5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Évekkel ezelőtt még a közös piacra lépést tervezgették, mostanra azonban csúnyán eldurvult Tibi atyáék és a Hungarikum-védjegy használatára is jogosult Vasuta Zrt. viszonya. A Vasuta azzal vádolja Tibi atyát, hogy a most piacra dobott fröccse egyszerű szabadalomsértés - Tibi atyáék szerint viszont szó sincs ilyesmiről. Arról, hogy kinek van igaza, talán csak a bíróság tud majd dönteni - az álláspontok nagyon messze vannak egymástól.

Ahogy arról mi is hírt adtunk: Tibi atya dobozos fröccsel száll be a nyári "alkoholos frissítők" piacára. A társaság úgy fogalmazott: "napokon belül piacra kerül Tibi atya legújabb fejlesztése". A cikk megjelenése után jelentkezett nálunk egy cég, amely azt állítja: a több mint 1 millió követővel rendelkező Tibi atya mögött álló társaság egy létező szabadalmat megkerülve dobná piacra a palackozott fröccsöt. A Humbák Művek szerint szó sincs erről, a Vasuta csak így akar reflektorfénybe kerülni saját termékével.

Vasuta Fröccs: ez a mi szellemi termékünk

"Sajnálattal kell tudatnunk, hogy egy évekkel ezelőtt meghiúsult együttműküdés után, vélelmezhetően a Vasuta Zrt. elsőbbségi szabadalma alapján, úgy indul piaci bevetésre a Tibi atya fröccse, hogy a palackozott fröccs ipari előállításába az elsőbbségi szabadalom tulajdonosát megkerülve kezdett bele" - írta szerkesztőségünknek a Vasuta Zrt. vezérigazgatója.

Vasuta Gábor a Tibi atya-féle fröccs mögött álló cégnek is megírta: 2014 októberében tették közzé azt a szabadalmi oltalmat, amely a "palackozott italkeverék"  előállítására vonatkozó eljárást tartalmazza. 2015-ben még azt is engedélyezték nekik, hogy a Hungarikum védjegyet is használják a terméken. A cég Vasuta Fröccs Spritzer néven forgalmazza saját termékét, állításuk szerint a bor és szóda keverék palackozott gyártásának technológiája tartozik védelem alá.

A Vasuta-féle fröccs. Forrás: palackozott-froccs.eu

A Vasuta Zrt. szerint a Tibi atya fröccs csak azon elvek mentén (a Vasuta titkos receptúráját használva) készülhetett, mint a Vasuta Palackozott Fröccs, mivel a palackozott fröccsöt nem tudják másképp előállítani, az eltérés csak más típusú borok használata lehet.

Vasutáék ezért felszólítják Tibi atyáékat, hogy hagyjanak fel a fröccs gyrátásával és forgalmazásával, vonják ki a forgalomból a már leszállított termékeket, és a kapcsolódó reklámokat is távolítsák el. Felajánlják a békés, szerződéses keretek közti rendezés lehetőségét is társaságnak, ellenkező esetre jogi lépéseket helyeznek kilátásba.

Tibi atya: nem sértettünk jogot, máshogy készítjük a fröccsöt - ebből per lesz

A Privátbankár.hu megkereste a Fröccsművek Kft-t is az ügyben, tájékoztatásuk szerint válaszoltak is Vasuta Gábornak. Azt írták: a Fröccsművek saját technológiát alkalmaz, amelyet gyártójuk, a Bubee Hungary Kft. 2014 óta saját gyártósorával biztosít. "Ez a technológia markánsan különbözik a Vasuta Zrt. mintaoltalmi védettséget élvező gyártósorától - írja a Fröccsművek. Sőt, szerintük Bubee által alkalmazott gyártósor és technológia időben is korábban került bevezetésre, mint a Vasutáéké.

Tibi atya fröccse. Forrás: Tibi atya Facebook-oldala

A Fröccsművek szerint Vasuta Gábor igénye megalapozatlan, a Tibi atya fröccsénél alkalmazott gyártási eljárás alapjaiban különbözik a szabadalmaztatott eljárástól, így a társaság nem sértett jogot.

Ezek után a Privátbankár.hu kérdésére, miszerint megindította vagy tervezi megindítani a beígért pert a Fővárosi Törvényszék előtt, Vasuta Gábor azt válaszolta: "igen, a kellő jogi lépéseket megtettem a Fröccsművek Kft. irányába".

Majdnem közösen futottak neki - mindenki máshogy emlékszik, hol futottak zátonyra

A Vasuta Zrt. tájékoztatása szerint egyébként a Humbák Művek Kft. (a Tibi atya érdekeltségek mögött álló cég - bár a Tibi atya-fröccsöt a Fröccsművek Kft. teríti) és a Vasuta Zrt. 2017 augusztusában egy együttműködésről szóló nyilatkozatot írt alá, amely egy lehetséges együttműködésről szólt a Vasuta Palackozott Fröccs termékek Tibi atya nevével ellátott közös brandingeléséről, értékesítéséről. Ez az együttműködés 2017 decemberéig tartott. A közös üzemeltetésről szóló szándéknyilatkozatot és a végleges szerződést azonban nem írták alá, mivel a Vasuta Zrt.-től nem fogadták el a termék után kért licensz díjat – állítja a Vasuta Zrt.

Tibi atya cége szerint viszont a Vasuta Zrt. és a Humbák Művek között azért nem jött létre az együttműködés, mert a Vasuta Zrt ragaszkodott az erősen környezetszennyező PET palackos kiszereléshez, valamint az általa a fröccsben használt borhoz is, melynek minősége nem felelt meg a Humbák Művek elvárásainak - írják.

A Vasuta Zrt-vel történt kapcsolatfelvétel alatt a Vasuta Zrt nem adott át semmilyen technológiát, szabadalmat és semmilyen gyártásra vonatkozó egyéb információt - állítja a Humbák Művek. A fröccsöt állítólag máshogy készítik Tibi atyáék, mint Vasutáék; a pontos eljárás a know-how része, így üzleti titoknak minősül, de szignifikánsan eltér a Vasuta szabadalmi oltalmától - a termékek esetében a bor minősége, a bor-szóda arány, az alkalmazott szén dioxid mennyisége és a kiszerelés is különbözik, írta megkeresésünkre a Humbák Művek.

Hogy kinek van igaza, azt talán csak a bíróság tudja eldönteni - a két cég álláspontja igencsak eltér egymástól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG