Török líra
Részvény / Deviza / Áru Jön az OTP jelentése, akkumulátorgyár készül a tőzsdére 
Eidenpenz József | 2024. március 4. 12:29
A BUX ismét pluszban, főleg az OTP húzza, amelynek jelentését a héten ismerhetjük meg. A forint gyengécske, de stabil, megugrott viszont a török infláció. A bitcoin új két éves csúcsa 65 400 dollár körül van, már csak 5-6 százalékra áll a 2021-es rekordtól. Újabb tőzsdei bevezetést fontolgat a VW.
Makro / Külgazdaság Áttört a lélektani határ, történelmi mélypontra zuhant a török líra 
Privátbankár.hu | 2024. január 11. 10:31
Még sosem kellett ennyi lírát adni egy dollárért.
Részvény / Deviza / Áru Egy csokornyi sorsdöntő hír érkezhet, valutaválság fenyegeti a forintot? 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 25. 13:05
Nagyon várják a piacok Jerome Powell délutáni beszédét, hogy támpontokat kapjanak a kamatkilátásokról. A forintot a jövő keddi MNB-ülés is befolyásolhatja majd, de vezető politikusok is beszélnek. Egy bankház több európai devizát veszélyeztetettnek ítélt. Pilótajáték-e az új üdvöske?
Makro / Külgazdaság A brutális döntés sem segített: tovább szenved a török líra 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 25. 11:36
A török líra 2,8 százalékkal gyengült a dollárral szemben a péntek délelőtti kereskedésben. Csütörtökön a jegybank váratlanul nagy kamatemelésének hatására még erősödött az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Ismét 380 alatt az euró, újabb pofon a török lírának 
Eidenpenz József | 2023. július 21. 12:48
A forint nem véletlenül gyengült, a dolláresés megfordulása mellett a földgáz ára is megugrott. Az OTP húzza a BUX indexet, turbulenciák jöhetnek az amerikai tech-papíronál. Hideget is, meleget is kapott a kriptópiac, a bitcoin lenne a dollár egyik fedezete?
Részvény / Deviza / Áru Most aztán főhet a törökök feje 
Privátbankár.hu | 2023. július 18. 14:46
Kedden mintegy 2 százalékos gyengüléssel történelmi mélypontra került a török líra jegyzése a dollárral szemben azokra a piaci aggodalmakra, hogy a török jegybank csütörtökön a piac által vártnál szerényebb kamatemelésről dönthet.
Részvény / Deviza / Áru Nyolcadik napja emelkedik a BUX, stabil forint kell Magyarországnak? 
Eidenpenz József | 2023. július 18. 12:56
A BUX index kiemelkedően teljesít Európán belül, amiben nagy szerepe lehet a különadó-rendeletek módosításának. Napok óta új és új éves csúcsot ér el. A forint kissé gyengült, az elektromosautó-piacon dúl az árháború, szakad a török líra.
Személyes pénzügyek Nagyon rossz hírt kapott Orbán Viktor barátja 
Privátbankár.hu | 2023. június 23. 07:49
Erdogannak azzal kell szembesülnie, hogy a török líra történelmi mélypontra került a dollárral szemben.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP? 
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan megemelték az OTP célárát, bemutatják végre az új Apple-kütyüt 
Eidenpenz József | 2023. június 5. 12:22
A részvénypiacok keresik az irányt, a héten még jön egy sor makrogazdasági adat. A BUX viszont szépen emelkedik, az OTP és a Mol húzza. Az Apple közel egy évtizede nem látott jelentőségű terméket készül bemutatni. Még csak pletykálnak arról, hogy a világ egyik legsikeresebb játékéban megjelennek a blokklánc és a kriptovaluták elemei. Szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Óriási aranybánya-üzletet kötöttek, céláremelés jött az OTP-re 
Eidenpenz József | 2023. május 15. 12:37
Enyhe optimizmussal indul a hét, fontos tárgyalások folynak az amerikai adósságplafonról, valamivel magasabb lehet Európában a gazdasági növekedés. Tovább erősödik a forint, 369 alatt is járt az euró. A török eszközök veszítenek értékükből, óriási felvásárlás készül az aranybánya-szektorban.
Részvény / Deviza / Áru Holnap lehet igazán izgalmas a forint piaca, zuhan a használt Teslák ára 
Eidenpenz József | 2023. április 24. 12:29
A forint a reggeli gyengülés után magához tért, alig magasabb a péntek estinél az euró ára. A holnapi nap még izgalmasabb lehet, az MNB kamatdöntő ülése sok mindent elárulhat. Az elnök egyszámjegyű inflációt emleget, de a piac nem hisz neki. Sorban kapja az ütéseket az elektromos autók királya.
Részvény / Deviza / Áru Tízezer az OTP, 370 az euró, jó befektető lehet a mesterséges intelligenciából 
Eidenpenz József | 2023. április 18. 12:24
A tőzsdék ismét optimisták, pedig Németországból elég rossz gazdasági hangulatindex érkezett. A magyar eszközök felülteljesítők, különösen a forint erősödik, átmenetileg már benézett a 370-es szint alá is az euró. Jól szerepelt a mesterséges intelligencia a befektetési iparágban.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba? 
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Részvény / Deviza / Áru Háromhetes mélyponton a forint, fény az energiaalagút végén? 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 19. 12:25
Ma rossz a hangulat a részvénypiacokon és a forint is tovább esik, három hete nem látott mélypontra süllyedt az értéke. Bizonyára nem függetlenül attól, hogy a földgáz ára újabb és újabb rekordokat dönt a kontinensen. Vannak azonban jelek, hogy az energiakrízis javulni fog. Blokklánc- és játékbirodalmat épít egy ázsiai cég.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 200 dolláros olaj? Nagy zuhanás után stabilizálódik a forint 
Eidenpenz József | 2022. június 9. 11:51
A tőzsdéken rossz a hangulat, miközben az EKB-ra várnak, a BUX viszont tartja magát. A tegnapi nagy gyengülés után ma stagnál a forint. Óriásit ugrott az európai földgáz ára egy texasi kikötőben kitört tűz miatt. A török líra ismét mélyrepülésben, miután az unortodox elnök az évi 70 százalék inflációt minikamatokkal gyógyítaná.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a harmadikoltás–bika, jól megvédik a pénzt, amit elinfláltak 
Eidenpenz József | 2021. december 21. 12:24
Ha három oltás véd ellene, akkor talán nem okozhat nagy bajt az omikron sem. Részben ettől nyugodtak meg a tőzsdék, részben pedig azért, mert van még remény a Biden-csomag elfogadására. Elképesztő zuhanás után hatalmas felpattanás következett Törökországban, ahol a gyógyír ugyanúgy unortodox, mint ami a bajt okozta.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a nagy nap, a feszültség a tetőfokára hághat 
Eidenpenz József | 2021. december 15. 12:06
A tőzsdéken nagy az idegesség, a Fed ma esti döntéseire várnak. A forintot, amelyet szintén befolyásolhat az amerikai helyzet, csak átmenetileg tudta erősíteni az MNB tegnap, ma 369 az euró. Zűrök vannak Törökországban és Nagy-Britanniában, Elon Musk megint kutyázik.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t 
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Makro / Külgazdaság A líra zuhanása miatt már iPhone-t sem tudnak venni a törökök 
Litván Dániel | 2021. november 25. 14:03
Miután kedden 15 százalékot zuhant a török líra értéke, sok webshopban egyszerűen elérhetetlenné tették a nagyobb értékű elektronikai termékeket, mert a kereskedők nem tudnak lépést tartani a pénz elértéktelenedésével.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap 
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint 
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Hull a líra, mint a kő, 372-nél az euró/forint, és még az OPEC is visszavágni készül 
Eidenpenz József | 2021. november 23. 11:45
Újabb történelmi csúcsokra emelkedett az euró forintárfolyama, ma már 372-nél is járt. Igazán nagyot azonban a török líra zuhan, kilenc százalékot az euróval szemben. Az erős dollár és a durvuló járványhelyzet sem tesz jót a forintnak. Drágíthatja az olajat az OPEC kartell.
Részvény / Deviza / Áru Megint mélyrepülésben a török líra, fordult a forint is 
Eidenpenz József | 2021. június 2. 12:37
Enyhe optimizmus van az európai tőzsdéken, a BUX is emelkedni tud, ezúttal főleg a Mol miatt. A török lírát megint történelmi gödörbe küldte az elnök, a forint is gyengül a tegnapi csúcshoz képest. Kellemes meglepetést okozott a Zoom Video, Elon Musk pedig újra rángatja az egyik kriptodevizát.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlott az unortodox líra, jó vételnek tűnik az OTP 
Eidenpenz József | 2021. március 22. 11:53
A nyugat-európai tőzsdék keveset mozdulnak ma, a magyar és a lengyel index viszont felülteljesítő. Meglepően jól állja a török líra által okozott viharokat a forint, közben a török részvények euróban elvesztették értékük közel egyötödét. Az egyik brókercég vételre ajánlja az OTP-t, a legnagyobb német bank pedig hízelgően nyilatkozott a bitcoinról és a Tesláról.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol 
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást 
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Makro / Külgazdaság Joe Biden lökheti szakadékba a török lírát 
Káncz Csaba | 2020. november 9. 19:14
Biden elnökké választása miatt Ankara két ügyben is kemény szankciókkal szembesül. Az elhúzódó líraválság bármikor átcsaphat adósságválságba, és Erdogan neo-ottomán expanziójának előbb vége szakadhat, mint azt gondolta.
Részvény / Deviza / Áru Hullanak a fejek Törökországban, rosszul reagált a BUX a karanténra 
Eidenpenz József | 2020. november 9. 12:53
Ma is az amerikai választásnak örülnek a tőzsdék, a verseny lefutottnak tűnik. Európában másfél-két százalékkal nőnek az indexek, Amerikában is hasonló nyitás várható. A BUX viszont két százalékkal esik, valószínűleg nem függetlenül a bejelentett új szigorításoktól. Kissé gyengült a forint is. Stabilizálódott viszont a török líra a meglepetésszerű személycserék után.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla 
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik 
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Fogy a török devizatartalék – kerüljük a lírát! 
Fellegi Tamás | 2019. április 23. 06:07
Évekig nagy divat volt török lírát venni hatalmas kamata miatt, de az árfolyamgyengülés nagyobb volt, mint a kamat, így a befektetők ráfáztak. Most még vonzóbb a kamat, egy darabig stabil is volt a líra, de most úgy, a jegybanki devizatartalék rovására védték az árfolyamát. Ez könnyen összeomláshoz vezethet, veszélyes a líraspekuláció.
Részvény / Deviza / Áru Míg a forint magához tért, zuhan a líra, recesszióban a török gazdaság 
Fellegi Tamás | 2019. április 15. 19:56
Nem értek véget a török gazdaság megpróbáltatásai, de ez nem is csoda, mivel olyan mértékben hagyták felborulni a makrogazdasági egyensúlyt, hogy ez csak hosszú idő alatt és fájdalmas lépésekkel hozható helyre.
Részvény / Deviza / Áru Drágul az olaj, erősödik a Mol 
Fellegi Tamás | 2019. április 8. 21:13
Az OTP ára ma csökkent, az egyesülés előtt álló Mészáros-részvényeké emelkedett. Veszik az Est Mediát, viszont mélypontjához közeledik a Waberer’s.
Makro / Külgazdaság 26 százalékos minimálbéremelés - Törökországban 
Privátbankár.hu | 2018. december 25. 16:11
A török munkaügyi miniszter bejelentette a minimálbéremelést az év közepén gazdasági válsággal szembenéző, de mostanra azon nagyjából túljutó országban.
Részvény / Deviza / Áru Váratlan jegybanki irányváltás- szétkapkodták a részvényeket 
Fellegi Tamás | 2018. november 29. 11:12
Meglepő fordulatot lehetett észlelni tegnap a Fed elnökének beszédében, a befektetők úgy értékelték, hogy hamarabb véget érhet a kamatemelési ciklus, így aztán széttépték az amerikai részvénypiacot. Ázsia már nem volt ilyen lelkes, Európa is csak mérsékelten. Nálunk a Richter emelkedik, a forint erősödik. Ismét esik az olajár.
Részvény / Deviza / Áru Elszomorító évet zárhat a forint 
Fellegi Tamás | 2018. november 28. 11:19
A piacokon ma mintha megállt volna az élet, mozgás alig, viszont a török líra tovább erősödik, és ami viszont elég szomorú: a forint tartósan gyengélkedik. Elvileg pedig semmi oka rá, még a 10 éves magyar állampapírhozam is szépen csökkent az elmúlt hónapokban.
Részvény / Deviza / Áru Erősödik a török líra, esik az olajár 
Fellegi Tamás | 2018. november 27. 11:05
A török deviza piacán a korábbi nagy válság után konszolidáció mutatkozik, miközben a forint gyengül. Az olaj ára újra lefelé tart, a kriptodevizák is a mélyben. Amerikában felpattantak tegnap a részvénypiacok a nagy mélységből, itthon a Telekom erősödik, a Mol gyengül.
Részvény / Deviza / Áru Erősödik a török líra, zuhan Kína 
Fellegi Tamás | 2018. október 18. 11:14
Szárnyal a török fizetőeszköz, úgy tűnik, ledolgozza a zuhanás utolsó szakaszát. A kínai tőzsdék több éves mélypontra estek, itthon pedig felfüggesztették a Konzumot és az Opust, miután bejelentés történt a csoportnál: a két cég a tervek szerint egyesülni fog.
Részvény / Deviza / Áru Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket 
Fellegi Tamás | 2018. október 16. 19:01
Hirtelen minden szép és jó lett a világban a múlt heti összeomlás után: visszatértek az amerikai tőzsdeindexek a kritikus szintek fölé, és Európában is nagyot mentek a tőzsdeindexek. A nyertesek közt van a BUX, legtöbbet a Mol emelkedett a nagy papírok közül.
Részvény / Deviza / Áru Zuhannak a Mészáros-cégek, most a Vajna-részvény a kedvenc 
Fellegi Tamás | 2018. október 15. 11:25
Andy Vajna vásárolt bele a szellemcégbe, limittel emelkedik az árfolyam, míg az Opus, Konzum, Appeninn és 4iG esnek. Az amerikai tőzsdeindexek kritikus szinten álltak meg, Ázsia és Európa mínuszban. Nagyot erősödik a török líra, a forint is javul.
Részvény / Deviza / Áru Az égben az olajár, zuhan az argentin peso 
Fellegi Tamás | 2018. október 1. 11:35
Megvadult a Brent típusú olaj ára, már a 100 dollár sincs messze. Tovább zuhan az argentin valuta, a törököknél viszont stabilizáció mutatkozik. Ma a Tesla lesz izgalmas, pénteken összeomlott a papír, de most megegyezés született a cégvezér botrányában.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyal az OTP, zuhannak az olaszok, Elon Musk pedig vád alatt 
Fellegi Tamás | 2018. szeptember 28. 11:27
A Tesla vezére bűncselekményt követett el, még ha csak mérgében is. Rosszul áll az olasz költségvetés elfogadása, zuhan is a milánói tőzsdeindex. A BÉT-en ma az OTP megy nagyot, erősödik a török líra, csúcson az olajár.
Részvény / Deviza / Áru Eltűnt a forint múlt heti ereje 
Fellegi Tamás | 2018. szeptember 17. 11:08
Visszaesett a forint árfolyama a török kamatemelés előtti szintre, kitart viszont a cseh korona és a zloty ereje. A kínai tőzsdéknek nem tett jót a vámháború durvulásának híre. A hazai börzén az OTP és a Mol gyengélkedik, a Richter és a Telekom viszont emelkedik.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyakat adott a forintnak a török kamatemelés 
Fellegi Tamás | 2018. szeptember 14. 11:05
A török líra tegnapi megugrása mellett szépen erősödik a hazai valuta is tegnap óta, és a cseh korona is jó formában van. A részvénypiacok is emelkednek világszerte, a hazai börzén a Mol és a Telekom mennek nagyot.
Részvény / Deviza / Áru Nagy iPhone, nagy áremelkedés, szenvednek a magyar részvények 
Eidenpenz József | 2018. szeptember 13. 18:59
Amerikában nagyon jó, Európában vegyes a tőzsdék hangulata. A BUX alig tudott emelkedni, a lengyel társától is elmaradt, a forint viszont nagyot emelkedett. A törököknél csoda történt, nagyot emeltek a kamaton, a líra és a részvények egyszerre száguldanak. Az Apple új termékei hírére valósággal száguld.
Részvény / Deviza / Áru Erősödik a forint, felpattant a Tesla 
Fellegi Tamás | 2018. szeptember 11. 11:08
A múlt heti gyengülést immár teljesen ledolgozta a hazai valuta, elmúlt az argentin és török hatás. Felkeltette a befektetők figyelmét az egy hónap alatt 30 százalékot eső Tesla, tegnap 8 százalékot emelkedett. Esik a Mol, bár van honnan, nagyot ment múlt héten.
Makro / Külgazdaság Romokban Törökország, egekbe szöktek az árak 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 3. 13:08
Hihetetlen ütemben nőnek a fogyasztói árak, a piacok korrekciót várnak a török jegybanktól.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG