BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 23. 06:07

Évekig nagy divat volt török lírát venni hatalmas kamata miatt, de az árfolyamgyengülés nagyobb volt, mint a kamat, így a befektetők ráfáztak. Most még vonzóbb a kamat, egy darabig stabil is volt a líra, de most úgy, a jegybanki devizatartalék rovására védték az árfolyamát. Ez könnyen összeomláshoz vezethet, veszélyes a líraspekuláció.

A török líra árfolyama március végén, a helyhatósági választások előtt heves árfolyam-ingadozásokat mutatott. A gyengülő lírát a jegybank állította talpra, de ez sokba kerülhetett: egy valuta erősítése a piaccal és a fundamentumokkal szemben mindig rengeteg tartalékdevizát (többnyire dollárt, eurót) igényel, és ezek vészes fogyásához vezethet. A jelek arra mutatnak, hogy ez a török jegybank esetében is így volt, mivel a kereskedelmi bankokhoz fordultak devizáért.

Veszélyes szint

A török jegybank adatai szerint a devizatartalék április elején 28,1 milliárd dollár volt, ami már önmagában kevésnek számít az ország külkereskedelméhez és devizaadósságához képest (a hazai devizatartalék hasonló nagyságrendű, miközben a török lakosság nyolcszorosa, a gazdaság ötszöröse a magyarnak). A Financial Times számítása szerint azonban még ez az adat sem a valóságot tükrözi, mivel március 25 után meredeken megnőtt a jegybank rövidlejáratú devizahitel felvétele a kereskedelmi bankoktól, swap ügyletek formájában. Ha ezek összegét levonjuk, 16 milliárd dollár marad.

A török jegybank válaszolt is a Financial Times felvetésére, és közölte, hogy a devizaswap ügyleteknek valóban hatása lehet a tartalékadatokra, de a könyvelési módszer teljesen összhangban van a nemzetközi normákkal. Az ügyleteket alaposabban megnézve azonban látszik, hogy a devizatartalék egy részével rövidtávú kötelezettség áll szemben, így mindazokat, akik ezt átlátják (többek között a komolyabb befektetők és hitelezők), ez egyáltalán nem nyugtatja meg, ők úgy számolják, hogy a devizatartalék szintje veszélyesen alacsony. Egy kedvezőtlenebb piaci fordulat esetén gyorsan elfogyhatnak és az ország fizetésképtelenné válhat.

Választások előtti tűzijáték

A folyamat úgy zajlott le, hogy március végén az addig ténylegesen 28 milliárd dollár körüli tartalék gyorsan zuhanni kezdett, ami aggasztani kezdte a piaci szereplőket, így líraeladásokban kezdtek, az árfolyam gyengült. A már 20 milliárd alatt járó devizatartalék aztán egyszer csak hirtelen növekedni kezdett, ugyanakkor a jegybank rövidlejáratú devizahitel felvétele is meredeken növekedni kezdett. Április 8-én már 13 milliárd dollár volt ez az adat, miközben január 1. és március 25. között sosem haladta meg a félmilliárdot a jegybanki adatok szerint.

Dollár/török líra

A swapok igénybevétele megerősíti azt a félelmet, hogy a jegybank a múlt havi választások előtt a líra erősítésére vetette be tartalékait, és ezt a grafikon is alátámasztja: miután a dollárral szemben 5,45-ről 5,80-ig változott az árfolyam, hirtelen visszaugrott 5,40-re. A hatás persze átmeneti volt: az árfolyam azóta újra a beavatkozás előtti szintre gyengült, a piaccal tartósan nem lehet szembemenni, és most már nem is lenne rá eszköz.

Mindenhogy kevés

A török jegybank közölte, hogy a szigorúan vett devizatartalék mellett a bruttó adatot is érdemes figyelembe venni, amely 77 milliárd dollár, de ez nem azonnal hozzáférhető összeg, és mind a nettó mind a bruttó adatot kevésnek tartják az elemzők egy olyan ország esetében, amelynek 177 milliárd dollár 12 hónapon belül lejáró adóssága van. A helyzetet fundamentálisan csak a fizetési mérleg többletessé válása (nettó devizabeáramlás) és az adósság csökkentése javíthatja. A líra további védelmére nincs több forrás.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél