1p
Az azonnal hatályba lépő parlamenti döntés nyomán, 1200 magyar vállalkozónak legkésőbb hétfőig negyvenezer embert kell elküldenie az állásából - mondja a Magyar Szerencsejáték Szövetség.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség keményen fogalmaz, amikor azt állítja, hogy az Országgyűlés döntése nyomán a nyerőgépipar dolgozói számára megkérdőjeleződött a jogállamiság Magyarországon. A testület elnöke szerint a Parlament kormánypárti képviselői a nyerőgépek betiltása mellett megszavazták, hogy negyvenezer munkavállaló lesz napok alatt munkanélküli, és mintegy kétszázezer családtag megélhetése került veszélybe.

A szövetség szomorúan tapasztalja, hogy a magyar kormány "homályos érveléssel", egyetlen tollvonással szüntet meg egy ágazatot, holott a nyerőgépiparág 21 évig volt komoly pillére a magyar gazdaságnak, hiszen évente 70 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. Ebben a gazdasági és pénzügyi helyzetben nehezen magyarázható a kormányzati lépést, hiszen a szövetség szerint az online szerencsejáték megadóztatása ezt a kieső tételt nem fogja pótolja.

Érthetetlennek tartják az indoklás nélkül hozott döntést, hiszen nincs egy hónapja, hogy a nemzetgazdasági tárca bizakodó hangú közleményből kiderült: a következő hónapokban új alapokra helyezve felpöröghet a piac, elindulhat a szerveralapú pénznyerőautomata-üzemeltetés, aminek minden jogszabályi háttere adott volt.

Most azonban nemzetbiztonsági kockázatot, maffiózókat emlegetnek, holott a legszigorúbban szabályozott és ellenőrzött iparágról van szó. A NAV (korábban az APEH) Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya évente átlagosan 15 ezer ellenőrzést végzett a pénznyerő automata szektorban és az összes ellenőrzésnek csupán 3 ezrelékében találtak törvénysértést. Ez az adat pedig bármely ágazatnak a becsületére válna.

Felmerül a kérdés, hogy miért hoztak tavaly novemberben törvényt az új típusú üzemeltetési formáról, emelték ötszörösére a játékadót, és adták ki júniusban a jogszabály végrehajtási rendeletét, befektetésre biztatva mindenkit. Miért nem lehetett már akkor meghozni a mostani döntést, még azelőtt, hogy a vállalkozók beleugrottak volna a fejlesztési beruházásokba, amelyek soha nem térülnek meg. A Szerencsejáték Szövetség felteszi a kérdést, hogy ha a Fidesz krédójával ellentétes a szerencsejáték, akkor az online szerencsejáték, amelyet több országban betiltottak, miért nem az.

Az Országgyűlés döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben.

Kárigényt akar bejelenteni a szerverüzemeltető

A WEBGAM Központi Játékszerver tulajdonosa a WSG Kft. megvizsgálja kárigénye bejelentésének lehetőségét, miután a pénznyerő automaták üzemeltetésének betiltásával több ezer fejlesztői munkaóra, a szerver-fejlesztők több milliárdos forintos befektetése és a beszállítók füstbe ment megrendelései vesztek oda. A cég vezetője az európai jogállami rendszerben példátlannak nevezte, hogy a parlament keddi döntésével megszüntette a játéktermeket, az e-kaszinókat és megtiltotta a játék automaták üzemeltetését.

Mint mondta: cége - abban a hitben, hogy a jogállamiság alapkövetelményeként alapozhat a jogbiztonságra és a kiszámíthatóságra, valamint a törvényhozás által meghozott jogszabályra, majd a kormány által kidolgozott végrehajtási rendeletre - megcsinálta a fejlesztéseket, auditáltatta rendszerét és szabályszerűen beadta központi szerver üzemeltetői kérelmét a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. A tárca pár nappal a WSG Kft. engedélykérelmének befogadása után közölte, hogy a játékadó- bevételek gyors beszedése érdekében a törvényes kereteken belül sürgősen elbírálja a kérelmet, sőt kijelentették: a következő hónapokban új alapokon elindulhat a szerver alapú pénznyerőautomata-üzemeltetés.

Érthetetlennek nevezte a cégvezető, hogy tegnap reggel még minden jogszabályi háttere adott volt, hogy megbízható központi szerencsejáték szerver szolgáltatóként lépjenek piacra magyar fejlesztésű rendszerünkkel, mára viszont a cég sorsa már meg is pecsételődött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG