TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hétfői rekordok után kedden enyhe visszaesés volt a tőzsdéken, amit részben a romló járványhelyzettel, részben az amerikaiak csökkent fogyasztási kedvével magyaráznak. Budapesten minimális plusz jött össze, amit a Mol ugrása okozott. A forint viszont nagyot gyengült, a 362 forintos szintet is érintette az euró. Száguld a bitcoin, jelent a Nio.

Csúnyán néz ki a járványhelyzet az Egyesült Államokban, erősen napirenden vannak ott is a különböző lezárások. Részben ezzel magyarázzák a tőzsdék mai megtorpanását, részben pedig a gyenge kiskereskedelmi adatokkal. Az USA kiskereskedelmi eladásai októberben csak 0,2 százalékkal nőttek, míg az elemzők 0,6 százalékot vártak.

Az S&P 500 index 0,2, a Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal esik, bár a Nasdaq 100 0,1százalékkal emelkedni tud. Európában vegyes volt a kép, Frankfurtban minimális esés volt, Párizsban 0,2 százalékos emelkedés, Londonban 0,9 százalék esés. (A Stoxx 600 index 0,2 százalékkal süllyedt.)

Szépen húzott a Mol

Itthon a BUX 0,2 százalékos pluszt hozott össze a végére, miután többször kisebb mínuszból pluszba, majd pluszból mínuszba lendült át. Főleg az OTP 1,6 százalékos süllyedése húzta vissza, miközben a Mol három százalékkal drágult, a Richter stagnált, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékkal emelkedett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint gyengült, az euró 2,7 forinttal feljebb ment, 361,4  0-re. De napközben érintette a 362 forintos szintet is. A lengyel zloty és a cseh korona is gyengült, de valamivel kevésbé. Ez egyébként az év nagy részében így volt, lásd grafikonunkat.

Grafikon: Az euró/forint, az euró/lengyel zloty (PLN) és az euró/cseh korona (CZK) árfolyam 2020-ban (Tradingview.com) Grafikon: Az euró/forint, az euró/lengyel zloty (PLN) és az euró/cseh korona (CZK) árfolyam 2020-ban (Tradingview.com)

Így cselekedett az MNB

A magyar jegybank mai ülésén nem változtatott a kamaton, de megemelte az NHP Hajrá! program keretösszegét, erről itt írtunk.

Nem változtatott a magyar jegybank a kanaton, nem is igazán volt rá oka, az infláció ugyanis lassulóban van. Érdemi változtatás a jövőben sem várható a kamatpolitikában írta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Segíteni próbál az EKB

Olcsó hiteleket ígér az EKB is – derül ki az Erste Befektetési Zrt. kommentárjából.

Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint a decemberi ülésen a jegybank kellő mértékű lazítást fog bejelenteni ahhoz, hogy biztosítsa az államok, a vállalatok és a lakosság számára is az olcsó hitel lehetőségét. Nyilatkozata több más európai jegybankárhoz hasonlóan a PEPP és a TLTRO programok kibővítésének irányába mutat.

Vége lesz végre a Brexitnek?

A Brexit-tárgyalások sokszor meghosszabbított végső határideje pedig várhatóan december 10-e lehet. Eddig megállapodásra kell jutni, hogy év végéig ratifikálni lehessen a jogszabályokat. A felek biztatóan nyilatkoztak a megegyezésről, ezért az angol font erősödött.

Sokat várnak a Nio-tól

Miközben a Tesla-részvényeseknek jó napjuk van, mert papírjuk december 21-én bekerül az S&P 500 indexbe, mások a potenciális kínai rivális, a Nio eredményeire várnak. Ezek kedden este, az amerikai tőzsdezárás után esedékesek.

Sok befektető úgy véli, hogy a Nio nagy növekedési potenciállal rendelkezik, egyesek a Tesla komoly versenytársának tartják. Az elemzők átlagosan arra számítanak, hogy a 2014-ben alapított sanghaji vállalat 653 millió dolláros árbevételt ér el a harmadik negyedévben. Ez lenyűgöző, 154 százalékos növekedést jelentene 2019 harmadik negyedévéhez képest. A veszteség 177 millió (részvényenként 0,17) dollár lehet, ami csak körülbelül fele lenne az előző év azonos időszakában elért mínusznak – írja a német Markteinblicke.de.

Itt az új bitcoin-őrület?

Ma a bitcoin árfolyama rövid időre átlépte a 17 ezer dollárt is, újabb, mintegy három éves csúcsot állítva fel. Öt százalékos ugrással 17 500 dollárnál jár. A befektetői érdeklődéssel párhuzamosan nő a sajtóhírek, sajtóközlemények és kommentárok száma a kriptodevizákkkal kapcsolatban. (Hasonlóan, ahogy a 2017 végi őrület, “hype” idején is történt.)

Bitcoin-emlékérme Bitcoin-emlékérme

Digitális arany?

Szabó Dávid, a Superposition (Hold Alapkezelő) és a CryptoPosition, az első magyar kriptodeviza-alap portfóliókezelője 2017-ben, 16 500 dolláros bitcoin-árfolyamnál fogadást kötött néhány kollégájával. Azt mondta, hogy öt éves távon a bitcoin túlteljesíti majd az aranyat. Még nem áll nyerésre, de bizakodó. Fogadását az alábbi feltételezésekre alapozta:

  • A digitális arany betöltetlen szerepére igény van a világban.
  • A bitcoin hamarosan jó eséllyel válhat globálisan elfogadott digitális arannyá.
  • Az állami hatóságok nem akarják, vagy nem tudják majd megakadályozni, hogy ez bekövetkezzen.

Kriptodeviza-alap csak szakembereknek

Az említett alap egyébként szakmai befektetőknek szól, korlátozott hozzáférésű. (Valamint 50 ezer euró a minimális vásárlás és legkorábban két év múlva lehet visszaváltani.)

A teljes nettó eszközértéke jelenleg 3,5 millió euró, ami az intézményi érdeklődésnek köszönhetően december 1-től 6 millió euróra fog növekedni. Az ez évi (YTD) hozam október 30-ig 37,8 százalék volt – tudtuk meg az alapkezelőnél.

Szabályozni kéne a kriptókat

A kriptovaluták átlátható szabályozására lesz szükség a Deloitte Zrt. közleménye szerint.

A gazdasági szakértők és „guruk” véleménye megoszlik a kriptovaluták értelméről és értékéről, de az utóbbi években több korábbi hangos kétkedő állt át az elfogadók, némely esetben egyenesen a rajongók táborába. Az OECD jelentése egy jól körülhatárolt és átlátható jogszabályi környezet kialakítását szorgalmazza a kriptovaluták adózásának kezeléséhez. A nemzetközi adózási standardok kidolgozásának semmiképpen sem egyoldalú megoldásokon, hanem szakértők bevonásával létrejött konszenzuson és lehetőleg globálisan egységes megoldáson kell alapulnia – mondta Reich András, a Deloitte Zrt. szenior menedzsere.

A kriptodeviza-szektorra vonatkozó szabályozási javaslat egyébként már az EU törvényhozói előtt is ott fekszik.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél