4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt hetekben többször is kerültek elő robbanótestek Magyarországon. Ezek eltávolítása a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének feladata. De mit kell tenni, ha valaki egy világháborús gránátot talál a kertben, és hol kerülnek elő hasonló eszközök a leggyakrabban?
Robbanótestet keresnek tűzszerészek honvédségi hajóval a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd között 2018. július 3-án. (MTI Fotó: Lakatos Péter)

Ahogy arról itt és itt írtunk, mostanában többször is akadt dolga a tűzszerészeknek, ezért a Privátbankár.hu feltett több kérdést a Magyar Honvédségnek.

Hol és hogyan kerülnek elő az eszközök?

A leggyakrabban az építkezések során végzett földmunkák és mezőgazdasági munkálatok során kerülnek elő a robbanótestek, ám találkoztak már olyan esettel is, hogy túrázók, gombászók és erdészek vették észre a gyanús eszközöket.

A szerkezetekbe ugyan elméletileg bárhol bele lehet futni, azokon a területeken, ahol a II. világháború során kiemelt fontosságú célpontok voltak (pl.: folyami átkelők, vasútvonalak, közlekedési csomópontok, repülőterek, stb.), nagyobb valószínűséggel kerülhetnek elő.

Ha előkerül egy robbanóeszköz

A legfontosabb, hogyha valami gyanús kerül elő a földből, ahhoz semmiképpen sem szabad hozzányúlni! Annak, aki robbanótestet vagy annak látszó tárgyat talál, illetve a tárgy hollétéról tudomást szerez, ezt jelentenie kell a területileg illetékes rendőrségen, vagy a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentés valódiságának ellenőrzése és a veszélyre figyelmeztető táblák kihelyezése után értesíti a Magyar Honvédség Tűzszerész ügyeletét. Elérhetőség. >>>

Szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos világháborús bomba a Dunaújváros honvédségi hajó fedélzetén MTI Fotó: Kovács Tamás

Így dolgoznak a tűzszerészek

A tűzszerész osztag munkáját a 142/1999-es Kormányrendelet köti, ennek alapján végzik a mentesítési feladatokat is. De mi történik a bejelentést követően?

Először az MH Tűzszerész Ügyelete a bejelentést nyilvántartásba veszi, és jelenti a tűzszerész szervezet parancsnokának vagy ügyeletes parancsnokának.

Az ügyeletes parancsnok döntése alapján tájékoztatják a bejelentőt a robbanótest hatástalanításának tervezett módjáról, rendjéről és az azzal kapcsolatos egyéb tudnivalókról.

A hatástalanítás végrehajtására a tűzszerészeket soron kívül kell kirendelni, ha a robbanótestet

  • lakóépületben,
  • oktatási, nevelési, szociális, egészségügyi vagy más közintézmény területén,
  • vízi vagy szárazföldi útvonalon, közforgalmú repülőtéren,
  • közterületen,
  • vízi létesítmény belső védőterületén lelték fel és a vízszolgáltatást akadályozza; illetve
  • az egyéb helyen talált robbanótest sürgős tűzszerész mentesítése alapos okból indokolt.

Ha a talált robbanótestnél a fentebb említett helyzetek egyike sem áll fent, akkor a tűzszerészeknek 30 napon belül kell intézkednie.

A védelmi intézkedéseket minden esetben a kiérkező tűzszerész járőr parancsnoka határozza meg, a talált szerkezet típusától, állapotától és elhelyezkedésétől függően.

A mentesítési feladat minden esetben egy biztonsági zóna kijelölésével, kiürítésével kezdődik, és a hatástalanítással folytatódik.

Hol semmisítik meg?

A robbanótestek megsemmisítésének helyszíne mindig az eszköz állapotától függ. A Kormányrendelet erről úgy fogalmaz, hogyha a talált robbanótestet nem, vagy csak korlátozottan lehet szállítani, akkor az illetékes jegyző (települési, illetve kerületi) az önkormányzat területén köteles kijelölni helyet a megsemmisítésre, figyelembe véve a tűzszerész járőrparancsnok utasításait.

Ki fizeti?

A Honvédség válasza szerint a tűzszerész osztag évente átlagosan 2500 bejelentést kap. A talált, továbbá a rendőrség által lefoglalt és elkobzott robbanótestek hatástalanításával kapcsolatos tűzszerészeti feladatok ellátásának költségeit minden esetben a Magyar Honvédség viseli.

Mivel foglalkoznak még a tűzszerészek?

A talált, illetve a rendőrség által elkobzott és lefoglalt eszközök hatástalanítása mellett az osztag más feladatokat is ellát – igaz ezeket csak térítés ellenében. A szakemberek a kötelező feladataik mellett foglalkoznak például olyan területek és objektumok átvizsgálásával is, amelyről a megrendelő azt feltételezi, hogy robbanótestet tartalmazhatnak, valamint pirotechnikai eszközök hatástalanításával is, és szakértői feladatok ellátására is lehet kérni őket. A tűzszerészek feladatairól itt lehet tovább olvasni. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG