Fellegi Tamás

Fellegi Tamás cikkei

Makro / Külgazdaság A forint zuhanásának kellemetlen következménye 
Fellegi Tamás | 2019. szeptember 22. 16:58
A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.
Részvény / Deviza / Áru Utolérheti a román átlagbér a magyart 5 éven belül 
Fellegi Tamás | 2019. augusztus 4. 11:11
A román és a magyar bérek kérdése nemrég reflektorfénybe került, akkor a minimálbérnél tűnt fel, hogy a román lemaradás már nem nagy. Ami azonban fontosabb, hogy mi történik az átlagkeresetekkel: a román emelkedés nagyobb ütemű, mint a hazai. Ha ez nem változik pár éven belül, bekövetkezik a szomszédi felzárkózás.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon gyenge a forint, mi történt? 
Fellegi Tamás | 2019. július 28. 11:30
Immár hetek óta gyenge a forint, és valahányszor megpróbál erőre kapni, kudarcba fullad a kísérlet, és mindig újabb gyengülés következik. Ami igazán aggasztó, hogy mindez a tavaly elért örökös mélypont közelében történik, miközben elvileg semmi nem indokolja a folyamatot.
Makro / Külgazdaság Merkel a Hitler elleni sikertelen merénylet évfordulóján üzent 
Fellegi Tamás | 2019. július 20. 17:40
A német kancellár a gróf Stauffenberg és társai által Adolf Hitler elleni sikertelen merénylet 75. évfordulójáról emlékezett meg, hangsúlyozva, hogy Németországban a szélsőjobb elleni fellépést az ismert történelmi előzmények után minden eszközzel támogatni kell.
Részvény / Deviza / Áru Megmenekült a forint 
Fellegi Tamás | 2019. július 20. 16:25
Idény nyáron sincs jó formában a forint, ahogy tavaly ilyenkor sem volt. A héten megint kritikus szintekig gyengült a hazai fizetőeszköz, végül azonban megfordult, és két nap heves erősödés után kikerült a veszélyzónából.
Makro / Külgazdaság Irán lecsapott egy brit hajóra 
Fellegi Tamás | 2019. július 20. 09:44
Nem unatkozik a brit kormány mandátumának utolsó napjaiban: súlyos válságot kell kezelnie, miután Irán tegnap elfogott egy brit olajszállító hajót, válaszként arra, hogy két hete a brit haditengerészet állított meg egy iráni tankert Gibraltárnál. Az amerikai elnök nem örül, az ő Iránnal folytatott játszmáját megkeverte az incidens.
Makro / Külgazdaság Már nem Moldova Európa legszegényebb országa 
Fellegi Tamás | 2019. június 23. 20:09
Sokáig Albánia volt a kontinens utolsó helyezettje, aztán lassan hozzászokhattunk a gondolthoz, hogy helyét átvette Szovjetunió megszűnése után majdnem egy évtizedig zsugorodó gazdaságú Moldova. Most azonban egy másik, ráadásul nagy szovjet utódállam még jobban elszegényedett: szomszédunk, Ukrajna lett a sereghajtó.
Makro / Külgazdaság Miért fújta le Trump az Irán elleni támadást? 
Fellegi Tamás | 2019. június 22. 17:03
Az elmúlt napokban kiteljesedett az Egyesült államok és Irán közti háborús pókerjátszma: a perzsa állam pilóta nélküle amerikai kémrepülőt lőtt le, mire az amerikai elnök támadást rendelt el iráni katonai célpontok ellen, de menet közben lefújta az akciót. Azóta hangsúlyozza, hogy nem akar háborút, de páratlan pusztítással fenyeget, ha mégis bekövetkezne.
Részvény / Deviza / Áru Döntésre készül a jegybankok jegybankja: öt lehetséges kimenetel 
Fellegi Tamás | 2019. április 30. 11:03
Sosem volt még olyan, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése szinte bármi lehet, mivel nem tudni, mennyi a saját megfontolás, és mennyi az elnöki elvárás szerepe a döntésben. A tőzsdék mindenesetre történelmi csúcson várják a kétnapos ülést.
Makro / Külgazdaság Rés a vasfüggönyön: hogyan jut Kim Dzsongun luxus limuzinokhoz? 
Fellegi Tamás | 2019. április 29. 20:25
Észak-Korea vezére immár többször használt külföldi útjain mindennel felszerelt luxus Mercedes limókat, amelyeket páncélvonatán szállít a helyszínre. A gyártó Daimler nem érti, hogyan juthatott hozzájuk, amikor a szankciók kiterjednek ezekre a járművekre. Kim pedig büszkén feszít, miután sikerült kijátszania az ENSZ-szankciókat
Részvény / Deviza / Áru Emelkedik az olajár, gyengül a forint, mi várható? 
Fellegi Tamás | 2019. április 25. 13:29
Rekorddöntések után ma nagy cégek negyedéves jelentései fogják meghatározni az amerikai kereskedést, miközben Kínában nagyot esett a tőzsde.
Makro / Külgazdaság Több mint 100 nyelven kell cenzúrázni a Facebookot 
Fellegi Tamás | 2019. április 23. 20:20
Miután a Facebook lassan kiterjed a világ minden szegletébe, és az összes létező nyelven kommunikálnak rajta, a cég nincs könnyű helyzetben, amikor mindenhol oda kell figyelnie, hogy a gyűlöletbeszédet és egyéb nemkívánatos tartalmat kontrollálja, ráadásul úgy, hogy ne tűnjön zavaró cenzornak.
Részvény / Deviza / Áru Fogy a török devizatartalék – kerüljük a lírát! 
Fellegi Tamás | 2019. április 23. 06:07
Évekig nagy divat volt török lírát venni hatalmas kamata miatt, de az árfolyamgyengülés nagyobb volt, mint a kamat, így a befektetők ráfáztak. Most még vonzóbb a kamat, egy darabig stabil is volt a líra, de most úgy, a jegybanki devizatartalék rovására védték az árfolyamát. Ez könnyen összeomláshoz vezethet, veszélyes a líraspekuláció.
Állampapír / Kötvény Összeomlottak az államkötvényhozamok 
Fellegi Tamás | 2019. április 19. 11:41
Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a Samsung részvényesei: törnek a telefonok 
Fellegi Tamás | 2019. április 18. 18:08
3 százalékot estek a Samsung részvényei azt követően, hogy a még forgalomba sem került hajlítható telefonokkal problémák adódtak.
Részvény / Deviza / Áru Emelkednek a kötvényhozamok, a görög azonban a magyar szintre csökkent 
Fellegi Tamás | 2019. április 18. 06:06
Érdekes folyamatok játszódnak le az államkötvények piacán mind Európában, mind Amerikában. A túl mélyre süllyedt hozamok most megemelkedtek, azonban a görögök közben olyan szépen helyrejöttek, hogy pont ugyanannyiért finanszírozhatják magukat 10 évre, mint mi. Hittük volna?
Részvény / Deviza / Áru Venezuela nyakoncsapta az aranyárat 
Fellegi Tamás | 2019. április 16. 18:22
Hirtelen zuhanni kezdett ma az aranyár, egyrészt, miután kiderült, hogy Venezuela eladott aranytartalékaiból.
Részvény / Deviza / Áru Míg a forint magához tért, zuhan a líra, recesszióban a török gazdaság 
Fellegi Tamás | 2019. április 15. 19:56
Nem értek véget a török gazdaság megpróbáltatásai, de ez nem is csoda, mivel olyan mértékben hagyták felborulni a makrogazdasági egyensúlyt, hogy ez csak hosszú idő alatt és fájdalmas lépésekkel hozható helyre.
Részvény / Deviza / Áru Tartósan gyenge maradhat a forint 
Fellegi Tamás | 2019. április 15. 06:07
Az elmúlt hónapokban volt egy heves forinterősödés, ami felélesztette a reményt, hogy az árfolyam visszatér a korábban évekig érvényes sávba, ahonnan tavaly nyár elején zuhant ki. A remény elszállóban, túl sok tényező szól az erősödés ellen, ugyanakkor a tartós gyengülés sem következhet be, hisz akkor összeomlik az önfinanszírozási program.
Ingatlan 5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal? 
Fellegi Tamás | 2019. április 13. 20:01
Az utóbbi időben gyorsan emelkednek a lakosság által elérhető kockázatmentes hozamok az állampapírok emelkedő kamatának köszönhetően, immár lényegében elértük az 5 százalékot. Ez már lassan versenyképes lesz az ingatlankiadással elérhető hozammal, lehet hogy emiatt fog kipukkadni az ingatlanpiaci lufi?
Makro / Külgazdaság Nő egy újabb brit népszavazás esélye 
Fellegi Tamás | 2019. április 13. 14:51
Az Egyesült Királyág kapott újabb fél év haladékot, most sokan gondolkoznak azon, hogy lehet azt is időt ésszerűen felhasználni, és többé-kevésbé megnyugtató megoldást találni a brit EU-tagság megszűnésével járó káoszra. Miután sokan más kiutat nem látnak, a népre bíznák azt a döntést, amire a brit parlament képtelen.
Makro / Külgazdaság Új párttal indul a brit fenegyerek, retteghet a miniszterelnök 
Fellegi Tamás | 2019. április 13. 09:50
Három éve úgy tűnt, hogy leáldozik a szélsőséges, az Egyesült Királyság „függetlenségéért” küzdő Nigel Farage csillaga, hisz a brit EU-kilépésről szóló népszavazással nem várt módon elérte célját, nem maradt munkája. Most azonban váratlan lehetőség tárult elé: Theresa May bizonytalankodása miatt tarolhat a rogyadozó brit politikai rendszerben.
Részvény / Deviza / Áru Megugrottak az európai kötvényhozamok, erősödött a forint 
Fellegi Tamás | 2019. április 12. 19:19
Újra pozitív a 10 éves német kötvényhozam, új csúcson az OTP és a BUX, a Mol is emelkedett, a Telekom és a Richter esett. Csúcshoz közelítenek az amerikai tőzsdék.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt az OTP, zuhan az aranyár 
Fellegi Tamás | 2019. április 11. 18:59
Nagy emelkedéssel új örökös csúcsra ért az OTP, magával húzva a BUX-ot is. A Richter is jól teljesített, nem úgy a Waberer’s. 1300 dollár alá esett az arany.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt az olajár, magához tért a forint 
Fellegi Tamás | 2019. április 10. 20:45
Egy nap pihenőt tartott az olajár az emelkedésben, de ma annál nagyobbat ugrott, így újabb fél éves csúcsra került. A forint a tegnapi ijedelem után visszaerősödött az inflációs jelentés előtti szintre, a piac megnyugodott. Emelkedett az OTP és a Telekom, mérsékelten esett a Richter, nagyot ment ismét az Est Media.
Makro / Külgazdaság A klímaváltozás akár 4 százalékos GDP visszaesést is okozhat 
Fellegi Tamás | 2019. április 10. 16:05
A befektetők, ezen belül a befektetési alapkezelők eddig nem sokat foglalkoztak a klímaváltozásból adódó szélsőséges időjárási események hatásaival, pedig egyes szektorokban ez most már megkerülhetetlen lesz a BlackRock amerikai befektetési alapkezelő tanulmánya szerint.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt az infláció, gyengül a forint 
Fellegi Tamás | 2019. április 9. 19:11
Megviselte a forint árfolyamát a délelőtt napvilágot látott, a vártnál magasabb inflációs adat. A tőzsdén nagyot emelkedett a Richter, kisebbet a Mol és az OTP.
Részvény / Deviza / Áru Drágul az olaj, erősödik a Mol 
Fellegi Tamás | 2019. április 8. 21:13
Az OTP ára ma csökkent, az egyesülés előtt álló Mészáros-részvényeké emelkedett. Veszik az Est Mediát, viszont mélypontjához közeledik a Waberer’s.
Makro / Külgazdaság Madárnak nézte a brit miniszterelnök saját ellenzékét és az EU-t – érik a kirúgás 
Fellegi Tamás | 2019. április 6. 07:30
Theresa May brit miniszterelnök úgy tűnik, teljesen elvesztette realitásérzékét, és gyakorlatilag randalírozásba kezdett, és miután nincs, aki megállítsa országában, a jövő heti EU-válságcsúcs rákényszerülhet, hogy lezárja a vele való tárgyalást, és teljes erejével a rendezetlen brit kizuhanásból adódó károk enyhítésére koncentráljon.
Részvény / Deviza / Áru Lefordult a forint, esik az arany és az olajár 
Fellegi Tamás | 2019. április 5. 11:17
A forint akár tartósan is gyenge maradhat az önfinanszírozási program miatt, nagy lesz az állami devizaigény. A részvénypiacokról ma levonultak a befektetők.
Részvény / Deviza / Áru Heves erősödésbe váltott a forint  
Fellegi Tamás | 2019. április 3. 12:45
A tegnapi fordulat utáni forinterősödés ma folytatódik, 320 alatt az eurónkénti ár. A tőzsdék szárnyalnak viágszerte, a BÉT azonban ma nem mozdul, igaz, ezt örökös csúcsán teszi. Ugyancsak csúcson az olajár.
Részvény / Deviza / Áru Féléves csúcson az olajár, örökös csúcson a BUX, fordult a forint 
Fellegi Tamás | 2019. április 2. 19:16
Hevesen emelkedtek az európai tőzsdék, a zárásban a BUX is belehúzott az OTP-nek és a Richternek köszönhetően. A forintot ma a jegybank alelnökének szavai is mozgathatták, délelőtti gyengülés után visszatért tegnapi szintjére. Az olajár csendesen kapaszkodik.
Makro / Külgazdaság Arab tavasz 2.0 – távozik a már alig élő elnök 
Fellegi Tamás | 2019. április 2. 13:10
A 8 évvel ezelőtti arab tavasz jó néhány arab országban kormányváltást hozott, de volt egy, ahol akkor nem volt elég nagy az elszántság a hatalmához mindenáron ragaszkodó elnök eltávolítására. Most Algériában is betelt a pohár, a súlyos beteg, de hatalmat elengedni nem akaró Bouteflika elnöknek áprilisban távoznia kell.
Részvény / Deviza / Áru Gyengül a forint, remek formában a Mol és az OTP 
Fellegi Tamás | 2019. április 1. 18:50
Nem tud magához térni a forint, közel két hete gyengül. A részvénypiacok ellenben remek formában, a reggeli kínai ralit Európa követte, majd Amerikában kerültek közel féléves csúcsra az indexek. A BÉT-en az OTP és a Mol ment sokat, de igazán nagyot a 4iG, a legújabb Mészáros-papír emelkedett.
Makro / Külgazdaság Megvan, miért omlott össze Trump és Kim Dzsongun találkozója 
Fellegi Tamás | 2019. április 1. 06:06
Úgy látszik, vállalhatatlan lett Donald Trump számára, hogy korábbi ősellenségével, Észak-Korea rettegett urával túlzottan baráti, sőt engedékeny lett. Gyorsan és nyersen jelezte a találkozón partnerének, hogy nincs kompromisszum, csak a teljes leszerelés. Nem volt tovább miről beszélni, félbe is szakadt a program.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint, már Franciaország is szinte ingyen finanszírozza magát 
Fellegi Tamás | 2019. március 29. 11:03
Nagyot emelkedett a sanghaji tőzsde, Európa is jó formában, itthon az OTP és a Mol emelkedik. Tovább esnek az európai kötvényhozamok.
Részvény / Deviza / Áru Élen a dumaszínházi humorista az ukrán elnökségért folyó versenyben 
Fellegi Tamás | 2019. március 29. 06:07
Ha van ország, ahol egyelőre semmilyen rendszer nem működött, akkor az Ukrajna, nem is meglepő, hogy a választók körében egy politikusi múlttal nem rendelkező parodista került az élre. Miután nem egyfordulós a választás, még azért minden kisülhet, minden az átszavazókon múlik.
Részvény / Deviza / Áru Nevet vált a Waberer’s, kritikus szinten a forint 
Fellegi Tamás | 2019. március 28. 11:29
Kiadós zuhanás után megpihent a forint egy nagy szinten, ha ennél érdemben gyengébb lenne, már visszaállna tavalyi második félévi szomorú, tartósan gyenge állapot. A Waberer’s névadója visszavonja a névhasználatot, a cégnek 3 éve van új nevet találni. Drágul az OTP, szárnyal az AKKO.
Részvény / Deviza / Áru Megint felszeletelhetik a legújabb Mészáros-részvényt 
Fellegi Tamás | 2019. március 28. 06:07
Úgy tűnik, megint feldarabolná részvényeit a 4iG, noha ezt tavaly októberben egyszer már megtette. Mikor és miért szokták ezt tenni a társaságok? Indokolt-e a 4iG esetében a lépés? A Mészáros-részvények körében újabban divat lett az idő előttinek tűnő feldarabolás, nem zárható ki az árfelhajtó szándék.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, egyre különösebb a német kötvényhozam 
Fellegi Tamás | 2019. március 27. 11:12
Tegnap szabadesésbe váltott a hazai valuta, újabb kritikus szinthez közeledik. A BÉT is gyengén nyitott, de az OTP magához tért, a Richter és a Telekom viszont lefelé tart. Az európai fejlett országok kötvényhozamai egyre csak mélyülnek, a német 10 éve hozam már érdemben negatív.
Makro / Külgazdaság Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve) 
Fellegi Tamás | 2019. március 26. 06:07
Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.
Részvény / Deviza / Áru Rettegést keltett az amerikai jegybank, még a forint is megadta magát 
Fellegi Tamás | 2019. március 25. 10:49
Pénteken nagyot estek az amerikai tőzsdék, ma már Ázsia is, de ami igazán lényeges: a német 10 éves államkötvény negatív hozammal forog, és a többi fejlett európai országé is a 0-hoz közelít. A BÉT jól bírja, a forint azonban nem, átjáróház lett a 315-ös eurónkénti szint.
Makro / Külgazdaság Trump felkavarta az állóvizet: a Krím orosz fennhatóságát is elismeri? 
Fellegi Tamás | 2019. március 25. 06:07
Donald Trump hirtelen elismerte a Golán-fennsík Izraelhez tartozását, 52 évvel azután, hogy azt Izrael elfoglalta. Nagyon elszakadt a nemzetközi gyakorlatban az egyes területek tényleges és elismert státusza, aminek megvan a morális alapja, csak éppen megoldás nincs a problémára. Legközelebb ki, mit ismer el?
Makro / Külgazdaság Három súlyos kihívással néz szembe Japán 
Fellegi Tamás | 2019. március 22. 16:00
Japán népessége elöregedőben, a születésszám alacsony, az ország most nyit a bevándorlók felé, akik eddig leginkább a környékbeli ázsiai országokból jöttek. A távol-keleti ország nem is olyan rég egyeduralkodó volt a térségben gazdaságilag, most viszont Kína átvette ezt a szerepet, amit a szigetország igen komoly kihívásnak tekint.
Részvény / Deviza / Áru Most ingyen finanszírozhatja adósságát a német állam, nagy maflást kapott a forint 
Fellegi Tamás | 2019. március 22. 11:04
Az európai kötvényhozamok tovább zuhannak, hirtelen esni kezdett a forint gyenge német és francia adatok hatására. Megvan a Richter-osztalék mértéke.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan az angol font, elhagyta magát a forint is 
Fellegi Tamás | 2019. március 21. 19:15
Kaotikus a brit EU-kilépési helyzet egy héttel a határidő előtt, így esésbe váltott a font. A forint hirtelen nagy zuhanás után elérte a fontos szintet, remélhetőleg nem gyengül tovább. Emelkednek az amerikai tőzsdék, van is nekik miért. Újabb csúcson az OTP, esett a Richter, kipukkadt a 4iG lufi, de fújnak helyette sok másikat.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlottak a kötvényhozamok, gyengül a forint 
Fellegi Tamás | 2019. március 21. 12:01
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap váratlanul lazára váltotta monetáris politikáját, így az amerikai kötvényhozamok meredek zuhanásba kezdtek, ma az európaiak is szakadnak.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP sokkal jobb, mint egy fejőstehén 
Fellegi Tamás | 2019. március 20. 15:21
Az OTP közgyűlési előterjesztéséből kiderült, hogy a társaság a tavalyival megegyező osztalékot fizetne részvényeseinek. Az osztalék szerepe most másodlagos, hisz a papír árfolyamának emelkedése jelenti az elsődleges profitot, és erre nem lehet panasz, miután örökös csúcsán a papír. Mindazonáltal intézményi befektetőknek vonzó az osztalékhozam is, hisz ők nem részesülnek a lakossági állampapírok magas kamatából.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG