Hirdetés
Hirdetés

Vigyázz, bomba! Te tudod mit kell tenni, ha robbanóeszközt találsz?

Kollár Dóri, 2018. július 12., 14:45

Az elmúlt hetekben többször is kerültek elő robbanótestek Magyarországon. Ezek eltávolítása a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének feladata. De mit kell tenni, ha valaki egy világháborús gránátot talál a kertben, és hol kerülnek elő hasonló eszközök a leggyakrabban?

Robbanótestet keresnek tűzszerészek honvédségi hajóval a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd között 2018. július 3-án. (MTI Fotó: Lakatos Péter)
Robbanótestet keresnek tűzszerészek honvédségi hajóval a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd között 2018. július 3-án. (MTI Fotó: Lakatos Péter)

Ahogy arról itt és itt írtunk, mostanában többször is akadt dolga a tűzszerészeknek, ezért a Privátbankár.hu feltett több kérdést a Magyar Honvédségnek.

Hol és hogyan kerülnek elő az eszközök?

A leggyakrabban az építkezések során végzett földmunkák és mezőgazdasági munkálatok során kerülnek elő a robbanótestek, ám találkoztak már olyan esettel is, hogy túrázók, gombászók és erdészek vették észre a gyanús eszközöket.

A szerkezetekbe ugyan elméletileg bárhol bele lehet futni, azokon a területeken, ahol a II. világháború során kiemelt fontosságú célpontok voltak (pl.: folyami átkelők, vasútvonalak, közlekedési csomópontok, repülőterek, stb.), nagyobb valószínűséggel kerülhetnek elő.

Hirdetés

Ha előkerül egy robbanóeszköz

A legfontosabb, hogyha valami gyanús kerül elő a földből, ahhoz semmiképpen sem szabad hozzányúlni! Annak, aki robbanótestet vagy annak látszó tárgyat talál, illetve a tárgy hollétéról tudomást szerez, ezt jelentenie kell a területileg illetékes rendőrségen, vagy a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentés valódiságának ellenőrzése és a veszélyre figyelmeztető táblák kihelyezése után értesíti a Magyar Honvédség Tűzszerész ügyeletét. Elérhetőség. >>>

Szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos világháborús bomba a Dunaújváros honvédségi hajó fedélzetén
MTI Fotó: Kovács Tamás
Szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos világháborús bomba a Dunaújváros honvédségi hajó fedélzetén MTI Fotó: Kovács Tamás

Így dolgoznak a tűzszerészek

A tűzszerész osztag munkáját a 142/1999-es Kormányrendelet köti, ennek alapján végzik a mentesítési feladatokat is. De mi történik a bejelentést követően?

Először az MH Tűzszerész Ügyelete a bejelentést nyilvántartásba veszi, és jelenti a tűzszerész szervezet parancsnokának vagy ügyeletes parancsnokának.

Az ügyeletes parancsnok döntése alapján tájékoztatják a bejelentőt a robbanótest hatástalanításának tervezett módjáról, rendjéről és az azzal kapcsolatos egyéb tudnivalókról.

A hatástalanítás végrehajtására a tűzszerészeket soron kívül kell kirendelni, ha a robbanótestet

  • lakóépületben,
  • oktatási, nevelési, szociális, egészségügyi vagy más közintézmény területén,
  • vízi vagy szárazföldi útvonalon, közforgalmú repülőtéren,
  • közterületen,
  • vízi létesítmény belső védőterületén lelték fel és a vízszolgáltatást akadályozza; illetve
  • az egyéb helyen talált robbanótest sürgős tűzszerész mentesítése alapos okból indokolt.

Ha a talált robbanótestnél a fentebb említett helyzetek egyike sem áll fent, akkor a tűzszerészeknek 30 napon belül kell intézkednie.

A védelmi intézkedéseket minden esetben a kiérkező tűzszerész járőr parancsnoka határozza meg, a talált szerkezet típusától, állapotától és elhelyezkedésétől függően.

A mentesítési feladat minden esetben egy biztonsági zóna kijelölésével, kiürítésével kezdődik, és a hatástalanítással folytatódik.

Hol semmisítik meg?

A robbanótestek megsemmisítésének helyszíne mindig az eszköz állapotától függ. A Kormányrendelet erről úgy fogalmaz, hogyha a talált robbanótestet nem, vagy csak korlátozottan lehet szállítani, akkor az illetékes jegyző (települési, illetve kerületi) az önkormányzat területén köteles kijelölni helyet a megsemmisítésre, figyelembe véve a tűzszerész járőrparancsnok utasításait.

Ki fizeti?

A Honvédség válasza szerint a tűzszerész osztag évente átlagosan 2500 bejelentést kap. A talált, továbbá a rendőrség által lefoglalt és elkobzott robbanótestek hatástalanításával kapcsolatos tűzszerészeti feladatok ellátásának költségeit minden esetben a Magyar Honvédség viseli.

Mivel foglalkoznak még a tűzszerészek?

A talált, illetve a rendőrség által elkobzott és lefoglalt eszközök hatástalanítása mellett az osztag más feladatokat is ellát – igaz ezeket csak térítés ellenében. A szakemberek a kötelező feladataik mellett foglalkoznak például olyan területek és objektumok átvizsgálásával is, amelyről a megrendelő azt feltételezi, hogy robbanótestet tartalmazhatnak, valamint pirotechnikai eszközök hatástalanításával is, és szakértői feladatok ellátására is lehet kérni őket. A tűzszerészek feladatairól itt lehet tovább olvasni. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyatra a forint, pukkad a lufi

Gyatra a forint, pukkad a lufi

Nem tud erősödni a forint, kellene neki egy kis hajtóerő, mondjuk egy kis kamatemelkedés. A hazai tőzsde felfelé indult, de előnye a délelőtt folyamán elfogyott, miközben az értéktelen Est Mediából fújt lufi próbál ereszteni. Esett Tokió és Szöul, emelkedett viszont Sanghaj.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?