<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európában ma is szép emelkedést értek el a tőzsdeindexek, az Egyesült Államokban viszont az eddigi nyertes, a technológiai szektor csúnya eladói nyomás alatt van. Az euró/forint benézett 356 alá is, a BUX pedig dupláját hozta az európai átlagnak. Főleg a Mol vitte fel. Egyre több jel mutat arra, hogy intézmények és más nagybefektetők vásárolják fel a bitcoint.

A tegnapi őrület után, amikor a Pfizer bejelentése nyomán nagyot ugrottak a tőzsdeindexek, ma már vegyesebb a kép. Európában továbbra is tisztességes pluszokat sikerült összehozni, a német index fél, a párizsi másfél, a londoni majdnem két százalékkal emelkedett. Az S&P 500 amerikai index azonban csak 0,1 százalékkal megy fel, főleg a technológiai óriások húzzák le. Ez látszik a Nasdaq 100-on is, amely 0,9 százalékkal csökken. Az ipari részvények Dow Jones indexe 0,8 százalékkal felfelé tart.

Itthon a BUX index több mint kétszer akkorát emelkedett, mint az európai átlag, 2,3 százalékkal. Ebben nagy szerepe volt a Molnak, amely 7,4 százalékkal 1848 forintra lőtt ki. Az OTP 2,7 százalékkal javított és 12 060 forinton fejezte be a kereskedést. A Richter 2,4 , a Magyar Telekom 0,4 százalékkal süllyedt. A forgalom ma is kiugró volt, 31,3 milliárd forint.

Erősebb lett a forintunk

Tovább erősödött a forint, az euró most este 356,10 forint, 2,6 forinttal több az egy nappal korábbinál. De volt délután 356 alatt is. A nap elején még a 359 forintot is meghaladta az árfolyam. Mindenesetre a trend a forint erősödése irányába mutat az utóbbi mintegy két hétben. Magyarországon egyébként a szeptemberi 3,4 százalék után októberben 3,0 százalék lett az infláció, az elemzők 3,1 százalékot vártak.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A lengyel zloty közben kissé gyengült, a cseh korona pedig jóval kevésbé erősödött, mint a forint. A múlt heti zuhanás után az arany kezd feljönni, újabb másfél százalékkal drágult, az ezüst 3,3 százalékkal van feljebb. Kapaszkodik az olaj is, több mint két százalékos pluszban van. Nagy-Britanniából 2009 óta nem látott magas munkanélküliségi adat érkezett.

Hosszú, sötét tél közeleg

Tegnap az adott hatalmas lökést a tőzsdéknek, hogy a Pfizer által fejlesztett oltásról kiderült, hatékonyabb a várakozásoknál. Igaz, sokan hozzáteszik, hogy ezzel együtt is még hónapokig, akár fél évig is tarthat, amíg eljut mindenkihez. Egyéb nyitott kérdések is bőven vannak, például, hogy a hatása mennyire lesz tartós, vagy hogy az idősek körében mennyire lesz hatékony a szer.

Joe Biden, a “megválasztott elnök”, ahogy most nevezik, koronavírus-akciócsoportot állít fel, mivel Amerikában tombol a járvány.

Kövesse az amerikai elnökválasztás alakulását oldalunkon! További cikkeink »»»

Az Egyesült Államok rekordszámú, 142 000 esetről számolt be hétfőn, az ötödik egymást követő napon volt százezer feletti az érték. Joe Biden figyelmeztetett, hogy az ország sötét tél előtt áll, és kérte az embereket, hogy viseljenek maszkot és folytassák a társadalmi távolságtartást. Közben a Trump-adminisztrációból Ben Carson lakásügyi és városfejlesztési miniszter és Trump kabinetfőnöke, Mark Meadows tesztje is pozitív eredményt adott. Mindkettő részt vett múlt kedden a Fehér Ház választási rendezvényén tudósított a Bloomberg.com.

Grafikon: Jó a svéd út? Koronavírus-halálozások száma Svédországban, Dániában, Finnországban és Norvégiában (Tradingview.com)Grafikon: Jó a svéd út? Koronavírus-halálozások száma Svédországban, Dániában, Finnországban és Norvégiában (Tradingview.com)

A nyertesekből vesztesek lesznek?

A Pfizer tegnapi vakcinás bejelentése után nem minden részvény esetében volt kitörő a lelkesedés a KBC Equitas szerint, az úgynevezett „víruspapírok” ára ugyanis esett.

A járvány miatt megváltozott helyzetet kihasználni tudó vállalatok számára a hír látszólag kevésbé pozitív üzleti szempontból, azonban a fogyasztói szokások megváltozása tartós lehet. Így a koronavírus esetleges közelgő legyőzése esetén is érdekesek maradhatnak ezek a részvények. A mostani esés után pedig több részvény is érdekes szintekre süllyedt, így érdemes lehet figyelemmel kísérni ezeket írja a brókercég.

Példaként említik a Netflix streaming-szolgáltatót, az otthoni edzésekből profitáló Pelotont, a videochat-specialista Zoom-ot, a Ubisoft játékgyártót, a Delivery Hero-t, a Playpalt és másokat.

Antitest-kezelést hagytak jóvá

Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyártó részvényei 3,5 százalék körül emelkednek. Az FDA nevű hatóság ugyanis jóváhagyta a vállalat antitesteken alapuló kezelési módszerét a koronavírus-fertőzésben szenvedők sürgősségi ellátására. Az Eli Lilly arra számít, hogy ebben az évben akár egymillió adagot is legyárthat.

A Beyond Meat 19 százalékkal zuhan, a nem túl jó gyorsjelentése és a MdDonald’s növényi burgerének bejelentése miatt. A német Thyssenkrupp befektetői egy ötmilliárd eurós állami segélyben reménykednek, ami kétszer akkora lenne, mint a társaság jelenlegi tőzsdei kapitalizációja. A részvény öt százalékkal emelkedett.

Arany helyett bitcoint vesznek a gazdagok? (II.)

A bitcoin szélsebesen halad a digitális arannyá válás útján – írja Szabó Dávid, a Superposition (Hold Alapkezelő) és a Cryptoposition alapok portfólió-kezelője. Az egyik jele ennek, hogy már tőzsdei cégek is vesznek bitcoint.

Mégpedig hosszú távra. Azért teszik, mert nem bíznak a papírpénzben. A bitcoint viszont jó védelemnek tartják infláció ellen. A sort a Nasdaq-on listázott MicroStrategy kezdte. Elköltött 425 millió dollárt, így most 38 250 bitcoin boldog tulajdonosa. A Twitter-vezér Jack Dorsey által alapított, fizetési szolgáltatást nyújtó Square tartalékainak csak egy százalékát fekteti bitcoinba. Ám nagyobb, 88 milliárd dolláros kapitalizációjú vállalat, így 50 millió dollár elköltésével jutott közel ötezer bitcoinhoz. Intézmények, befektetési alapok is erősödő érdeklődést tanúsítanak a kriptopénzek iránt írja a szakember.

Bitcoin-emlékérme és dollárbankjegyBitcoin-emlékérme és dollárbankjegy

Az okosok vásárolják?

A bitcoint főleg nagybefektetők, a hozzáértők, a “smart money” (“okos pénz”) vásárolják az utóbbi időben a Cointelegraph szerint. A nagy tételes vásárlások a blokkláncból kinyert (on-chain) adatokból látszanak, azaz a bitcoin-tranzakciók mindenki számára követhető nyilvántartásából, amit Willy Woo elemző dolgozott fel.

Az pedig, hogy a kisbefektetők egyelőre visszafogják magukat, abból is következik, hogy a bitcoinra vonatkozó Google-keresések száma alacsony. A kisbefektetői érdeklődés rendszerint a keresések számának megugrását eredményezi, valamint ilyenkor a sajtót is ellepik a kriptodeviza-hírek. Ez történt a 2017 végi kriptodeviza-őrületben is. A Google-ban regisztrált kevés bitcoin-keresés közül ráadásul most feltűnően sok érkezik a Szilícium-völgyből, az USA technológiai fellegvárából.

(Arany helyett bitcoint vesznek a gazdagok? merült fel a kérdés már délelőtti cikkünkben is.)

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG