Hirdetés
Hirdetés

Vágóhídon a forint: készítsd a pénztárcád, te is megfizetsz érte

2018. június 30., 14:26

A boltokban is emelheti az árakat a forint gyengülése, bár azért vannak praktikák a drágulás megfékezésére - igaz, rendkívül szűk a mozgástér. Ha a beszállítók árat emelnek, nem marad sok választása a boltosoknak.

A forint árfolyamának alakulása 2018-ban.
A forint árfolyamának alakulása 2018-ban.

Kié lesz a pénz, amit a boltban otthagyunk?

A boltosok árképzésében a döntő tényező a beszerzési ár; a saját pénzük nagyon kevés ehhez képest. A mostani összeállítást készítő blokkk.com már korábban kiszámolta a KSH adataiból, hogy a bolti árak alapján a tízezer milliárdos éves árbevételből annak mindössze a negyede a boltosé, a többi a beszállítóé és az adó. Tehát csak az árrésével (a beszerzési és az eladási ár különbségével) tud esetleg sakkozni, hogy melyik költség növekedéséből tud lefaragni.

Kevesebb lesz az akció

Mérlegelheti például a boltos az akciózás visszafogását is, bár a versenytárs ennek nyilván csak előnyét látná, tehát csak óvatosan lehet ehhez is nyúlni. Csökkenthető az akciós termékek köre és a leárazások mértéke - akció nélkül azonban nincs boltos világ, még akkor sem, ha baj van. A portál emlékeztet: a válság éveiben nem a decemberi forgalom, hanem a karácsony előtti leárazások döntöttek rekordot, annyira küzdöttek a boltosok a vásárlók kegyeiért.

Hirdetés

Kevesebb lehet a fejlesztés

Egyes fejlesztések is átütemezhetők, elnyújthatók. De az egyre drágább munkaerő költségnövekedését ellensúlyozó beruházásoknál viszont éppen gyorsításra lenne szükség (például önkiszolgáló pénztárak beállítása). A technológiafejlesztés, innováció csak szűk mezsgyén halogatható.

Kisebbek lehetnek a boltok

A bevásárlóközpontokban folyamatos a bérlők mozgása, nem csak jönnek-mennek, hanem egyik helyiségből a másikba költöznek. Lehet, hogy a kisebb boltok kapósabbak lesznek, ha esetleg nagy a baj.

Külföldön jobban megéri eladni a magyar árut

Emellett mindenki keresni fogja az olcsóbb beszerzési lehetőségeket. Egy nagyobb forintgyengülésnél az élelmiszerpiacon előnyhöz jutnak a hazai termékek, ha csak nem exportálnak annyit, hogy kevés marad itthonra, mert a kivitelnek nagyon is jó a gyenge forint - volt már rá példa.

Több lehet a sajátmárkás termék és a diszkont

A láncok erősíthetik a saját márkás kínálatukat, hiszen a drágább import márkák kereslete megtorpanhat. És erősödhet a diszkont minta is, mint egyébként eddig: kisebb készletekkel, szűkebb választékelemekkel kell dolgozni.

Mikor írják át az árakat a polcokon?

A boltos összességében a legtöbbször tehetetlen, ha a beszerzési árat a szállító megemeli. Az import iparcikkeknél a közeljövőben, az élelmiszerpiacon legkorábban a késő őszi, tél eleji hónapokban indulhat drágulásnak a külföldről behozott portéka.

Ha 320-325 forint között marad az euró árfolyama, akkor mérsékelt és az egyes boltok, továbbá termékcsoportok között eltérő nagyságú lesz a drágulás. Hogy mennyi lesz a banán, a citrom ára decemberben, azt ma még csak találgatni lehet - írja a blokkk.com.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

A Brexit-után is maradhatnak Nagy-Britanniában az ott dolgozó magyarok, és a megszerzett jogaik túlnyomó többségét is megtarthatják. Hivatalos adatok szerint mintegy százezer magyar dolgozik a szigetországban, közülük több mint hetvenezren az elmúlt nyolc évben vándoroltak ki. A valós szám azonban még ennél is jóval nagyobb lehet: korábban a magyar kormány 300 ezer „brit magyarról” beszélt.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?