4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Ötven nappal húsvét után tartják a keresztény egyház harmadik legnagyobb ünnepét, a pünkösdöt. Bár pünkösd hétfője az egyháznál évtizedek óta nem piros betűs ünnep, Magyarországon jó ideje munkaszüneti nap - sokaknak csak a hosszú hétvége jut eszébe róla, nem árt tisztázni, miről is szól eredetileg.
Gyimesi csángók misén a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnánál a székelyföldi Gyimesbükkön pünkösdvasárnap, 2018 május 20-án. A zarándokok előző nap a csíksomlyói búcsúban, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepén vettek részt. MTI Fotó: Mohai Balázs

Mit ünneplünk?

A pünkösd a harmadik legnagyobb keresztény ünnep a húsvét és a karácsony után. Eredetét tekintve az ószövetségi zsidó népre vezethető vissza, ők aratási hálaadásként vagy az első zsenge hajtást ünnepelték vele, később pedig a mózesi törvény emléknapja lett. A múlt-kor.hu cikke szerint az ünnep neve a görög pentékoszté, vagyis ötven szóból ered, ugyanakkor hivatalosan hétszer-hét, vagyis 49 nappal következik húsvét (vagy pészah) után. De mit ülünk ilyenkor?

Ilyenkor a keresztény hagyomány a Szentlélek leszálltát ünnepli, az Újszövetség szerint ezen a napon szállt le ugyanis a tanítványokra, mielőtt Jézus a Mennybe ment volna. Ez adta meg az apostoloknak az erőt és szeretetet, amivel végül megalapították a jeruzsálemi ősegyházat, és amiből végül a kereszténység elindult. Bár a katolikus egyházban a II. vatikáni zsinat 1969-es liturgiareformjának bevezetése óta már nem számít külön egyházi ünnepnek a pünkösd, ugyanakkor számos országban munkaszüneti nap – 1993 óta nálunk is, Magyarországon.

Mit csinál a nép pünkösdkor?

Régi szép néphagyomány a pünkösdi király, királynő és apródválasztás, ilyenkor ugyanis rengeteg helyen rendeznek búcsút. A falu legényei és leányai ügyességi próbákon vesznek részt, ez lehet lóversenytől a bothúzáson át a rönkhajításig bármi. A győztes egy évig ingyen ihatott a kocsmában és neki kellett engedelmeskednie a többi fiúnak.

A lányokat ilyenkor (pünkösdi) rózsával díszítették fel, királynőnek öltöztették, és házról-házra jártak vele köszönteni. Az apródszerepet a legkisebbek nyerhették el, egy királynak és királynőnek annyi apródja lehetett, ahányat akart, hogy ők se maradjanak ki a mulatságból. Tartozik azonban ide néphit is: úgy tartják, ha pünkösdkor szép az idő, akkor abban az évben kifejezetten jó bortermés várható.

Ferenc pápa a pünkösdi misén: a Szentlélek nem oldja meg helyettünk a problémákat

A Szentlélek az az isteni erő, amely megváltoztatja a világot - mondta Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott pünkösdi misén vasárnap. Az egyházfő homíliájában kijelentette, sokan ígérnek változást, újrakezdést, szenzációs megújulást, de semmilyen földi próbálkozás nem képes az emberek szívét kielégíteni. Az élet nehézségeiben igazi "erősítőt" Isten tud adni.

Ferenc pápa szerint a Szentlélek az az isteni erő, amely képes megváltoztatni a világot. Fuvallathoz hasonlította, amely meleget fúj a hidegben, enyhülést ad a forróságban, vizet a szárazságban. Megváltoztatja a szíveket is: megmozdítja, azokat, akiket a félelem bénít meg, a Szentlélek leküzdi az emberek belső ellenállását, továbblépteti azt, aki félmegoldásokkal akar megelégedni, újraindítja azt, ki úgy érzi, célba érkezett, álmokat ad a bátortalannak. A Szentlélek nem oldja meg helyettünk a problémákat, de bizalmat ad, segít, hogy ne fáradjunk bele az életbe, fiatalon tartja a szívünket - mondta Ferenc pápa.

Megjegyezte, mindenkinek szüksége van változásra az élet terhe alatt, amikor nehéznek sőt lehetetlennek tűnik előre lépni. Nemcsak az egyének, a közösségek, még a keresztények is átélhetnek "rosszabb" periódusokat, amikor a nyugalmat választják az Isten kínálta változtatás helyett. "Az önfenntartásért élni nem vezet sehova" - jelentette ki Ferenc pápa.

A misén a pünkösdkor piros színű miseruhát viselő bíborosok és püspökök koncelebráltak a pápával. Kínaiul az egyházért, az indiai malayalam nyelven a békéért, franciául az evangelizációért, vietnámiul az üldözött keresztényekért, a közép-afrikai sango nyelven a szenvedőkért és magányosokért imádkoztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Vásárló Hányszor kell mosni a paplant?
Buksza blog | 2024. március 15. 13:28
A matracokat kínáló cégek reklámszövege, hogy a termékeikben rejlik a zavaró álmok nélküli alvás titka. Kevesen tudják, hogy a jó matracnál egyszerűbben is tehetnek valamit a pihentetőbb alvásért.
Vásárló A „méret a lényeg” jegyében akar megújulni a Meki
Buksza blog | 2024. március 15. 10:21
Még az infláció megugrása előtt az embereknek több pénzük volt arra, hogy gyorséttermekben egyenek, és a McDonald’s azt vette a fejébe, hogy a jövőben visszatér ehhez.
Vásárló Teljes átalakulásról döntött a Decathlon, a magyar boltokat is érinti a lépés
Buksza blog | 2024. március 13. 12:39
Nagy lehetőségek nyíltak meg a francia Decathlon sportáruházlánc marketingesei előtt, a vállalat ugyanis a feje búbjától a talpáig átszabja imázsát azzal az ambícióval, hogy sportmárkává váljon.
Vásárló Az Aldi bátor lépésre készül, a jövőben összesen 800 üzletet nyitna az amerikai piacon
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 12. 16:29
A kiskereskedelem a fejlett országokban a legkeményebb versenypiacok közé tartozik, ám ezen belül vélhetően az Egyesült Államokban kell a legjobban megharcolni a vevőkért. Úgy tűnik, az Aldi nem riadt meg ettől.
Vásárló Környezetbarát megoldás a kellemetlen szagok megszüntetésére a lakásban
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 17:47
Az ózon kitűnően alkalmas a szagok semlegesítésére, ezért az ózongenerátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különösen olyan helyeken, ahol kiemelten fontos a kellemetlen szagok megszüntetése, a tiszta, friss környezet megteremtése.   
Vásárló Mosdószekrény-választás a praktikum és esztétikum jegyében
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 13:57
A fürdőszoba egyik legpraktikusabb és legdominánsabb eleme a mosdószekrény. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami a fürdőhelyiségbe kerül, ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a széles körű választék könnyen bizonytalanná teheti a vásárlót.
Vásárló Megalapozottnak látszik a piros pont, amit a Tesco kapott
Buksza blog | 2024. március 11. 12:13
Növelni tudta piaci részesedését az Egyesült Királyságban a Tesco szakértők szerint annak köszönhetően, hogy tőzsdén jegyzett vállalatként jobb pénzügyi helyzetben van versenytársainál.
Vásárló Újabb forradalom indul az otthoni mosógépeknél, nyugdíjba mehetnek a kapszulák
Buksza blog | 2024. március 11. 10:33
Változást hoztak a mosásban a kapszulás mosószerek, amelyek célja a hagyományos mosószeres flakonok kiváltása volt kapszulákkal, ám úgy fest, egy évtizeddel megjelenésük után eljárt felettük az idő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG