Hirdetés
Hirdetés

Rákkeltő a hintőpor? Gigantikus bírságot szabtak ki

2018. július 13., 14:19

Újabb pert veszített a Johnson & Johnson - a bíróság szerint a hintőporuk felelős lehet a petefészekrák kialakulásában. Dollármilliárdokat bukhatnak.

Több ezren perelték be a Johnson & Johnsont az elmúlt években, a vád: a társaság hintőpora petefészekrákot okoz, mivel az alapanyagként használt zsírkő (talk) azbesztet tartalmaz. Első fokon már több esetben is dollármilliós kártérítést ítéltek meg a pert indító nőknek, most újabb ítélet született, ráadásul jóval súlyosabb. Összesen 4,14 milliárd dolláros büntetésről határozott a bíróság (ez több mint 1150 milliárd forint!), ezen felül 550 millió dollárt kap a 22 pernyertes nő (fejenként 25 millió dollárt, mintegy 7 milliárd forintot) kártérítésként.

Most akkor van benne azbeszt vagy nincs?

Az ítélet nem jogerős, a társaság - csakúgy mint a korábbi esetekben - fellebbezik a döntés ellen. Szerintük a teljes eljárás már az alapoktól hemzsegett a hibáktól, és egyébként sincs azbeszt a termékeikben. A pernyertes nők ügyvédje szerint viszont a Johnson & Johnson hintőpora igenis tartalmaz azbesztet, erről a cég régóta tudott is, de nem árulta el a vásárlóknak. Szerintük a társaság meghamisította a teszteket, hogy úgy tűnjön, nem tartalmaznak rákkeltő anyagot.

Hirdetés

A J&J szerint viszont a tesztek rendben voltak; semmi értelme nem lett volna annak, hogy rákkeltő anyagokat találnak egy teszten, és mégis a boltokba engedik a babáknak (is) szánt terméket. A felhasznált zsírkőben talált ásványianyag-töredék nem azbeszt-szennyeződés jele, ezek egészségre ártalmatlan anyagok - állítják.

Szinte biztos, hogy ekkora bírságot nem kell fizetniük a végén

Az eddig első fokon elvesztett perek esetében több alkalommal is fordított ítéletet hozott a bíróság másodfokon - vagy az elsőfokú eljárás során vétett hibák miatt, vagy azért, mert úgy ítélték meg, a bizonyítékok nem támasztják alá az ítéletet.

A mostani 4 milliárd fölötti büntetés a hatodik legnagyobb, amit valaha az USA-ban hoztak hasonló (fogyasztóvédelmi) ügyekben. Szakértők szerint az eddigi gyakorlat alapján a J&J-nek jó esélye van arra, hogy akár jelentősen is mérsékeljék ezt a büntetést még akkor is, ha végül jogerősen is elvesztenék a pert.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

 

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 13,69 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. Tov

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?