Hirdetés
Hirdetés

A legkisebb is számít, avagy kivel barátkozik Magyarország?

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 21., 14:38

A héten egy igen kis országgal, Palauval vette fel hazánk a diplomáciai kapcsolatot. Egy korábbi határozat szerint további hasonló országokkal is diplomáciai kapcsolatba fogunk kerülni. Melyek is ezek az országok, hol találhatók, kik közülük a legkisebbek, és mit lehet tudni az országról, mellyel most kapcsolatba léptünk?

A világon közel 200 teljesen függetlennek tekinthető ország van, lakosságszámot és területet tekintve igen szélsőséges eloszlásban. A két legnagyobb népességű országban, Indiában és Kínában egyaránt közel 1,4 milliárd ember lakik, ami a Föld lakosságának 18 százaléka, így a két ország együtt az emberiség több mint egyharmadát adja, miközben a legkisebb ország mindössze 10 ezer lakost számlál.

Legnagyobbak és legkisebbek

Területileg is nagy a szóródás: Oroszország a legnagyobb 17 millió négyzetkilométerrel, Nauru a legkisebb 21 négyzetkilométerrel, így a legnagyobb országba a legkisebb 850 ezerszer férne bele. Persze van ennél szélsőségesebb adat is: Vatikán még fél négyzetkilométert sem tesz ki és Monaco is csak 2 négyzetkilométer, de megpróbáltuk a kört azokra az államokra szűkíteni, amelyek a gyakorlatban is országnak tekinthetők, nem apró városállamok.

Hirdetés

A két legkisebb igazi ország így egy-egy sziget, illetve szigetcsoport a Csendes-óceánban: egyrészt Nauru, amely 9500 lakost számlál, másrészt Tuvalu, közel 11 ezer lakossal, és 26 négyzetkilométeres területtel. Lakosságszámra következik is legújabb barátunk, Palau 18 ezer lakossal, viszont itt a terület már kissé nagyobb, majdnem el is éri Budapestét: 459 négyzetkilométer. Ezek a különálló, minden más szárazföldtől messze fekvő területek érthető, hogy önálló országként üzemelnek ilyen kis lakosságszámmal is, hisz egyébként csak egy távoli ország részei lehetnének.

Gyarmat vagy független?

Utóbbira van is bőven példa: sok kisebb sziget vagy szigetcsoport úgy döntött, hogy nem rázza le a gyarmati uralmat, egyszerűbb neki egy nagyobb ország védőernyője alatt maradni, mint az önálló létet megpróbálni. Ennek tipikus példája Tahiti, amely megmaradt francia tengerentúli megyének, de számtalan brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi terület is található a Csendes-óceánon, de hasonló terület a Karib-térség is, ahol sok sziget van, egy részük gyarmat maradt, mások önálló államok, mint Barbados vagy Grenada. Az Indiai-óceán térségéből a Maldív-szigeteket említhetjük, Budapesténél kisebb összterülettel, igen zsúfolt fővárossal.

Az új barát

De mit is tudunk ezekről az országokról? Nézzük meg Palaut, a diplomáciai kapcsolatfelvétel okán. Elnöki köztársaság, kétkamarás parlamentje van, gazdasága a turizmusra, halászatra és kisebb mértékben a mezőgazdaságra épül, de van egy bökkenő: ezen kívül segélyekből is élnek. Ráadásul nincs önálló valuta, a dollárt használják, mindemellett az ország része egy társulásnak, amelyben Palaun kívül az Egyesült Államok, a Marsall-szigetek és Mikronézia vesznek még részt. A társulás olyan erős kapcsolatot, pontosabban amerikai függést jelent, hogy ez alapján de facto nem is tekinthetjük 100 százalékosan önállónak az országot.

Az országban, pontosabban annak 340 szigetén örök nyár uralkodik, 31 fokos maximum, 24 fokos minimum és 27-28 fokos napi középhőmérséklettel, és ez az év folyamán alig változik. Eső jut bőven: 3500 milliméter egy évben, a miénk bő ötszöröse, de azért a nap is süt bőségesen: évi 2400 órát. Ez úgy jön össze, ahogy általában az egyenlítőn: délelőtt egy jó kis napsütés, aztán felszáll a párás, felmelegedett levegő, akkor egy jó alapos felhőszakadás, majd délután folytatódik a napsütés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?