MNB
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyre és társaira nehéz döntés vár 
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 06:33
Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Részvény / Deviza / Áru Terjeszkednének a kínaiak, nagy napja lesz a forintnak 
Eidenpenz József | 2024. február 26. 12:19
A részvénypiacok kivárnak, fontos gyorsjelentések és inflációs adatok jönnek a héten. Nagy napja lesz a keddi a forintnak az MNB kamatdöntése miatt, hétfőn mindenesetre gyengül. Tülekednek a vevők a Credit Suisse kínai üzletágáért, megtámogatnák a Tesla-riválist, felülteljesítő az ether.
Részvény / Deviza / Áru Két dolog miatt gyengült a forint, magasabb áron kevesebb sör fogy 
Eidenpenz József | 2024. február 15. 12:26
Az euró már a 390 forintos határhoz közelít, ami két fontos tényezővel magyarázható. Az OTP húzza a BUX-ot, pénteken jelent a Mol. Dől a tőke a kötvényalapokba, magasabb áron a jelek szerint kevesebb sört isznak az emberek. Már kétbillió dollár van a kriptovalutákban.
Részvény / Deviza / Áru Ezért esett a forint már megint, 4999,9-nél állt meg az egyik legfontosabb indikátor 
Eidenpenz József | 2024. február 8. 12:17
A hatalmas mennyiségű vállalati jelentés többsége pozitív, ennek tulajdonítják, hogy az amerikai tőzsdék új csúcsra tudtak menni. Ma a BUX is szerény pluszban áll, a forint pedig konszolidálódik a tegnapi nagy esése után. Az MNB lehet a kriptószektor hazai felügyelője is, 34 éves csúcson a japán Nikkei 225.
Pénzügyi szektor Matolcsy Györgyék léptek, ezt nem teszik zsebre az érintettek 
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 10:58
A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálata nyomán összesen 25 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bankra a vállalatirányítás, hitelkockázat, értékvesztés, adatszolgáltatás, számvitel, illetve az IT-biztonság terén feltárt hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a bank megbízható működését, de kiküszöbölésük elengedhetetlen.
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen szanálta az MNB a forintot, de mit lép a Fed? 
Eidenpenz József | 2024. január 31. 12:14
Már második napja jelentősen erősödik a forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése nyomán, ám este az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése következik, ami újabb turbulenciákat is okozhat. Van-e élet az állampapírokon túl? Záporoznak az amerikai jelentések, egy nap alatt 31 százalékot zuhant egy egzotikus deviza.
Makro / Külgazdaság Megtört az összhang Matolcsy Györgyék csapatában 
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 16:12
Már nemcsak eltérő javaslatok születtek a végül 75 bázispontosra sikeredett kamatdöntés mértékére, hanem a szavazatok sem voltak egyhangúak.
Részvény / Deviza / Áru Kiszivárogtatás miatt gyengült a forint? Jó hír az OTP-nek 
Eidenpenz József | 2024. január 30. 12:09
A részvénypiacok enyhén optimisták, de az OTP nyomás alatt van. Pedig a bankoknak kedvező megállapodás született. Az euró/forint is tovább ostromolja a 390-es szintet, aminek egy kiszivárogtatás lehetett az oka. Veszik a kínai részvényeket a hedge fund-ok.
Vállalat Halott hitelezési piacon virágzik a hazai bankszektor 
Rácz Gergő | 2024. január 2. 15:52
A recesszió évében, visszaeső hitelezés mellett is hatalmas pénzeket tud behúzni a bankszektor. Hogy lehet ez, és hova vezet a remélhetőleg jóval pozitívabb ívet hozó 2024-es pálya?
Részvény / Deviza / Áru Az új évben is az állampapír lesz a sláger? 
Eidenpenz József | 2024. január 2. 05:41
Izgalmas két éven vannak túl a kötvénypiacok szereplői, és ma már szinte mindenki szereplő, mert a kötvény kikerülhetetlen befektetési eszköz lett. Bár a 2024-es év nyugalmasabb lehet, az infláció és a jegybanki kamatok függvényében azért érhet bennünket meglepetés. Az állam pedig mintha már nem keresné mindenáron a kisbefektetők kegyeit.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Nagy Márton gázt ad, Matolcsy György fékez 
Rácz Gergő | 2024. január 1. 10:08
A 2023-as év arról szólt, hogy minden nagyon drága, és ez a világ legtöbb területén alapvetésnek bizonyult. Most abban lehet reménykedni, hogy a megindult árcsökkenés folytatódik, azonban számos olyan kockázat van a költségvetési és a jegybanki politikában, amelyek jó eséllyel megmutatkoznak majd 2024-ben is.
Makro / Külgazdaság Visszaadta a működési engedélyét a piacvezető bizalmi vagyonkezelő 
Privátbankár.hu | 2023. december 27. 16:49
Úgy látták, hogy működésük nem kívánatos az MNB számára.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak Matolcsy Györgyék, megint repült egy bírság az ügyfelek megkopasztásáért 
Privátbankár.hu | 2023. december 22. 10:14
"Jogosulatlanul, előre meghatározott díjat számítottak fel a közvetítői tevékenység keretében nyújtott szolgáltatásért" - és ez még csak az egyik bűne volt a vizsgált cégnek.
Makro / Külgazdaság MNB-igazgató: az év végére 6 százalék alá is eshet az éves infláció 
Privátbankár.hu | 2023. december 21. 13:15
Év végére 6 százalék alá is süllyedhet az éves fogyasztóiár-index, a 2023-ban elindult érdemi dezinflációs hatás 2024 első hónapjaiban is folytatódik, és az infláció 2025-ben tér vissza tartósan a jegybanki toleranciasávba - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön a jegybank decemberi Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Megbírságolták az Unicredit Bankot 
Privátbankár.hu | 2023. december 20. 11:21
A jegybank célvizsgálatot tartott a banknál, 13 milliós bírság lett belőle. 
Makro / Külgazdaság Kamatvágással ünnepel az MNB 
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 14:07
Ahogy várni lehetett, tovább csökkent a kamatráta.
Részvény / Deviza / Áru Kizöldült az OTP, bombaüzlet volt a hitelből vett PMÁP 
Eidenpenz József | 2023. december 19. 12:26
Ismét emelkedik az OTP és éledezik a forint is, hatalmasat esett az európai földgáz. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntésére várunk, az év üzlete a hitelből vett PMÁP volt. Új lendületet kapott a bitcoin, óriási pénzeket emészt fel az FTX-felszámolás.
Makro / Külgazdaság Valóban a monetáris politika a növekedés gátja? 
Baksay Gergely-Kuti Zsolt, az MNB ügyvezető igazgatói | 2023. november 24. 14:55
A régióban és hazánkban is mélyen negatív reálkamat-környezet volt jellemző az utóbbi években, mégis nálunk a legnagyobb a gazdasági visszaesés. Ez a jegybanki szakemberek szerint nem az MNB bűne - derül ki a jegybank két vezetőjének szakmai cikkéből.
Részvény / Deviza / Áru Szappanopera az AI-szektorban, négymilliárd dolláros bünti a kriptókirálynak 
Eidenpenz József | 2023. november 22. 11:59
A tőzsdéken nyugalmas napokra van kilátás az amerikai ünnepek miatt, Budapesten a Richter húzza az indexet. A forint némileg gyengült, amit elsősorban a dollár erejével magyaráznak. Csiki-csuki folyik az AI-szektor élén, hatalmas büntetést róttak a világ legnagyobb kriptótőzsdéjére.
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB 
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Makro / Külgazdaság Itt az újabb kamatvágás 
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank újabb kamatvágást jelentett be. Hiába a magas infláció, a kamatszintek károsak a gazdaság egészére, ezért is lépéskényszerben van a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Fontos nap ez a forintnak, többen kételkednek a Mikulásban 
Eidenpenz József | 2023. november 21. 12:00
A kora délutáni kamatdöntés előtt nem mozog a forint, a részvénypiacok is visszafogottak a várható amerikai gyorsjelentések és bejelentések előtt. Egyre többen kételkednek az év végi Mikulás-raliban, pedig nincs messze történelmi rekordjától az S&P 500 index. Súlyos hiba volt másfél éve lakást venni Magyarországon.
Pénzügyi szektor Pénzmosási hiányosságok miatt az OTP is bírságot kapott az MNB-től 
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 09:20
Az MNB 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Részvény / Deviza / Áru 7 dologra is figyelni kell a héten, halál vár egy devizára 
Eidenpenz József | 2023. november 20. 12:07
A tőzsdéken vihar előtti csend, miközben rengeteg esemény várható a héten. Gyengül a forint, az OTP és a Richter esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Győzött a láncfűrészes Argentínában, felnyomhatják az olaj árát a főbb kitermelők. Nem sokáig volt állás nélkül a mesterségesintelligencia-guru.
Makro / Külgazdaság Nincs megállás, tovább csökkent a jegybank 
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 14:41
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elárulta, mekkora kamatcsökkenésre lehet számítani novemberben. A jegybank igyekszik mérsékelni a kamatszintet, miközben az inflációval küzd, a kormányzat ráadásul az MNB nyakába varrja a továbbra is kiugróan magas árszínvonalat.
Makro / Külgazdaság 9,9 százalék! Ha éppenhogy, de teljesült Orbán Viktor inflációs elvárása 
Rácz Gergő | 2023. november 10. 08:30
A fogyasztói árak októberben 9,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2022 áprilisában volt egy számjegyű az infláció.
Pénzügyi szektor Nagy újdonságot jelentett be az MNB: a legizgalmasabb témában adnak tájékoztatást 
Privátbankár.hu | 2023. november 4. 12:37
Zöld adatokat tesz közzé negyedévente honlapján az MNB a fenntartható pénz- és tőkepiacok mutatószámainak alakulásáról. Egyebek közt a jegybanki zöld tőkekövetelmény-programok alakulásáról, illetve a zöld értékpapírok volumenéről is képet kaphatnak az olvasók. A fenntartható adatvagyon bővülésével fokozatosan újabb adatok is elérhetővé válnak majd a továbbiakban.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos szeletét az útnak már megtettük – mondja a jegybank alelnöke 
Privátbankár.hu | 2023. október 25. 19:56
Jövőre sikeresen adatvezéreltségen alapuló kutatómunkával lehet érdemben letörni az inflációt és megtámogatni a gazdasági növekedést. A jegybank a Gazdasági Versenyhivatallal egyűttműködve tartott konferenciát.
Ingatlan Az MNB bekapcsolta a vészvillogót az ingatlanpiacon 
Privátbankár.hu | 2023. október 25. 16:27
Fokozódó kockázatokra hívta fel a figyelmet a jegybank az üzleti célú ingatlanoknál.
Makro / Külgazdaság Tekert egyet a kormányon a Magyar Nemzeti Bank 
Rácz Gergő | 2023. október 24. 14:00
A hazai jegybank váratlanul kamatcsökkentést jelentett be. Ennek megfelelően 75 bázisponttal mérséklődik minden eszköznek az irányadó kamata, ami mostantól 12,25 százalék.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a bitcoin, mit adott a forintnak Brüsszel? 
Eidenpenz József | 2023. október 20. 11:58
Az EU-s pénzekkel kapcsolatos tárgyalások tegnap nem hoztak eredményt, de folytatják. A forint erősen kezdett, de gyengült, a részvényeink vegyesen mozognak. Nem jó a hangulat Európában, aggasztóan drágul az olaj és a földgáz. Megtáltosodni látszik viszont a bitcoin.
Pénzügyi szektor Sok volt a jogsértés, lecsapott az MNB a Wáberer Biztosítóra 
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 11:39
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Wáberer Biztosítóra, egyebek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) és a lakásbiztosítás problémás kárrendezése, a kgfb állománykezelése és díjkalkulációja, az IT-biztonság szintje, illetve egyes biztosítási termékek kapcsán az ügyfelek tájékoztatása és a panaszkezelés miatt.
Pénzügyi szektor Fókuszban a "mágikus háromszög": lépett a Magyar Nemzeti Bank  
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 11:49
Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakossági megtakarításokat támogató új pénzügyi fogyasztóvédelmi kampányt indított. 
Makro / Külgazdaság Matolcsy György lediktálta a kormánynak, hogy mi a baj a gazdasággal 
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 10:44
Magyarország alapvető stratégiai célja az elmúlt évtizedben újraindult gazdasági felzárkózás folytatása és a fenntartható növekedési pálya megvalósítása. E céljainkra a legnagyobb veszélyt a szomszédunkban zajló háború mellett jelenleg a gazdaságot sújtó magas infláció jelenti, ezért a hazai nemzetgazdaság legfontosabb feladata az infláció tartós letörése - közölte az MNB.
Makro / Külgazdaság Az MNB szerint szinte biztos a GDP-visszaesés idén 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 15:58
A jegybank közölte a frissített éves előrejelzéseit.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely szerint 2023 végére 10,5 százalék lehet a jegybanki alapkamat 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 17:03
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntését Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője értékelte.
Makro / Külgazdaság Nem okoztak bombameglepetést Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 16:34
A monetáris tanács 100 bázisponttal alacsonyabb kamat alkalmazását tartja indokoltnak az egynapos betéti gyorstendereken és devizacsere-tendereken – áll a monetáris tanács keddi kamatdöntésének indoklásában.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülhet a forint a keddi döntés után, tovább rángatják a gázárat 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 29. 13:28
Ma is jó a részvénypiacok hangulata, miközben fontos amerikai és európai makroadatokra várnak. Itthon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éppen a kamatáról dönt, a forint pedig erősödéssel várja. Minden egyes befektetőre, aki helyesen jósolja meg a rövid távú mozgásokat, 99 másik jut, aki téved?
Részvény / Deviza / Áru Fontos üzenetet vár a forint 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 07:07
Kedden kora délután döntenek a magyar jegybankárok a kamatszintről, ez pedig hatással lehet a fornt árfolyamára.
Makro / Külgazdaság Három új forintérmét bocsátott ki az MNB 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 22. 07:04
I. András király tiszteletére jelent meg egy színarany, egy ezüst és egy színesfém emlékérme. 
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést adott ki az MNB, túl sok pénzt vesznek ki a bankokból az emberek 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 11. 11:33
A jegybank arra kérte a bankokat, hogy kiemelten figyeljenek likviditási kockázataikra a recessziós hatások, illetve a bankbetéteket érintő potenciális elszívó hatások miatt - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-t a frissen kiadott vezetői körleveléről pénteken.
Pénzügyi szektor MNB-felmérés: alacsony a kereslet a hitelpiacon 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 3. 16:25
Stabil hitelezési kapacitások, változatlan hitelfeltételek és alacsony kereslet jellemezte a hitelpiacot a idén a második negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) második negyedéves Hitelezési felmérése alapján.
Vállalat Jól vizsgázott az OTP az európai stresszteszten 
Privátbankár.hu | 2023. július 28. 19:07
Az idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszt egyetlen magyar tulajdonú résztvevője, az OTP csoportnál nincs szükség felügyeleti beavatkozásra - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Európai Bankhatóság pénteken publikált stressztesztjének megállapításairól.
Makro / Külgazdaság Kemény bírságot szabott ki egy bennfentesre a jegybank 
Privátbankár.hu | 2023. július 28. 10:11
Az MNB 8 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy az ügyfél Prémium tőzsdei kategóriájú részvények megvásárlására bennfentes információk felhasználásával adott tőzsdei megbízásokat. A bennfentes információ keletkezésének időpontját tévesen azonosító tőzsdei cég 5 millió forint felügyeleti bírságot kapott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG