TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.

A tegnap esti mínuszos amerikai zárás után ma reggel süllyedéssel indultak az európai tőzsdék is, de nemsokára szerény pluszba mentek át. Hasonlóan viselkedtek az amerikai határidős mutatók is. A BUX bőven felülteljesítő 1,2 százalékos emelkedésével. Az OTP 2,5, a Mol egy, a Richter 0,4 százalékos emelkedést mutat, a Telekom kissé süllyed.

A forint a lengyel és a cseh fizetőeszközzel együtt kissé erősödik, az euró 360,90 forint. Gyengül a dollár, süllyednek a nemesfémek, és egy százalék feletti pluszban van a kőolaj.

Idegesek a líra miatt, Trump csapatokat von ki

Donald Trump csökkenti az Afganisztánban és Irakban állomásozó amerikai katonák számát, ami sokak szerint rossz hír, mert destabilizálhatja a térséget. A lépés valódi oka az lehet, hogy ez szerepelt négy évvel ezelőtti választási ígéretei között.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A devizapiacon feszült figyelemmel várják, mit lép holnap a török jegybank. Nemrég a zuhanórepülésben levő lírát az stabilizálta, hogy leváltották a jegybank elnökét, és lemondott a pénzügyminiszter. A piac azt várja, hogy drasztikusan, 10,25 százalékról 15 százalékra viszik fel az irányadó kamatot.

Lesz harmadik hullám is Magyarországon?

A harmadik hullám veszélye is fennáll, erre lehet következtetni abból, hogy a magyarok majdnem fele be sem akarja oltatni magát, sokan pedig bizonytalanok. Így a politikusok, közgazdászok talán hiába reménykednek abban, hogy az oltás gyorsan megállítja a járványt.

A magyarok túlnyomó része biztosan nem oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával, derült ki az Euronews kutatásából. Az Opinio által 1231 fős mintán végzett reprezentatív felmérés eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka adatná be magának az oltást, ha a vakcina elérhetővé válna. 47 százalék egyértelműen elutasította az oltás lehetőségét, 36 százalék pedig még nem döntötte el.

A magyarok egyébként mélységesen bizalmatlanok az orosz és a kínai oltóanyagokkal szemben, csak hét, illetve négy százalék mondta azt, hogy beadatná (csak az oltáspártiak közül).

(Lásd még: Meghosszabbíthatja a kormány a rendkívüli intézkedéseket február 8-ig.)

Mi ez a lecsorgás?

A tőzsdén a lecsorgás annak köszönhető, hogy látványosan romlik az amerikai járványhelyzet – írta reggel az Erste Befektetési Zrt.

Napok óta 150 ezer fölött van az új megbetegedések száma az USA-ban, és számos állam szigorító intézkedéseket vezetett be. Kalifornia, New Jersey, Philadelphia, Iowa, New York, Michigan, Washington, stb. mind különböző szigorítások mellett döntött a járvány megfékezése érdekében. Ráadásul mindezt a jövő hétvégi hálaadási ünnep előtt, amikor szinte minden amerikai felkerekedik, hogy meglátogassa szeretteit.

Az USA-ban közben engedélyezték az első otthon végezhető koronavírus-gyorstesztet.

Rossz hír az európai autóiparból

Az autópiac az EU-ban a mozgási korlátozások miatt újra nyomás alá került októberben. Ismét 7,8 százalékkal, alig 954 000-re csökkent az új gépjárművek regisztrációja, jelentette az ACEA európai gyártói szövetség Brüsszelből.

Írország és Románia kivételével az összes uniós piacon csökkenést regisztráltak. A mínusz az első tíz hónapban összesen majdnem 27 százalék volt. Októberig összesen nyolcmillió új járművet regisztráltak az EU-ban, ami 2,9 millió darabos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Spanyolországban volt a legerősebb mínusz, 36,8 százalék, követte Olaszország (30,9 százalék), Franciaország (26,9 százalék) és Németország (23,4 százalék).

Magyarországon októberben, 2019 októberéhez képest négy százalék volt a csökkenés. Az első tíz hónapban összesen pedig kereken húsz százalékkal csökkent az újautó-regisztrációk száma az egy évvel korábbihoz képest. Tehát az európai átlagnál jobb volt a helyzet.

Elektromos autó (Pixabay) Elektromos autó (Pixabay)

Merkel elektromos tőkeinjekciója

Eközben Németországban tovább növelik az elektromos autók támogatását.

Az elektromos autók számára adott eddigi ösztönzőket (“Kaufprämie”) meghosszabbítják 2025-ig. Új támogatások jönnek a tiszta üzemeltetésű teherautók számára. Több töltőállomás lesz. A szövetségi kormány összességében további milliárdokkal segíti az autóipart. Ez annak a virtuális autó-csúcstalálkozónak az eredménye, amely Merkel kancellár és az ipar képviselői között zajlott írja az N-Tv.de.

(Kapcsolódó cikkünk: Koronavírus: Németországban lassan, de javul a helyzet.)

Kínában csak harmadik a Tesla

Októberben viszont nyolc százalékkal nőtt viszont az autóeladások száma Kínában, ez 2,02 millió darabot jelent. Az értékesített elektromos autók száma duplázódott 144 ezer darabra. A Tesla csak a harmadik legnagyobb eladó volt 12 143 darabbal. Boris Johnson brit elnök pedig azt mondta, hogy az eddig tervezettnél öt évvel korábban, már 2030-tól megtiltanák a robbanómotoros autók forgalomba hozatalát Nagy-Britanniában.

Még mindig az autóiparban, este közzétette gyorsjelentését a Nio, a Tesla egyik legígéretesebb kínai versenytársa. Az eredmények az amúgy is felfokozott elemzői várakozások felett alakultak, a részvény a tőzsdén kívüli “pre-market” kereskedésben három százalékkal drágul.

Történelmi csúcs felé tart a bitcoin

A bitcoin ma is tovább száguldott, új több éves csúcsa 18 450 dollár, gyorsan közeledik a 2017 végén elért, 19 500 körüli történelmi maximumhoz. Pár hete még alig tízezer felett járt az árfolyam. Úgy tűnik, egyre többen fogadják el “digitális aranyként”, akárcsak portfóliójuk pici százaléka erejéig is. A korlátozott kínálat miatt azonban – a gyakorlatban csak néhány millió darab forog a piacon – viszont ez még újabb csillagászati magasságokba lökheti az árfolyamot. (A “digitális aranyról” tegnap itt írtunk: Egyre több jele van az új bitcoin-őrületnek.)

Az ether nagyjából a bitcoinnal párhuzamosan emelkedik, de a korábbi rekordjaitól még sokkal messzebb van. A bitcoin súlya a kriptodeviza-piacon belül (bitcoin dominnance) nőttön nő, 66,5 százalék. A kriptodevizák összessége tehát alulteljesít a nagy testvérhez képest. Igaz, a nyáron volt egy DeFi-láz (defi: decentralizált pénzügyek), amelyben új üdvöskék tűntek fel (pl. Chainlink).

A Google Pay és a Revolut

A Mastercard tegnap bejelentette, hogy “kártyakibocsátó partnereivel együttműködve” Ausztriában, Magyarországon, Hollandiában, Romániában és még több országban elérhetővé teszi a Google Pay szolgáltatást. A Revolut még aznap este hozzátette, hogy az ő kártyái is használhatók a rendszerben. A Revolut az idén számos fejlesztést hajtott végre nálunk is, lehet az alkalmazásban például aranyat, részvényeket, kriptodevizát vásárolni vagy biztosítást kötni.

A Deutsche Börse egy eurómilliárdos nagyságrendű üzletben megveszi a az ISS részvényesi tanácsadó társaságot.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél