TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában ma is szép emelkedést értek el a tőzsdeindexek, az Egyesült Államokban viszont az eddigi nyertes, a technológiai szektor csúnya eladói nyomás alatt van. Az euró/forint benézett 356 alá is, a BUX pedig dupláját hozta az európai átlagnak. Főleg a Mol vitte fel. Egyre több jel mutat arra, hogy intézmények és más nagybefektetők vásárolják fel a bitcoint.

A tegnapi őrület után, amikor a Pfizer bejelentése nyomán nagyot ugrottak a tőzsdeindexek, ma már vegyesebb a kép. Európában továbbra is tisztességes pluszokat sikerült összehozni, a német index fél, a párizsi másfél, a londoni majdnem két százalékkal emelkedett. Az S&P 500 amerikai index azonban csak 0,1 százalékkal megy fel, főleg a technológiai óriások húzzák le. Ez látszik a Nasdaq 100-on is, amely 0,9 százalékkal csökken. Az ipari részvények Dow Jones indexe 0,8 százalékkal felfelé tart.

Itthon a BUX index több mint kétszer akkorát emelkedett, mint az európai átlag, 2,3 százalékkal. Ebben nagy szerepe volt a Molnak, amely 7,4 százalékkal 1848 forintra lőtt ki. Az OTP 2,7 százalékkal javított és 12 060 forinton fejezte be a kereskedést. A Richter 2,4 , a Magyar Telekom 0,4 százalékkal süllyedt. A forgalom ma is kiugró volt, 31,3 milliárd forint.

Erősebb lett a forintunk

Tovább erősödött a forint, az euró most este 356,10 forint, 2,6 forinttal több az egy nappal korábbinál. De volt délután 356 alatt is. A nap elején még a 359 forintot is meghaladta az árfolyam. Mindenesetre a trend a forint erősödése irányába mutat az utóbbi mintegy két hétben. Magyarországon egyébként a szeptemberi 3,4 százalék után októberben 3,0 százalék lett az infláció, az elemzők 3,1 százalékot vártak.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A lengyel zloty közben kissé gyengült, a cseh korona pedig jóval kevésbé erősödött, mint a forint. A múlt heti zuhanás után az arany kezd feljönni, újabb másfél százalékkal drágult, az ezüst 3,3 százalékkal van feljebb. Kapaszkodik az olaj is, több mint két százalékos pluszban van. Nagy-Britanniából 2009 óta nem látott magas munkanélküliségi adat érkezett.

Hosszú, sötét tél közeleg

Tegnap az adott hatalmas lökést a tőzsdéknek, hogy a Pfizer által fejlesztett oltásról kiderült, hatékonyabb a várakozásoknál. Igaz, sokan hozzáteszik, hogy ezzel együtt is még hónapokig, akár fél évig is tarthat, amíg eljut mindenkihez. Egyéb nyitott kérdések is bőven vannak, például, hogy a hatása mennyire lesz tartós, vagy hogy az idősek körében mennyire lesz hatékony a szer.

Joe Biden, a “megválasztott elnök”, ahogy most nevezik, koronavírus-akciócsoportot állít fel, mivel Amerikában tombol a járvány.

Kövesse az amerikai elnökválasztás alakulását oldalunkon! További cikkeink »»»

Az Egyesült Államok rekordszámú, 142 000 esetről számolt be hétfőn, az ötödik egymást követő napon volt százezer feletti az érték. Joe Biden figyelmeztetett, hogy az ország sötét tél előtt áll, és kérte az embereket, hogy viseljenek maszkot és folytassák a társadalmi távolságtartást. Közben a Trump-adminisztrációból Ben Carson lakásügyi és városfejlesztési miniszter és Trump kabinetfőnöke, Mark Meadows tesztje is pozitív eredményt adott. Mindkettő részt vett múlt kedden a Fehér Ház választási rendezvényén tudósított a Bloomberg.com.

Grafikon: Jó a svéd út? Koronavírus-halálozások száma Svédországban, Dániában, Finnországban és Norvégiában (Tradingview.com) Grafikon: Jó a svéd út? Koronavírus-halálozások száma Svédországban, Dániában, Finnországban és Norvégiában (Tradingview.com)

A nyertesekből vesztesek lesznek?

A Pfizer tegnapi vakcinás bejelentése után nem minden részvény esetében volt kitörő a lelkesedés a KBC Equitas szerint, az úgynevezett „víruspapírok” ára ugyanis esett.

A járvány miatt megváltozott helyzetet kihasználni tudó vállalatok számára a hír látszólag kevésbé pozitív üzleti szempontból, azonban a fogyasztói szokások megváltozása tartós lehet. Így a koronavírus esetleges közelgő legyőzése esetén is érdekesek maradhatnak ezek a részvények. A mostani esés után pedig több részvény is érdekes szintekre süllyedt, így érdemes lehet figyelemmel kísérni ezeket írja a brókercég.

Példaként említik a Netflix streaming-szolgáltatót, az otthoni edzésekből profitáló Pelotont, a videochat-specialista Zoom-ot, a Ubisoft játékgyártót, a Delivery Hero-t, a Playpalt és másokat.

Antitest-kezelést hagytak jóvá

Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyártó részvényei 3,5 százalék körül emelkednek. Az FDA nevű hatóság ugyanis jóváhagyta a vállalat antitesteken alapuló kezelési módszerét a koronavírus-fertőzésben szenvedők sürgősségi ellátására. Az Eli Lilly arra számít, hogy ebben az évben akár egymillió adagot is legyárthat.

A Beyond Meat 19 százalékkal zuhan, a nem túl jó gyorsjelentése és a MdDonald’s növényi burgerének bejelentése miatt. A német Thyssenkrupp befektetői egy ötmilliárd eurós állami segélyben reménykednek, ami kétszer akkora lenne, mint a társaság jelenlegi tőzsdei kapitalizációja. A részvény öt százalékkal emelkedett.

Arany helyett bitcoint vesznek a gazdagok? (II.)

A bitcoin szélsebesen halad a digitális arannyá válás útján – írja Szabó Dávid, a Superposition (Hold Alapkezelő) és a Cryptoposition alapok portfólió-kezelője. Az egyik jele ennek, hogy már tőzsdei cégek is vesznek bitcoint.

Mégpedig hosszú távra. Azért teszik, mert nem bíznak a papírpénzben. A bitcoint viszont jó védelemnek tartják infláció ellen. A sort a Nasdaq-on listázott MicroStrategy kezdte. Elköltött 425 millió dollárt, így most 38 250 bitcoin boldog tulajdonosa. A Twitter-vezér Jack Dorsey által alapított, fizetési szolgáltatást nyújtó Square tartalékainak csak egy százalékát fekteti bitcoinba. Ám nagyobb, 88 milliárd dolláros kapitalizációjú vállalat, így 50 millió dollár elköltésével jutott közel ötezer bitcoinhoz. Intézmények, befektetési alapok is erősödő érdeklődést tanúsítanak a kriptopénzek iránt írja a szakember.

Bitcoin-emlékérme és dollárbankjegy Bitcoin-emlékérme és dollárbankjegy

Az okosok vásárolják?

A bitcoint főleg nagybefektetők, a hozzáértők, a “smart money” (“okos pénz”) vásárolják az utóbbi időben a Cointelegraph szerint. A nagy tételes vásárlások a blokkláncból kinyert (on-chain) adatokból látszanak, azaz a bitcoin-tranzakciók mindenki számára követhető nyilvántartásából, amit Willy Woo elemző dolgozott fel.

Az pedig, hogy a kisbefektetők egyelőre visszafogják magukat, abból is következik, hogy a bitcoinra vonatkozó Google-keresések száma alacsony. A kisbefektetői érdeklődés rendszerint a keresések számának megugrását eredményezi, valamint ilyenkor a sajtót is ellepik a kriptodeviza-hírek. Ez történt a 2017 végi kriptodeviza-őrületben is. A Google-ban regisztrált kevés bitcoin-keresés közül ráadásul most feltűnően sok érkezik a Szilícium-völgyből, az USA technológiai fellegvárából.

(Arany helyett bitcoint vesznek a gazdagok? merült fel a kérdés már délelőtti cikkünkben is.)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél