennek során válik szükségessé más adattároló eszköz beszerzése. A különböző adattárolók minőségben, élettartamban, tárhely méretben, működésben, sőt vételárukban is eltérést mutatnak. Tovább

 • Pénztárcát karácsonyra? Miért ne?

  Már csak egy rövid idő választ el az év legmeghittebb ünnepétől. Ilyenkor a nagy rohanásban nem mindig sikerül maximális figyelemmel lenni arra, hogy mire is van szüksége annak, akinek ajándékot keresünk. Mai tippünkkel segítünk a karácsonyi készülődést stresszmentessé tenni! Tovább

 • Édes élet, egészségesen

  Ha te is édesszájú vagy, és nehezen mondasz nemet a finomságokra, ne aggódj, nem kell lemondanod róluk! Manapság már a tudatos étkezés a desszertekre is kiterjed, így neked sem kötelező teljesen kiiktatnod az étrendedből az édességeket, csupán az összetevők kapcsán szükséges változtatni. Számos vendéglátóhelyen kaphatóak egészséges összeállítású sütemények. A következő cikkben most bemutatnék erre néhány példát, illetve ezek esszenciális összetevőit. Tovább

 • Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

  Egy átmulatott éjszaka után többek fejében megfordul másnap reggel, hogy vajon az általa elfogyasztott alkohol mennyiség mikor bomlik le a szervezetében, és mikor lesz újra önmaga ura. Mi megmutatjuk, hogy hogyan számolhatod ki! Tovább

 • Minden infó a vászonképekről

  A vászonfotó egy vászonnyomat, amely nincs kifeszítve. Alapvetően a vászonkép már a vakrámára feszített kész alkotást takarja. A köznyelvben ez a két kifejezés szinte teljesen egybeolvadt. Sokfajta vászon létezik, legjobb ezekből is a prémium minőséget választani, ahogy a nyomtatáshoz használt nyomtatók és festékek tekintetében sincs ez másképp. Tovább

 • A legfontosabb transzfer az életben

  Életünk során sok logisztikai helyzetben kell helyt állnunk. Az esetek mindegyikében a legfontosabb meghatározó az idő. Legyen szó akár a rendszeres napi munkába járásról, vagy más időponthoz kötött programokról. Legtöbben egy költöztetés procedúráját is nagyon rosszul viselik. Viszont a szállítások közül mégsem ez az az eset, amely a legfontosabb és a legkiemeltebb figyelmet érdemli. Az embriószállítás és annak kiemelt fontossága miatt nem mindegy, hogy azt mikor, kivel és milyen minőségben végeztetjük el. Ez az a transzfer, amelyen jövőbeli életek és jelenkori lelkek sorsa nagyban függ. Tovább

 • Pótolható-e a mobiltelefon akkumulátor?

  Napjainkban a telefon nem csak kommunikációs eszköz, de divatcikk is. A legtöbben évente, kétévente cserélnek készüléket. Pedig ez sem a környezetnek, sem a pénztárcánknak nem tesz jót. De mit lehet tenni, ha a mobil már hibás? Korlátozottan, de még a modern készülékek is javíthatók. Telefon akkumulátorért például nem is kell messzire menni, akár online is megrendelhetjük a cserét. Tovább

  Pótolható-e a mobiltelefon akkumulátor?
 • Jó világ vár a városi autósokra: közlekedni és parkolni is sokkal könnyebb lesz

  Ami máshol még sci-finek tűnik, nálunk már működő szolgáltatás Tovább

  Jó világ vár a városi autósokra: közlekedni és parkolni is sokkal könnyebb lesz
 • Benzinkútból közért és kávézó: forradalmi dolgok zajlanak a hazai töltőállomásokon

  Beugrani egy benzinkútra ma már sok esetben nem csak tankolást jelent. Tovább

  Benzinkútból közért és kávézó: forradalmi dolgok zajlanak a hazai töltőállomásokon
 • Milyen gyakran érdemes új mobiltelefont venni?

  Számos olyan szempontot találhatunk, ami inkább a telefonvásárlás elhalasztását indokolja. Tovább

  Milyen gyakran érdemes új mobiltelefont venni?
 • Érvek a műfenyő mellett

  Karácsonyhoz közeledve, az adventi időszakban ismét előkerül az ajándékok, az ünnepi dekor és menü kérdése, valamint felmerül az is, hogy milyen legyen a karácsonyfa. És nem csak olyan szempontból, hogy idén milyen színekben pompázzon. Ilyenkor bizony el kell dönteni azt is, hogy igazi vagy műfenyő alá kerüljenek az ajándékok szenteste. Tovább

 • A Tesco is száműzi a műanyag szatyrokat

  Az online bevásárláshoz kínálnak újrahasznosított papírtáskákat. A lépéssel közel 60 százalékkal tudják csökkenteni a műanyagszatyrok évi mintegy 1 millió darabos mennyiségét. Tovább

  A Tesco is száműzi a műanyag szatyrokat
 • Megnevezték, mi okozhatta a sorozatos e-cigaretta halált

  Az e-cigaretta használata nyomán 39 ember halt meg az USA-ban és kétezer megbetegedett. A hatóság most megnevezte a lehetséges okot. De más is lehet még a háttérben. Tovább

  Megnevezték, mi okozhatta a sorozatos e-cigaretta halált
 • Megint téma lesz a vasárnapi nyitvatartás?

  Azt a politikai hibát, amit 2015-ben elkövetett a kormány nem kívánják megismételni, és az üzletekre nem akarják a törvény erejével rákényszeríteni a vasárnapi zárva tartást, de úgy tűnik mégis bosszantja őket. Tovább

  Megint téma lesz a vasárnapi nyitvatartás?
 • Tényleg kiszállhat a lapterjesztésből a Posta?

  A Magyar Posta megvizsgálja, mely szolgáltatásokat és miként érdemes megtartania - mondta a vezérigazgató. Tovább

  Tényleg kiszállhat a lapterjesztésből a Posta?
 • Megegyeznek? Még akadhatnak fennakadások a Lufthansánál

  Bár péntek éjfélkor véget ért a Lufthansa légiutas-kísérőinek 48 órás sztrájkja, szombaton is több járattörlésre és késésre kell számítani. A légitársaság és az utaskísérők holnap ülnek le tárgyalni. A jogi problémák miatt nem borítékolható a megegyezés. Tovább

  Megegyeznek? Még akadhatnak fennakadások a Lufthansánál
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?