Hirdetés
Hirdetés

Ukránok rohamozzák Magyarországot - hova lettek a németek?

2018. augusztus 09., 09:22

A rossz idő és a hosszú hétvége hiánya júniusban nem tett jót a hazai turizmusnak. A külföldiek közül az ukránok által eltöltött éjszakák száma óriásit emelkedett, a németek és osztrákok viszont 10 százalékkal kevesebbet aludtak nálunk, mint egy éve.

2018. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Összességében 0,4 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma egy év alatt.

A KSH szerint ebben a kedvezőtlen időjárás játszhatott szerepet, valamint az, hogy az előző évvel ellentétben, ebben az évben júniusban nem volt hosszú hétvége.

Hirdetés

Rohamoznak az ukránok, tizedével csökkent a németektől jövő forgalom

A külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és meghaladta az 558 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma azonban 1,0 százalékkal csökkent, és 1,4 milliót tett ki. A külföldivendég-éjszakák száma Budapest–Közép-Duna-vidék, Közép-Dunántúl és Tisza-tó régiókban nőtt, a többi turisztikai régióban visszaesett.

A KSH adatainak részletesebb vizsgálatából kiderül: a legtöbb vendégéjszakát továbbra is a német turisták töltötték el nálunk júniusban, a második helyen az Egyesült Államok, a harmadik helyen az Egyesült Királyság turistái állnak.

Bár Ukrajna nem számít nagy küldőországnak, jól látszik, hogy egyetlen év alatt több mint 50 százalékkal nőtt az ukránok által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma. A kanadaiak 24,4 százalékkal több időt töltöttek nálunk, mint egy éve. Jelentősebb visszaesést a dél-amerikai, az afrikai és a román turistáknál mért a KSH, de több mint tizedével csökkent az osztrákok és (a vendégéjszakák számában egyébként listavezető) német turisták által eltöltött vendégéjszakák száma egy év alatt.

Egész nagyot csökkent a balatoni forgalom

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,2 százalékkal növekedett, és meghaladta az 1,5 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben mérséklődött, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt. A Balatonnál 6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ennek következtében 30-ról 28 százalékra csök­kent a balatoni éjszakák aránya a teljes belföldi forgalmon belül.

A SZÉP-kártyások sem most költekeztek ki

A júniusi hosszúhétvége-hiány a Széchenyi pihenőkártyás  forgalmon is meglátszik: a kártyatulajdonosok 15%-kal kevesebbet, 1,6 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken SZÉP-kártyával, mint egy éve.

Drágább lett a pihenés

Az adatokból azonban az is kiderül, hogy a bevételek a valamelyest csökkenő vendégéjszaka-szám ellenére is növekedtek - a magyarázat pedig az, hogy (főként a budapesti) szálláshelyek szépet emeltek az árakon tavalyhoz képest:

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlet, a THM 18,48 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Később mehetnének nyugdíjba az osztrákok. És mi?

Később mehetnének nyugdíjba az osztrákok. És mi?

Az OECD jelentése azt javasolja Ausztriának, hogy tolják ki a nyugdíjkorhatárt. A dolgozók teljes munkaidőben dolgozzanak, és növeljék a képzésre fordított pénzügyi erőforrásokat is. Magyarországgal kapcsolatban is van egy érdekes megjegyzésük.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?