Hirdetés
Hirdetés

Vége az ingyenebédnek – már nehezebben gazdagodsz meg Youtube videóiddal

Fellegi Tamás, 2018. február 28., 20:30
Cimkék
videó
, YouTube

Az internetes videózás, és annak koronázatlan királya, a YouTube bárki számára lehetővé tette, hogy popsztár, filmsztár vagy épp zseniális filmrendező legyen, és akkora sikere is lehessen, mint a nagyoknak Hollywoodban. Most már azonban sokan próbálkoznak, keveseknek adatik meg a videós meggazdagodás.

Mindenkinek adott a lehetőség

Adott a lehetőség: egy jobb fajta mobiltelefonnal videót készíthetünk, kicsit rendezzük, megvágjuk, feltesszük a YouTube-ra, és várjuk, hogy a nézők ezrei, milliói, esetleg milliárdjai rákapjanak, és a Google fizessen nekünk, mint a katonatiszt, lehetőleg egy vagyont, mint a világ legnagyobb filmeseinek, színészeinek vagy popsztárjainak. Régebben ehhez kellett egy jó ügynökség, egy producer: nem volt könnyű megtalálni az érvényesülés csatornáját.

Ma már senki nem mondhatja, hogy tehetséges, csak nem jut el a megfelelő helyre: mindenki megmutathatja magát az emberiség színe-javának. Csakhogy pont ebből adódóan törvényszerű, hogy keveseknek sikerül, pontosabban az összes próbálkozó arányában százalékosan kicsi a próbálkozók hányada, akik érdemi pénzt keresnek így. Ez persze nem kell, hogy elvegye a kedvünk, a legjobbak azért elérik az áhított célt, ráadásul ebben az iparágban a kisebb siker és pénzre váltható, csak nem sokra.

Hirdetés

Minden harmincadik

Egy német felmérés szerint a próbálkozók 96,5 százaléka nem éri el azt a szintet, hogy reklámozni tudja magát, vagy, hogy ebből származó jövedelme elérje az amerikai szegénységi küszöböt, ami évi 12 ezer dollár (ez bő 3 millió forint, havi 250 ezer, már a hazai bruttó átlagbért is jóval alulmúlja, ráadásul ebből is kell adózni). Azért persze mellékjövedelemnek az ennél kisebb összeg sem rossz, nem beszélve a sikerélményről, vagy arról az esetről, amikor egy középiskolás valósítja meg remek ötletét.

Aki a legfelső 3 százalékba bejut, nagyjából 16 800 dollár reklámbevételre tesz szert, amihez havi 1,4 millió nézőre van szükség. Ebből adódóan legtöbbször nem elég egy művet elkészíteni, hanem újabb és újabb részek kellenek, mint egy folytatásos filmsorozatban, hogy újra és újra generálni lehessen a havi nézőszámot. Ahogy a Bloomberg írja: ha félmillió követőnk van, még kénytelenek vagyunk mellette a Starbucksban dolgozni.

Számok

A folyamat érthető, hisz évről évre többen próbálkoznak, így még ha nominálisan ugyanannyi is a befutott versenyző, ez a próbálkozók egyre kisebb hányadát jelenti. Az átlagos jövedelem 1000 megtekintés esetén átlagosan egy dollár, de változhat 35 cent és 5 dollár között. Aki épp, hogy bekerül a felső 1 százalékba, havi 2,2 millió nézőt tudhat magáénak, így átlagosan 2200 dollárt kap. A legjobbak havi 40 millió néző körül járnak, az viszont már maga a vagyon: havi 40 ezer dollár, azaz 10 millió forint.

Van azért, akinek nem kell sorozatokat gyártania, elég egy jól sikerült darabbal meggazdagodnia. Ilyen az eddigi rekorder, aki 4,86 milliárd nézőnél tart, és ő nem más, mint Louis Fonsi, a videó pedig a tavalyi év nagy slágere, a Despacito. Ha ezt megpróbáljuk pénzre váltani: darabonként 1 dollárral számolva közel 5 milliárd, 35 centtel közel 2 milliárd. Nem kell lemezeket, CD-ket eladni, mint régen, a YouTube megoldja a kérdést, ha ütős dalt sikerül összehoznia valakinek.

A lehetőség tehát adott bárkinek, de a könnyű siker már a múlté, az eltűnt az internet hajnalával, amikor még az első bloggerek és vbloggerek arattak, bármit is tettek fel. Azért próbálkozni érdemes, csak ne lépjünk ki túl gyorsan a főállásunkból.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kissinger figyelmeztetése - katasztrofális háború törhet ki az USA és Kína között

Kissinger figyelmeztetése - katasztrofális háború törhet ki az USA és Kína között

Henry Kissinger szerint a két országnak mielőbb rendeznie kell nézeteltéréseit, különben olyan „katasztrofális háború” törhet ki, amely véresebb lenne, mint a két világháború. Az ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás az USA régióbeli hegemóniájára mér komoly csapást, hiszen még olyan közeli amerikai szövetségesek is csatlakoznak a Kína által dominált szövetségbe, mint Japán és Ausztrália. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?