Hirdetés
Hirdetés

Tudod, mi lesz a kidobott karácsonyfákkal?

2018. január 06., 12:08

A fenyők lassan kikerülnek a lakásból az utcára. Hova tehetjük, és mi lesz a fákkal ezután?

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Budapesten a karácsonyi ünnepek után a Fővárosi Közterületfenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. Becslések szerint mintegy 500-600 ezer darab tűlevelű kerül ki az utcákra - írja a társaság a honlapján.

Az FKF tapasztalatai  szerint Vízkeresztet, azaz január 6-a után kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa  járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ez előtt illetve ez után a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

Hirdetés

Hova tegyük?

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kerületi bontásban felsorolt, több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

Ha túl nagy a fa?

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító géppel nem tudják összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

Mi lesz a kidobott fákkal?

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezután Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartásnak biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?