Teljes fordulat: Amerika még segítené is Észak-Korea gazdaságát

2018. május 12., 10:55

Nagyot változott a hozzáállás a szankcióktól a gazdasági segítségig, igaz, hogy a feltétel az, hogy Észak-Korea leszerelje nukleáris fegyvereit. Észak-koreai békeoffenzíva, amerikai mosolydiplomácia, mindez fél évvel egymás nukleáris fenyegetése után. Vajon melyik fél hogy fog kijönni ebből a helyzetből?

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok még segítené is Észak-Koreát, ha az leszerelné nukleáris fegyvereit. Pompeo ezt a dél-koreai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón közölte egy nappal azután, hogy Phenjanból magával hozott három amerikai foglyot.

Pompeo szerint a cél a teljes és ellenőrizhető, bizonyítható nukleáris leszerelés, és hozzátette, hogy előremutató megbeszéléseket folytatott magával Kim Dzsongunnal.

Donald Trump amerikai elnök és Kin Dzsongun a tervek szerint Szingapúrban fognak találkozni, a tét az, hogy Amerika valóban eléri-e a nukleáris leszerelést, és ha igen, mit nyújtanak cserébe a nagyhatalmak Észak-Koreának (garantálják-e a meg nem támadását), vagy csak annyi történik, hogy a nagy békeoffenzíva során Kim találkozik a világ legfontosabb vezetőivel, ezzel elismertetve legitimitását, majd a leszerelés elhúzódik, esetleg elmarad.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Ráér, közölte Donald Trump Észak-Korea nukleáris leszerelését illetően. Semmi sietség, semmi kapkodás, határidő nincs. Mit szól vajon ehhez Japán, Dél-Korea, sőt Guam és Hawaii, ahol már polgári védelmi gyakorlat, sőt téves atomháborús riasztás is volt már? És ha Kim rezsimjéval ilyen elnéző az elnök, Iránnal miért nem az?