Hirdetés
Hirdetés

Óriási változás készül – mind megfagyunk, ha nem találunk ki valamit?

2018. április 13., 13:17

Megzavarta a globális felmelegedés a Golf-áramlatot.

Az európai klímát meghatározó tengeráramlat utoljára több mint másfél évezreddel ezelőtt volt ilyen gyenge, és ha összeomlana, az nagyon kellemetlenül érintené Nyugat-Európát, ahol télen extrém hidegek köszöntenének be - írja az Index.

Most 15 százalékkal gyengébb a Golf-áramlat, mint amilyen időszámítás szerint 400 körül volt. A portál cikke szerint ez jókora eltérést jelent, aminek szerepe van a globális felmelegedésnek is. Az atlanti áramlási rendszer, amelynek része a Golf-áramlat délről visz meleg vizet az Északi-sark felé, ahol normális esetben a víz lehűl, lesüllyed, és visszacsorog dél felé. A globális felmelegedés ezt borítja fel, megakadályozva a víz lehűlését, miközben extra vizet juttat a rendszerbe a jég elolvasztásával.

Hirdetés
Nemrég mínusz 20 volt - hol van akkor a globális felmelegedés? >>>

Ugyan nem jósolják az atlanti áramlatok leállását, de a Nature című szaklapban megjelent tanulmány szerzői felteszik a kérdést, hogy vajon mennyire vagyunk biztosak abban, hogy ez valóban nem fog bekövetkezni.

Jelentős áramlati lassulás volt az 1850-es kis jégkorszak vége után, majd ez a lassulás folytatódott a globális felmelegedés miatt.

Egy másik tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a lassulás legnagyobb része később következett be, és egyértelműen a fosszilis üzemanyagok égetésével hozható összefüggésbe.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kivándorlóink kérték – négy és félmillió forinttal több lehet a fizetésük

Kivándorlóink kérték – négy és félmillió forinttal több lehet a fizetésük

A fejlett társadalmak elöregedése azt eredményezheti, hogy nagyon nagy lesz a keletje a jól képzett munkaerőnek. Ez pedig azzal járhat, hogy a munkaadóknak sokkal többet kell ígérniük, nagyon megugorhatnak a fizetések. Németországban például fejenként 13 700 euróval. De jobban terjed majd a robotika is, például magyarországi gyárakban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?