Teljes fordulat: Amerika még segítené is Észak-Korea gazdaságát

2018. május 12., 10:55

Nagyot változott a hozzáállás a szankcióktól a gazdasági segítségig, igaz, hogy a feltétel az, hogy Észak-Korea leszerelje nukleáris fegyvereit. Észak-koreai békeoffenzíva, amerikai mosolydiplomácia, mindez fél évvel egymás nukleáris fenyegetése után. Vajon melyik fél hogy fog kijönni ebből a helyzetből?

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok még segítené is Észak-Koreát, ha az leszerelné nukleáris fegyvereit. Pompeo ezt a dél-koreai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón közölte egy nappal azután, hogy Phenjanból magával hozott három amerikai foglyot.

Pompeo szerint a cél a teljes és ellenőrizhető, bizonyítható nukleáris leszerelés, és hozzátette, hogy előremutató megbeszéléseket folytatott magával Kim Dzsongunnal.

Donald Trump amerikai elnök és Kin Dzsongun a tervek szerint Szingapúrban fognak találkozni, a tét az, hogy Amerika valóban eléri-e a nukleáris leszerelést, és ha igen, mit nyújtanak cserébe a nagyhatalmak Észak-Koreának (garantálják-e a meg nem támadását), vagy csak annyi történik, hogy a nagy békeoffenzíva során Kim találkozik a világ legfontosabb vezetőivel, ezzel elismertetve legitimitását, majd a leszerelés elhúzódik, esetleg elmarad.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék

Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék

Pénteken nagyot estek az amerikai tőzsdék, ma követi őket Ázsia és Európa is, de itthon szinte meg sem rezdülnek az árfolyamok, egyedül a Richter gyengélkedik. Esnek a kriptodevizák is, és az olajárat is alig hatotta meg a kitermelés-csökkentés.