Elektromos autó
Makro / Külgazdaság Megindult Európa ostroma: érkeznek az olcsóbb villanyautók 
Buksza blog | 2024. március 1. 15:01
Befutott a BYD új autószállító hajója egy németországi kikötőbe, ami világosan jelzi, hogy a kínai autógyártó már szegedi üzemének felépülése előtt meg akarja vetni a lábát az európai autópiacon.
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet 
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Lebukott Elon Musk, élő egyenesben hazudott a szemünkbe - a rozsdásodás a legkisebb baj a Cybertruckkal? 
Litván Dániel | 2024. február 27. 05:42
Az autóról készült leghíresebb videó nem azt mutatja, amit a Tesla-vezér állított. A Cybertruck drágább és kevesebbet megy el egy töltéssel, mint ígérték, ráadásul rozsdásodik és a havat sem annyira bírja. De nem is ezek a legnagyobb bajok vele a Tesla szempontjából.
Makro / Külgazdaság Megnyomta a vészcsengőt a Bosch  
Privátbankár.hu | 2023. december 23. 11:49
Magyarországon ugyan fejlesztéseket tervez a német Bosch, ám összességében nehéz időszakra számít a vállalat vezetése, ami a pénzügyi eredményeken is nyomot fog hagyni.
Vállalat Akkora pofáraesés várja Elon Muskot, hogy az egész Teslát is bedöntheti 
Litván Dániel | 2023. november 20. 19:01
Nagyon nagy szüksége lenne a Teslának egy új modellre és egy sztorira, amivel tovább lehetne építeni a márka imázsát. Ehhez képest nagyon úgy tűnik, a legújabb autójuk megfelelő fékrendszer nélkül száguld a PR-katasztrófa betonfala felé.
Makro / Külgazdaság Beindult az e-roller forradalom Olaszországban is 
Mester Nándor | 2023. október 14. 18:26
De jönnek fel az e-robogók, akárcsak a megosztva használt villanyautók és az e-biciklik is. A korszerűbb közlekedési eszközök, beleértve a közösségieket is, lecserélése elektromosra azonban elég lassan halad a középső és déli országrészeken.
Makro / Külgazdaság Elképesztő, amit Kína művel - mi lesz veled európai autóipar? 
Privátbankár.hu | 2023. október 14. 10:59
Letarolják a piacot a kínai modellek.
Vállalat Nem győzi átadni a sok villanyautót a Volkswagen 
Privátbankár.hu | 2023. október 13. 13:11
Nőttek a Volkswagen csoport járműkiszállításai szeptemberben, a harmadik negyedévben és az év eleje óta is, ezen belül az elektromos autók értékesítése jelentős nőtt a konszern honlapján pénteken publikált kimutatás alapján.
Makro / Külgazdaság Kitolták a dízeles és benzines autók forgalmazását a britek  
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 19:21
A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát.
Részvény / Deviza / Áru Autóháború várható Kínával, ingyenbitcoint kapnak a károsultak 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 20. 12:23
A tőzsdék egyelőre kivárnak, Európában szerény optimizmus látható a Fed ma esti kamatdöntése előtt. A forint alig mozdul, az olaj és a földgáz ára viszont lefelé indult el. Nagy mennyiségű lítiumot becsülnek az USA egyik lelőhelyén. Bitcoinban adakozik a legnagyobb kriptotőzsde, mégpedig közvetlenül a felhasználók zsebébe.
Makro / Külgazdaság Indul az EU kereskedelmi háborúja Kínával 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 17. 10:09
Az EU döntése a tisztességtelen kínai verseny azonosításáról hónapok óta készül, az európai autógyártók és országaik politikusai – elsősorban Franciaország és Németország – jelentős nyomására. A tét óriási, hiszen az iparág 13 millió embert foglalkoztat az EU-ban – ez a teljes munkaerő mintegy 7 százaléka. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína ebben a mutatóban is kilőtt 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:01
Az idén már több mint megduplázódott Kína exportja a teljesen elektromos autókat is megában foglaló „új energia” (NEV) járműkategóriából a kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a China Association of Automobile Manufacturers keddi jelentése alapján.
Részvény / Deviza / Áru 5 ok, amiért korai lenne temetni a német autógyárakat 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 8. 05:24
A német autóiparra vonatkozó előrejelzések mostanában eléggé borúlátóak voltak, most azonban meglepő fordulat látszik a hangulatban. A német gyártók rugalmasak, innovatívak, tőkeerősek – és stabil márkanévre tudnak alapozni, különösen a luxusmárkák terén. A tömegtermelésnél azonban más a helyzet. Védeni kell a piacot a kínaiaktól?
Tudomány-technika Már minden ötödik új autó elektromos meghajtású Németországban 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 4. 13:46
Júliusban nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, és ezen belül emelkedett a teljesen elektromos autók részaránya is a német szövetségi gépjármű-nyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt pénteki jelentése alapján.
Vásárló Nagy újítással támad az Aldi, örülhetnek az autósok 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 3. 11:43
Az Aldi a Shell-lel együttműködve új, 50 kWh teljesítményű Shell Recharge villanyautó-gyorstöltőket telepít 11 üzletébe az Egyesült Királyságban.
Részvény / Deviza / Áru Magyar munkahelyekbe kerülhet a német autógyárak nagy tévedése 
Eidenpenz József | 2023. július 30. 05:52
Nagyon komor képet fest a német autógyártók helyzetéről a sajtó, néhány év múlva 5-8 millió elektromos autó is érkezhet Kínából Európába, ami tíz nagy gyáregységet is feleslegessé tehet kontinensünkön. De a cégek nem adják fel, gőzerővel fejlesztenek, vegyes vállalatokat alapítanak.
Részvény / Deviza / Áru Fémárrobbanás várható? Hogy lesz így  elektromos az autónk? 
Eidenpenz József | 2023. július 24. 05:23
Egy jelentés szerint az energetikai átállást fémhiány nehezítheti, árrobbanást okozva, hacsak az igencsak lemaradt nyersanyagipari beruházások nem emelkednek. Vagy új technológiai eljárásokat nem találnak. Ám az ilyen előre bejelentett meglepetések többnyire el szoktak maradni.
Vállalat Letarolhatja a Toyota az elektromosautó-piacot 2027-től 
Privátbankár.hu | 2023. június 13. 08:53
Tíz perc alatt ezer kilométeres hatótáv? 2030-ra ilyen akkumulátorok lehetnek minden második Toyotában.
Vállalat Gigantikus akkumulátorgyárat épít a Volkswagen Kanadában 
Privátbankár.hu | 2023. április 22. 14:31
A kanadai kormány és a Volkswagen autógyártó pénteken megállapodott, hogy több mint 20 milliárd kanadai dollárt (5100 milliárd forint) fektet az Ontario tartománybeli St. Thomasban létesítendő gigaakkumulátorgyárba. Ez lesz az észak-amerikai ország elektromosautó-ellátási láncába valaha befektetett legnagyobb összeg.
Vállalat Nagyon mennek az elektromos BMW-k 
Privátbankár.hu | 2023. április 12. 08:05
Megduplázódott az értékesítés az elektromos autókból az első három hónapban.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók? 
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Makro / Külgazdaság Nagy átverés a nagy uniós bejelentés - nem dőlt el még a hagyományos autók sorsa 
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 15:22
Tényleg csak zéróemissziós autókat lehet majd árulni Európában 2035-től? Erről szól a most jóváhagyott rendelet, csak van egy kis bökkenő.
Tudomány-technika A hibrid autók sokkal jobban szennyeznek - trükközhetnek az adatokkal 
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 15:03
Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok.
Tudomány-technika Zöldebb-e az elektromos autó a hagyományos társainál? – Talán Norvégiában 
Tiszóczi Roland | 2023. január 22. 18:50
Az elektromos autók óriási előnye, hogy nem közvetlenül ott szennyeznek, ahol használják őket, azaz nem rontják annyira a városok levegőjét. Ha azonban a gyártás, a töltés és az elhasznált akkumulátorok feldolgozásának károsanyag-kibocsátását is számításba vesszük, úgy ismét a hagyományos autók felé billenhet a mérleg.
Részvény / Deviza / Áru A feldarabolás bejött a Teslának, de ennél sokkal több kellene 
Király Béla | 2022. augusztus 28. 19:04
A Tesla két éven belül másodszor darabolta fel a részvényeit, s ez előzetesen jelentős árfolyamnyereséget hozott a tulajdonosoknak. Ugyanakkor az akcióra adott nagyon optimista várakozásokat alá is kellene támasztani.
Vállalat A belső sávban villogta le a Teslát egy kínai autógyártó 
Litván Dániel | 2022. július 18. 18:02
Több autót szállított le a BYD, mint a Tesla az év első felében. Bár ettől a kínai cég még nem lett a világ első számú elektromosautó-gyártója, a trónfosztás közelebb lehet, mint gondolnánk.
Vállalat Céges villanyautót venne? Most nagyon olcsón megteheti 
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 10:24
A piaci kamat negyedét kell csak fizetni egy új konstrukcióban.
Részvény / Deviza / Áru Ronda világot hozott a tőzsdékre a háború réme, tovább brummogna a Lamborghini 
Eidenpenz József | 2022. február 14. 12:03
Méretes esés van Európában az orosz-ukrán feszültség miatt, de az USA-ban is mínuszos nyitás várható. A BUX valamivel kevésbé esik, de az euró 357 forintra drágult. A Lamborgini nem akar teljesen megválni a robbanómotortól. Az Ethereum-tranzakciók olcsósága nem biztos, hogy jó jel.
Vállalat Két éven belül minden Opel modellből lesz elektromos is 
Privátbankár.hu | 2022. február 11. 08:29
Az Opel elektromos autó hatótávolságának növelése érdekében jelentős akkumulátor-technológia fejlesztési beruházást hajt végre - jelentette be Uwe Hochgeschurtz, az Opel vezérigazgatója az Augsburger Allgemeine című lapnak adott pénteki interjúban.
Makro / Külgazdaság A klímaválságnak véget vetnének, de kell a lítium Chilében 
Bíró Vilma | 2022. február 9. 05:45
Egy klímavédelemmel foglalkozó tudósnő lesz az új chilei kormány környezetvédelmi minisztere. Csak az a kérdés, mit csinál a megoldhatatlannak tűnő kérdéssel: az elektromos autók vagy a flamingók virágkora következik?
Vásárló Már több mint 21 ezer tisztán elektromos autó fut a magyar utakon  
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 13:51
Tavaly 71 százalékkal nőtt az elektromos autók száma Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját 
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Az elektromos autók adóbevétel-kiesést okoznak Angliában 
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 15:03
Nagy adóbevétel-kiesést okoz a brit költségvetésnek az elkövetkező években az elektromos autók terjedése.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára 
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Két vállalat is túlszárnyalta a Teslát, persze hogy kínaiak 
Király Béla | 2021. október 12. 18:57
Abban ma már mindenki egyetért, hogy az elektromos autók jelenti a jövőt. Az viszont nagy kérdés, hogy ezen a piacon mely cégek lesznek a legnagyobbak. A tőzsdei értékítélet szerint egyértelműen a Tesla a favorit, ám a tradicionális autógyártók is jönnek fel. Arról nem beszélve, hogy van két kínai vállalat is, amelyek igen látványosan nőnek, egyes elemzők őket tartják a Tesla legnagyobb riválisainak.
Vásárló Itt a világ leggyorsabb töltője: negyed óra alatt bármilyen villanyautót feltölt 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:08
A mai napon az ABB piacra dobja innovatív all-in-one elektromosjármű-töltő berendezését, mely a társaság szerint a piac jelenleg leggyorsabb töltője.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás 
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Száguld a 4ig, az Opus, a Masterplast, remekelnek a kínai autógyártók 
Eidenpenz József | 2021. szeptember 7. 12:06
A tőzsdék emelkedése megállt, a forint is eseget, de a BUX-ot tovább húzza az OTP és több közepes nagyságú cég papírja. Soros megint nekiment Kínának, Salvador bevezette a bitcoint, elérte a 6000 milliárdot a MÁP Plusz állománya.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla 
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Vállalat Hat országban egységes fizetési megoldást vezet be az e-autó töltésre a Mol 
MTI | 2021. július 12. 11:05
Egyetlen platform használatával juthatnak el az e-autósok a cseh határtól az Adriára vagy a Fekete-tengerhez.
Vállalat Cégek is kaphatnak támogatást elektromos járművek vásárlására 
MTI | 2021. július 3. 11:17
A kormány újabb intézkedéssel ösztönzi a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak elérését, a közúti közlekedés zöldítését. Egy friss pályázati kiírásban már az egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is kérhetnek állami támogatást tisztán elektromos gépjárművek beszerzéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Elektromosautó-gyártó a pácban, félreértés volt a forint gyengülése mögött? 
Eidenpenz József | 2021. június 15. 11:34
Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás
Részvény / Deviza / Áru A redditesek az elektromosautó-részvényeknél támadnak, csalóka a Richter mai árfolyama 
Eidenpenz József | 2021. június 4. 12:16
Enyhe mínuszban vannak az európai tőzsdék, ami azonban délután nagyot is változhat a fontos amerikai foglalkoztatási adatok közzététele után. A BUX kisebb pluszban van, az OTP-re újabb célár-emelés érkezett. A GameStop-on edződött kisbefektetők a WorkHorse-t nézték ki maguknak, az AMC viszont visszazuhant. Nem akárki optimista a technológiai papírokra.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem! 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vállalat Elektromos autók: asztalhoz engedik Magyarországot, de nem adukat osztanak nekünk 
Király Béla | 2021. március 17. 05:47
Elképesztő versenyfutás indult meg az elektromos autók (EV) fejlesztésének terén, amelyben számos úttörő vállalkozás, mint a Tesla mellett a nagy hagyományokkal rendelkező járműgyártók is ott vannak. Az új szereplőkbe őrült összegeket pumpálnak, amelyek megtérülése a szakértők szerint nem kockázatmentes. A legnagyobb tortából vélhetőleg Magyarország nem sokat kap, de azért így sem járunk rosszul.
Vállalat Bevásárolta magát az Eurowag a Last Mile Solutionsbe 
Privátbankár.hu | 2021. február 18. 10:32
Előbbi a kereskedelmi szállítmányozási piac egyik vezető szereplője, utóbbi Európa leggyorsabban növekvő szolgáltatója az e-mobilitási platformok területén.
Részvény / Deviza / Áru A befektetőkre omlott a GameStop-kártyavár, az elektromos autók miatt száguld a platina 
Eidenpenz József | 2021. február 11. 12:13
Az európai tőzsdéken kicsi az emelkedés ma, Budapest és Varsó sokkal jobban teljesít. Az olaj emelkedése nyolc nap után leállt, a platina hat éves csúcsokon van. A GameStop-befekteték egy része csúnyán megégethette magát, az ár majdnem a botrány előtti szintre csúszott vissza. A Twitter is vehet bitcoint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG